Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,79% ο Dow Jones

tags :
Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,79% ο Dow Jones
Σε κατ' αρχήν συμφωνία φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει ΗΠΑ και Κίνα όπως υποστηρίζουν αμερικανικά ΜΜΕ
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η Wall Street στη σημερινή (12/12/2019) συνεδρίαση, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν ΗΠΑ και Κίνα να έχουν κλείσει τη «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ τους.
Την αρχή έκανε άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος λίγο μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μία μεγάλη συμφωνία με την Κίνα.

Το θέλουν αυτοί και το ίδιο ισχύει και για εμάς».
Image
Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων ήταν ο Dow Jones να ενισχυθεί +0,79% στις 28.131 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται +0,85% στις 3.168 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +0,73% υψηλότερα στις 8.717 μονάδες.
Image
Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι σε κατ' αρχήν συμφωνία για τους όρους της εμπορικής συμφωνίας Πρώτης Φάσης κατέληξαν οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας και πλέον αναμένεται μόνον η έγκριση του Αμερικανού προέδρου D. Trump.
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό πρακτορείο επικαλείται πρόσωπα που έχουν γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Νωρίτερα είχε διαρρεύσει η είδηση πως Αμερικανοί διαπραγματευτές έχουν προτείνει περικοπή των υφιστάμενων δασμών σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 360 δισ. δολαρίων, όπως ανέφερε το CNBC, ενώ παράλληλα, φαίνεται να έχουν προτείνει ακύρωση των νέων δασμών που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, η οποία σηματοδοτεί την προθυμία του Λευκού Οίκου να χαλιναγωγήσει τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε την περικοπή κατά 50% των υφιστάμενων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 360 δισεκ. δολαρίων.
Η προσφορά του Λευκού Οίκου στο Πεκίνο, που αποκάλυψε για πρώτη φορά η Wall Street Journal την Πέμπτη 5/12, δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Λίγες ώρες πριν από μια συνάντηση με τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του σήμερα Πέμπτη 12/12, για το ενδεχόμενο ακύρωσης των επερχόμενων δασμών ύψους 15% που θα ετίθεντο σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου, σε καταναλωτικά αγαθά αξίας 160 δισεκ. δολαρίων, όπως παιχνίδια, υπολογιστές, τηλέφωνα και είδη ρουχισμού, ο Πρόεδρος Donald Trump εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για μια συμφωνία με την Κίνα.
Τόνισε πως μετά από αρκετές ατυχίες και λανθασμένες κινήσεις οι Η.Π.Α. βρίσκονται κοντά σε μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.
Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι μετοχές εταιρειών που είναι «ευαίσθητες» στην εμπορική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αυτήν της Caterpillar να ενισχύεται 1,9% ενώ κατά 3,4% υψηλότερα κινήθηκε ο τίτλος της Micron Technology.
Σε ιστορικό υψηλό, με κέρδη κοντά στο 3% έφθασαν τα VanEck Vectors Semiconductor ETF και iShares PHLX Semiconductor ETF.
Σημαντικά κέρδη και για τις τραπεζικές μετοχές, με το SPDR S&P Bank ETF να ενισχύεται 2,8% και να φθάνει σε υψηλό 52 εβδομάδων.
Κέρδη άνω του 1% για τους τίτλους των J.P. Morgan Chase, Bank of America και Citigroup.
Στο 1,892% η απόδοση για το 10ετές ομόλογο, ενώ στο 1,67% έφθασε η αντίστοιχη για το 2ετές.

Μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία

Την ίδια ώρα απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας καθώς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών διαμορφώθηκαν οι αιτήσεις των Αμερικανών για επίδομα ανεργίας.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 49.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 252.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν 212.000 νέα επιδόματα ανεργίας.
Οι αιτήσεις για την εβδομάδα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, αναθεωρήθηκαν στις 203.000.
Πρόκειται για το τρίτο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, και κοντά στο χαμηλό 50 ετών των 193.000 που καταγράφθηκε στις 13 Απριλίου.
Επίσης αμετάβλητος παρέμεινε τον Νοέμβριο του 2019 έναντι του Οκτωβρίου ο δείκτης τιμών παραγωγού, αν και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,2%.
Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε 0,2% από τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2018, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 1,1% τον προηγούμενο μήνα, έναντι της πρόσφατης ανόδου 2,4% τον Απρίλιο.
Ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 1,3%.
Η υποχώρηση στις τιμές παραγωγού ενισχύει τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός παραμένει ήπιος.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Ανοδική πορεία και για τις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες στηρίζονται περισσότερο στην ανακοίνωση του Donald Trump και λιγότερο στην επίσημη πρώτη της Christine Lagarde, ως προέδρου της ΕΚΤ.
H EKT ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ως έχει, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,59% στις 13.224 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,81% στις 7.274 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κέρδη +0,40% στις 5.884 μονάδες.
Image
Στις 23.390 μονάδες με άνοδο 1,02% έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο.
Image
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,78% στις 9.466 μονάδες.
Image
Η ημέρα της κρίσης για τη Βρετανία και φυσικά το Brexit έφθασε, καθώς στις σημερινές (12/12/2019) εκλογές οι Βρετανοί καλούνται να επιλέξουν όχι μόνο ποιος θα τους κυβερνήσει αλλά και ποιο θα κλείσει επιτέλους τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
H εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, ενώ η συμμετοχή είναι μεγάλη, καθώς έχουν σχηματιστεί ουρές στα εκλογικά τμήματα, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης