Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές - ορόσημο στη Βρετανία για οικονομία και Brexit - Υψηλή η συμμετοχή των ψηφοφόρων - Επίκειται μεγάλη νίκη του Johnson

Εκλογές - ορόσημο στη Βρετανία για οικονομία και Brexit - Υψηλή η συμμετοχή των ψηφοφόρων - Επίκειται μεγάλη νίκη του Johnson
Κρίσιμες εκλογές στη Βρετανία για το μέλλον της οικονομίας αλλά και της εξόδου από την ΕΕ
(upd9) Η ημέρα της κρίσης για τη Βρετανία και φυσικά το Brexit έφθασε, καθώς στις σημερινές (12/12/2019) εκλογές οι Βρετανοί καλούνται να επιλέξουν όχι μόνο ποιος θα τους κυβερνήσει αλλά και ποιο θα κλείσει επιτέλους τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προσέλευση στις κάλπες υψηλή, ενώ σε κάποια εκλογικά κέντρα του Λονδίνου, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως το Κέιμπριτζ, το Μάντσεστερ, το Κάντερμπερι, έχουν αναφερθεί ουρές και αναμονή μέχρι μίας ώρας.
Σε εκλογική περιφέρεια της Σκοτίας ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές ότι διεξήχθη ελεγχόμενη έκρηξη κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν εντοπίστηκε μία ύποπτη συσκευή κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο.
Οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό το εκλογικό κέντρο έχουν μεταφερθεί σε άλλο και η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 10.00 το βράδυ ώρα Βρετανίας, οπότε αναμένεται το αποτέλεσμα του Exit Poll, που θα δώσει την πρώτη εικόνα, προβλέποντας ποιο θα είναι το αυριανό (13/12) τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι αρχηγοί των κομμάτων προσήλθαν ήδη στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο πρωθυπουργός, Boris Johnson, επέλεξε να μην ψηφίσει στην περιφέρεια 'Αξμπριτζ, όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος, αλλά στην περιφέρεια Σίτι του Λονδίνου και Ουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί διεκδικούν την έδρα με οριακό αποτέλεσμα.
Στο τελευταίο του μήνυμα, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτών για να ξεκαθαρίσει το θέμα του Brexit πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, κάλεσε τους Βρετανούς να "ταρακουνήσουν το κατεστημένο και να ψηφίσουν για την ελπίδα".
Το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 23.00 από εκλογικές περιφέρειες του Σάντερλαντ και του Νιούκαστλ.
Στη 1.00 αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα στα προπύργια των Εργατικών (Γουόρκινγκτον, Ντάρλινγκτον, Γουίγκαν), όπου μία νίκη του Συντηρητικού κόμματος θα θεωρηθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες για την κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Γύρω στις 4.30 θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα στην περιφέρεια του 'Αξμπριτζ, όπου είναι υποψήφιος ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ενώ μέχρι τις 7.00 το πρωί της Παρασκευής θα είναι ξεκάθαρο ποιος θα ζητήσει από την Βασίλισσα την άδεια να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς θα έχουν απομείνει ελάχιστες έδρες όπου θα εκκρεμεί το αποτέλεσμα, ή ενδεχομένως θα χρειάζεται να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες και τα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να γίνονται γνωστά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).
Image

Image

Image

 Guardian


Image
Ο πρωθυπουργός Boris Johnson ψήφισε νωρίς το πρωί, παρέα με το....σκυλάκι του (ΑP)
Image
Ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn ψήφισε συνοδεία της συζύγου του (Leal-Olivas/AFP via Getty Images)

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη 11/12, το Συντηρητικό Κόμμα του Boris Johnson αναμένεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά όχι με τόσο μεγάλη άνεση όπως φαίνονταν πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς εκτιμάται ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία με διαφορά 28 εδρών, όπως έδειξε δημοσκόπηση του YouGov, ενώ πριν από ένα μήνα η διαφορά διαμορφώνονταν στις 68 έδρες.
Το Εργατικό Κόμμα, υπό τον Jeremy Corbyn, αναμένεται ότι θα είναι δεύτερο, έχοντας αυξήσει το ποσοστό του σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017.
Image
Image
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Συντηρητικοί οδεύουν να κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου 2019.
Tο Εργατικό Κόμμα οδεύει να καταλάβει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017 αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον περασμένο μήνα.
Η YouGov προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, που υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία κανένα κόμμα.
Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) οδεύει να καταλάβει 41 έδρες και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 15.

Οι προτάσεις των δύο κομμάτων για οικονομία και Brexit


Τα δύο βασικά κόμματα στις σημερινές εκλογές στη Βρετανία προσφέρουν αντικρουόμενα σχέδια για τις δαπάνες, τους φόρους, τον ρόλο του κράτους, τα εργατικά συνδικάτα και το Brexit.

Δαπάνες: Ο Boris Johnson ήδη χαλαρώνει τους περιορισμούς ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια περικοπών για τις πολλές δημόσιες υπηρεσίες.
Ενέκρινε τη μεγαλύτερη αύξηση στις καθημερινές δαπάνες εδώ και 15 χρόνια τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, οι προτάσεις στο προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών για περαιτέρω αυξήσεις στη χρηματοδότηση είναι μέτριες και θα σημαίνουν συνεχή λιτότητα για πολλές υπηρεσίες εκτός του συστήματος υγείας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).
Τα σχέδια των Εργατικών για τις δαπάνες κάνουν τα πλάνα του Johnson να φαίνονται μικροσκοπικά.
Ο Corbyn θέλει να αντιστρέψει τις περικοπές σε υπηρεσίες όπως η αστυνομία και να δώσει στους δημόσιους υπαλλήλους αύξηση 5%, κάτι που θα αυξήσει τις καθημερινές δαπάνες κατά 82,9 δισ. λίρες (106 δισ. δολάρια) τον χρόνο έως το 2024.
Η αντίστοιχη αύξηση στα σχέδια των Συντηρητικών για τις δαπάνες είναι 2,9 δισ. λίρες.
Στις επενδύσεις, η διαφορά είναι μικρότερη, αλλά και πάλι εμφανής.
Σε μια κυβέρνηση Συντηρητικών, θα αυξηθούν κατά περίπου 20 δισ. λίρες τον χρόνο ή το ένα τρίτο της αύξησης που σχεδιάζουν οι Εργατικοί.
Το IFS έχει πει ότι τα σχέδια των Εργατικών είναι πολύ μεγάλα για να εφαρμοστούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Φόροι: Ο Johnson σταδιακά θα αυξήσει το όριο πάνω από το οποίο οι εργαζόμενοι καταβάλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Έχει επίσης αποκλείσει την αύξηση του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ.
Ο Corbyn έχει πει ότι οι αυξήσεις δαπανών των Εργατικών θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από υψηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που βρίσκονται στην ανώτερη εισοδηματική κλίμακα.
Το IFS έχει πει ότι και τα δύο κόμματα πιθανόν θα πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τους φόρους ή να δανειστούν περισσότερο, εάν εμείνουν στα σχέδιά τους.
Image

Κράτος: Η αριστερή ηγεσία των Εργατικών θέλει να επαναφέρει το κράτος στο επίκεντρο της βρετανικής οικονομίας.
Τα σχέδια για εθνικοποίηση των δικτύων ενέργειας, των επιχειρήσεων ύδρευσης, των σιδηροδρομικών δικτύων και των ταχυδρομείων διευρύνθηκαν τον περασμένο μήνα προκειμένου να συμπεριλάβουν το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού BT ώστε να δοθεί ελεύθερο ευρυζωνικό δίκτυο σε όλους.
Οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις θα λάβουν ποσοστό 10% μέσω των Ταμείων Συμμετοχικής Ιδιοκτησίας, που θα μοιράζονται τα κέρδη με το προσωπικό και θα δίνουν κεφάλαια σε κυβερνητικά προγράμματα μαθητείας.
Ο Johnson τάσσεται υπέρ πολιτικών της ελεύθερης αγοράς, αλλά έχει προτείνει νέους κανόνες για την κρατική βοήθεια, την αλλαγή των πολιτικών για τις κρατικές προμήθειες και τη μεταρρύθμιση του γεωργικού τομέα ώστε δημόσιοι φορείς να αγοράζουν περισσότερα βρετανικά προϊόντα.
Οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί «μεγάλη επέκταση των μεμονωμένων και των συλλογικών δικαιωμάτων» προκειμένου να δοθούν μεγαλύτερες εξουσίες στα συνδικάτα.

Brexit: Η σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσει ιδιαίτερα την οικονομία.
Ο Johnson θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει έως τις 31 Ιανουαρίου και να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με το μπλοκ έως τα τέλη του 2020 όταν θα λήξει η μεταβατική περίοδος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τεθούν σε ισχύ δασμοί σε βρετανικά προϊόντα και υπηρεσίες και άλλα εμπόδια στο εμπόριο.
Ο Johnson υποστηρίζει ότι ο τερματισμός της αβεβαιότητας του Brexit θα «απελευθερώσει ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων» και θα τονώσει την οικονομία.
Ωστόσο, η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας πριν από το τέλος του επόμενου έτους θεωρείται δύσκολη δεδομένης της περιπλοκότητας των εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Ο Corbyn δηλώνει ότι θα διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία εξόδου και θα τη θέσει σε δημοψήφισμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ανακληθεί τελείως η απόφαση για το Brexit.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε το 2018 ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ θα μειώσει το μέγεθος της οικονομίας κατά περίπου 5% έως τα μέσα του 2030, συγκριτικά με την παραμονή στην ΕΕ.
Η πρόταση των Εργατικών για παραμονή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ με στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά θεωρείται από πολλούς ότι είναι λιγότερο επιζήμια για την οικονομία.
Image
Η ψήφος των νέων, ο άγνωστος παράγοντας που ίσως καθορίσει το αποτέλεσμα

Κάποιοι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 2016, όταν πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το Brexit.
Περισσότερο υπέρ της ΕΕ και πιο ευνοϊκοί προς τους Εργατικούς σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους, οι νέοι της Βρετανίας ενδέχεται να καθορίσουν με την ψήφο τους το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης.
Οι Συντηρητικοί του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson εμφανίζονται πρώτοι στις δημοσκοπήσεις, όμως η συμμετοχή των νέων, που αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν άγνωστο παράγοντα που ενδέχεται να ανατρέψει την ισορροπία.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2017 το 66% των νέων ηλικίας 18 και 19 ετών είχαν ψηφίσει τους Εργατικούς και μόνο το 19% τους Συντηρητικούς, ανέφερε έρευνα του ινστιτούτου YοuGov.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσο μεγαλώνει η ηλικία των ψηφοφόρων, τόσο μειώνεται η ψήφος υπέρ των Εργατικών και ενισχύεται αυτή υπέρ των Συντηρητικών.
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, που είναι αντίθετοι στο Brexit, σημείωσαν άνοδο μεταξύ των νέων.
Όμως στις βουλευτικές εκλογές η ψήφος τείνει να περιστρέφεται κυρίως γύρω από το παραδοσιακό δίπολο Εργατικών- Συντηρητικών.
Το Brexit παραμένει το μεγάλο διακύβευμα για τους νέους ψηφοφόρους, κάποιοι από τους οποίους δεν κατάφεραν να πουν τη γνώμη τους στο δημοψήφισμα του 2016 καθώς δεν είχαν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια.
Παράλληλα τάσσονται κατά του Brexit και αυτό εξηγεί εν μέρει την τάση τους να ψηφίζουν το Εργατικό Κόμμα που προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και στη συνέχεια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με την επιλογή της παραμονής στο μπλοκ.
Σύμφωνα με το FFS, 1,4 εκατομμύριο ψηφοφόροι κάτω των 25 ετών έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις εκλογές αυτές, αύξηση 55% σε σχέση με το 2017.

 Οι αριθμοί - κλειδιά

Για τρίτη φορά σε τεσσεράμισι χρόνια καλούνται οι βρετανοί ψηφοφόροι στις κάλπες την Πέμπτη.
Ακολουθούν οι αριθμοί-κλειδιά που χαρακτηρίζουν την ψηφοφορία αυτή:

650: Ο αριθμός των εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων. Στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται οι 533 εκλογικές περιφέρειες της Αγγλίας, οι 59 της Σκωτίας, οι 40 της Ουαλίας και οι 18 της Βόρειας Ιρλανδίας.
Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί κατεβάζουν υποψηφίους σε 635 από αυτές, οι Εργατικοί σε 631 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 611.
70: Ο αριθμός των εδρών που άλλαξαν χέρια στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2017, δηλαδή το 11%. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με την Electoral Reform Society που επιδιώκει την μεταρρύθμιση του πλειοψηφικού βρετανικού εκλογικού συστήματος.
3.321: Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων στις εκλογές αυτές, σύμφωνα με την Electoral Administrators Society. Μόνο το ένα τρίτο των υποψηφίων, δηλαδή 1.124, είναι γυναίκες, σύμφωνα με το BBC, ενώ 227 παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι, χωρίς καμία σύνδεση με τα πολιτικά κόμματα.
12: Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων σε μία και μόνη περιφέρεια: την Αξμπριτζ και Σάουθ Ράισλιπ, όπου είναι υποψήφιος και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Είναι η μόνη περιφέρει όπου κατεβαίνουν περισσότεροι από 10 υποψήφιοι. Οι 6 είναι ανεξάρτητοι.
Ανάμεσά τους δύο σατιρικοί υποψήφιοι, ο Lord Buckethead (Λόρδος Κουβαδοκέφαλος), που εμφανίζεται συστηματικά από το 1987, και ο Count Binface (Κόμης Σκουπιδοτενεκές), ο αυτοανακηρυχθείς "διαγαλαξιακός πολεμιστής".
5.034: Η πλειοψηφία του Johnson σε αριθμό ψήφων στην εκλογική του περιφέρεια, το μικρότερο σκορ για απερχόμενο πρωθυπουργό από το 1924. Σε περίπτωση ήττας, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα χάσει σε βουλευτικές εκλογές.
Άνω των 40.000: Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια.
326: Ο "μαγικός αριθμός" για την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά στην θεωρία. Στην πράξη, ο αριθμός αυτός είναι λίγο μικρότερος: τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές ορίζονται στον ρόλο του "speaker", του προέδρου και των αντιπροέδρων, και δεν λαμβάνουν ποτέ μέρος στις ψηφοφορίες. Παράλληλα, κανείς από τους βουλευτές του Sinn Fein της Βόρειας Ιρλανδίας δεν καταλαμβάνει την έδρα του, διότι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του βρετανικού κοινοβουλίου επί της Βόρειας Ιρλανδίας.
317: Ο αριθμός των εδρών που κέρδισαν οι Συντηρητικοί το 2017. Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, οι Τόρις αναγκάσθηκαν να συμπήξουν συμμαχία με το μικρό βορειο-ιρλανδικό ενωτικό DUP και τους 10 βουλευτές του.
Ο ευρωφοβικός Farage αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιους του Κόμματος Brexit σε καμία από τις εκλογικές περιφέρειες που κρατούν οι Τόρις, ώστε ο αριθμός των υποστηρικτών του Brexit να είναι ο μεγαλύτερος δυνατός.
59: Ο αριθμός των εδρών που διεκδικεί η "Ένωση για την Παραμονή" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία διακομματική συμμαχία με στόχο την μεγιστοποίηση του αριθμού των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με την συμμαχία ανάμεσα σε Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τους Πράσινους και του Ουαλούς εθνικιστές του Plaid Cymru, υποψήφιοι κάθε μίας από τις πολιτικές αυτές παρατάξεις απέσυραν την υποψηφιότητά τους για να αυξήσουν τις πιθανότητες άλλου υποψηφίου που υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ.
Το Εργατικό Κόμμα και τον Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην συμφωνία.
10: Ο αριθμός των υποψηφίων ηλικίας κάτω των 20 ετών που κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές. Το ηλικιακό όριο είναι τα 18 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης