Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αφγανιστάν: Αεροπορικές επιθέσεις από το ΝΑΤΟ για την εξουδετέρωση Ταλιμπάν

tags :
Αφγανιστάν: Αεροπορικές επιθέσεις από το ΝΑΤΟ για την εξουδετέρωση Ταλιμπάν
Τα μέλη των Ταλιμπάν που επιτέθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν και παρέμεναν κλεισμένα σε γειτονικό κτίριο σκοτώθηκαν σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών,
Τα μέλη των Ταλιμπάν που επιτέθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν και παρέμεναν κλεισμένα σε γειτονικό κτίριο σκοτώθηκαν σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της νατοϊκής αποστολής στη χώρα Resolute Support.
Με τις αεροπορικές αυτές επιδρομές τερματίστηκε η επίθεση των Ταλιμπάν που διήρκησε 14 ώρες και ξεκίνησε χθες νωρίς το πρωί όταν δύο μαχητές πυροδότησαν οχήματα γεμάτα με εκρηκτικά στη νότια πύλη της βάσης και πέντε άλλοι άνοιξαν πυρ. Κάποιοι από τους Ταλιμπάν είχαν κλειστεί σε υπό κατασκευή νοσοκομείο δίπλα από το στρατόπεδο.
Βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν χθες στο στρατόπεδο Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άμαχοι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 70, μια επίθεση που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν.
«Αρχικά ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω στον τοίχο της αμερικανικής βάσης», δήλωσε ο Z. Mujahid εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
«Στη συνέχεια αρκετοί μουτζαχεντίν εξοπλισμένοι με ελαφρά και βαρέα όπλα κατάφεραν να πλήξουν τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής».
Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν από την επίθεση, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Εξάλλου πέντε στρατιώτες από τη Γεωργία τραυματίστηκαν, επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας της χώρας αυτής σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo καταδίκασε την επίθεση.
Η επίθεση διαπράχθηκε ενώ οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ έχουν ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις τους στην Ντόχα που προβλέπουν την απόσυρση μεγάλου μέρους των αμερικανικών δυνάμεων από την αφγανική επικράτεια έναντι διαφόρων ανταλλαγμάτων και εγγυήσεων από τους ισλαμιστές αντάρτες.
Η βάση Μπαγκράμ, που ελέγχουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump την επισκέφθηκε την 28η Νοεμβρίου, για να περάσει με τους στρατιώτες τη γιορτή των Ευχαριστιών και για να συναντηθεί με τον Αφγανό πρόεδρο A. Yani.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης