Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επί της αρχής συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο - Εγκρίθηκε από τον Trump - Σε νέο ιστορικό ρεκόρ η Wall

tags :
Επί της αρχής συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο - Εγκρίθηκε από τον Trump - Σε νέο ιστορικό ρεκόρ η Wall
Σε κατ' αρχήν συμφωνία για τους όρους της εμπορικής συμφωνίας Πρώτης Φάσης κατέληξαν οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας
Την έγκριση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump έλαβε η κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο, γεγονός το οποίο θα αποτρέψει την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιούνταν στις 15 Δεκεμβρίου 2019.
Ο Donald Trump είχε συνάντηση με την ομάδα των συμβούλων του για θέματα εμπορίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι οποίοι τον ενημέρωσαν διεξοδικά για τις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει η είδηση πως Αμερικανοί διαπραγματευτές έχουν προτείνει περικοπή των υφιστάμενων δασμών σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 360 δισ. δολαρίων, όπως ανέφερε το CNBC, ενώ παράλληλα, φαίνεται να έχουν προτείνει ακύρωση των νέων δασμών που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, η οποία σηματοδοτεί την προθυμία του Λευκού Οίκου να χαλιναγωγήσει τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε την περικοπή κατά 50% των υφιστάμενων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 360 δισεκ. δολαρίων.
Η προσφορά του Λευκού Οίκου στο Πεκίνο, που αποκάλυψε για πρώτη φορά η Wall Street Journal την Πέμπτη 5/12, δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Λίγες ώρες πριν από μια συνάντηση με τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του σήμερα Πέμπτη 12/12, για το ενδεχόμενο ακύρωσης των επερχόμενων δασμών ύψους 15% που θα ετίθεντο σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου, σε καταναλωτικά αγαθά αξίας 160 δισεκ. δολαρίων, όπως παιχνίδια, υπολογιστές, τηλέφωνα και είδη ρουχισμού, ο Πρόεδρος Donald Trump εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για μια συμφωνία με την Κίνα.
Τόνισε πως μετά από αρκετές ατυχίες και λανθασμένες κινήσεις οι Η.Π.Α. βρίσκονται κοντά σε μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.
Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Trump αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε πολύ κοντά σε μία μεγάλη συμφωνία με την Κίνα.
Το θέλουν αυτοί και το ίδιο ισχύει και για εμάς».

Image

Η παραδοχή του Trump ότι οι Η.Π.Α. θέλουν μια συμφωνία σηματοδοτεί μια αλλαγή προθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το Πεκίνο χρειάζεται περισσότερη συμφωνία από ό, τι η Ουάσινγκτον και πρότεινε ότι θα ήταν ικανοποιημένος να περιμένει μέχρι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 να επιτύχει συμφωνία.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η Wall Street στη σημερινή (12/12/2019) συνεδρίαση, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν ΗΠΑ και Κίνα να έχουν κλείσει τη «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ τους.
Σημειώνεται ότι η Wall Street ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση πριν από την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά υπήρχαν, ήδη, αρκετά δημοσιεύματα που τόνιζαν ότι αυτή έχει, ήδη, ολοκληρωθεί.
Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων ήταν ο Dow Jones να ενισχυθεί +0,79% στις 28.131 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται +0,85% στις 3.168 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +0,73% υψηλότερα στις 8.717 μονάδες.

Morgan Stanley: Η πρώτη φάση στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας θα υλοποιηθεί - Αμφιβολίες για τις επόμενες φάσεις

Μια αναμενόμενη εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης" μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας πιθανόν να εμποτιστεί, αλλά τα επόμενα στάδια «είναι ακόμη μακρινά».
Αυτό ανέφερε ο Andrew Sheets της Morgan Stanley, τονίζοντας ότι δεδομένου ότι οι περισσότεροι δασμοί για τα κινεζικά προϊόντα στις Η.Π.Α. θα τεθούν σε εφαρμογή στις 15 Δεκεμβρίου, μια εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης" μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το επόμενο έτος.
"Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η συμφωνία εμπορίου πρώτης φάσης γίνεται και αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά η δεύτερη και η τρίτη φάση παραμένουν απομακρυσμένες το επόμενο έτος", δήλωσε στο CNBC ο Andrew Sheets, επικεφαλής στρατηγικής στη Morgan Stanley.
Τα σχόλια του αναλυτή έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα.
Οι εμπορικές διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου επηρεάζουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη, επικαλούμενο εμπειρογνώμονες του εμπορίου και ανθρώπους κοντά στο Λευκό Οίκο, ότι μια εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης" μεταξύ των δύο χωρών δύναται να καθυστερήσει μέχρι το επόμενο έτος.
"Νομίζουμε ότι η συμφωνία πρώτης φάσης έχει λίγα εμπόδια να ξεπεράσει, καθώς υπάρχει ευρεία συμφωνία γύρω από πολλά από αυτά τα θέματα", δήλωσε ο Sheets, ο οποίος όμως αμφέβαλε για τις επόμενες φάσεις.

Nomura: Η Κίνα θα αναγκαστεί να υπογράψει εμπορική συμφωνία λόγω οικονομικής επιβράδυνσης

Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται πως έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας παρά των ΗΠΑ, κάτι που θα αναγκάσει τους Κινέζους να... παραδοθούν.
Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανάλυση της Nomura.
«Υποψιάζομαι ότι η εντεινόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση που δείχνουν ισχυροποίηση της αμερικανικής οικονομίας, αυξάνουν την πίεση στην Κίνα να υποχωρήσει σύντομα» αναφέρει ο Richard Koo, επικεφαλής οικονομολόγος του Nomura Research Institute.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν τη στάση τους στην Κίνα ακόμα κι αν στις εκλογές δεν εκλεγεί ο Donald Trump.
«Η σκληρή προσέγγιση του Trump όσον αφορά την Κίνα είναι ενδεχομένως η μόνη πρωτοβουλία που έχει τη στήριξη και των δύο κομμάτων, και οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν την πολιτική τους εκτός εάν η Κίνα κάνει μια σημαντική αλλαγή» τόνισε.
Σημειώνεται ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6% στο τρίτο τρίμηνο του 2019, παρουσιάζοντας το χαμηλότερο ρυθμό μετά το πρώτο τρίμηνο του 1992.
Μάλιστα, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το 6% το 2020.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε τους τελευταίους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης