Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία εκβιάζει τις ΗΠΑ με κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο κυρώσεων εναντίον της

Η Τουρκία εκβιάζει τις ΗΠΑ με κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο κυρώσεων εναντίον της
Η Τουρκία απειλεί να ανακαλέσει τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων σε Incirlik και Kurecik, αν το Κονγκρέσο υπερψηφίσει το ν/σ των κυρώσεων εναντίον της, θέτοντας το καθεστώς τους σε επαναξιολόγηση
Την Τετάρτη το πρωί, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου ενέκρινε το νομοσχέδιο υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας (ψήφοι 18-4), παρά τις έντονες αντιρρήσεις της διοίκησης του Trump.
Προς απάντηση σε αυτή την εξέλιξη το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα απείλησε να κλείσει τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε Incirlik και Kurecik στην Τουρκία, λέγοντας ότι θα «επαναξιολογήσει» το καθεστώς τους.
Το Κογκρέσο είχε περάσει το νόμο για τις κυρώσεις τον Οκτώβριο, μετά τη στρατιωτική εισβολή του Erdogan στη βόρεια Συρία που είχαν ως στόχο τους τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ συριακές κουρδικές δυνάμεις.
Ο νόμος για τις κυρώσεις παρέμεινε αδρανής από τη Γερουσία της Ρεπουμπλικανής πλειοψηφίας, με την αιτιολογία, όπως υποστήριξε ο Rand Paul που ήταν μεταξύ των 4 που το καταψήφισαν σήμερα, να δοθεί το χρονικό περιθώριο στον πρόεδρο Trump, ώστε να καταλήξουν με την Τουρκία σε μια συμφωνία, για την αμφιλεγόμενη αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
δοθέντων και των τελευταίων εξελίξεων, η Γερουσία επανέφερε, ενέκρινε και πλέον μένει μόνο η ψήφιση για την εφαρμογή του.
Όπως εκτιμά ο γερουσιαστής Jim Risch, «Υποψιάζομαι ότι το νομοσχέδιο θα περάσει και μάλιστα με αναλογία 98-2».
Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν όχι μόνο κυρώσεις για την απόκτηση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, ή την απαγόρευση των πωλήσεων όπλων που συνδέονται με επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά θα έχουν αποδέκτες συγκεκριμένους Τούρκους αξιωματούχους και θεσμούς.
Λίγο πριν την ψηφοφορία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu διεμήνυσε και υποσχέθηκε στις ΗΠΑ πως η χώρα του θα προβεί σε «αντίποινα» αν περάσει, τα οποία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση, αρχίζοντας με την απέλαση αξιωματικού προσωπικού των ΗΠΑ από ζωτικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
Όπως μετέδωσε το Al Arabiya, η Τουρκία δήλωσε σήμερα 11/12, ότι θα αντιταχθεί στις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, προσθέτοντας ότι με τη Βρετανία συμφώνησα να επιταχυνθεί ένα κοινό πρόγραμμα αεριωθούμενων αεροσκαφών για να καλυφθούν οι  ανάγκες της τουρκικής άμυνας.
«Οι Αμερικανοί νομοθέτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα με την επιβολή κυρώσεων.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μας πλησιάσουν θετικά, θα αντιδράσουμε θετικά. Αλλά, αν μας κινηθούν εναντίον μας θα ανταποδώσουμε», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης