Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι συμβαίνει στην Wall; - Η ανοδική αγορά έχει κρατήσει 3.930 ημέρες με συνεχή ρεκόρ, ο ισολογισμός της FED στα 4,5 τρισ τον Μάιο 2020

tags :
Τι συμβαίνει στην Wall; - Η ανοδική αγορά έχει κρατήσει 3.930 ημέρες με συνεχή ρεκόρ, ο ισολογισμός της FED στα 4,5 τρισ τον Μάιο 2020
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει δημιουργηθεί μια ιστορικών διαστάσεων φούσκα παγκοσμίως με τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν να φουσκώνουν και να συντηρούν μια άρρωστη κατάσταση.
Τι πραγματικά συμβαίνει στην Wall Street;
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ο S&P 500 προσεγγίζει τις 3.170 μονάδες, ο Dow Jones διέσπασε τις 28.100 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq επίσης σημειώνει ρεκόρ.
Η bull market ή αγορά ταύρων που νοείται η ανοδική αγορά (bear market αγορά αρκούδων που νοείται η πτωτική αγορά) έχει σπάσει κάθε ρεκόρ διαψεύδοντας όλες τις εκτιμήσεις και ειδικά αυτών που υποστηρίζουν – μεταξύ αυτών και εμείς – ότι πλησιάζει η Wall στο σημείο της μεγάλης διόρθωσης.
Η ανοδική αγορά έχει κρατήσει 3.930 ημέρες ή 10,7 χρόνια απαιτούνται άλλες 565 ημέρες για να φθάσει στην μακροβιότερη bull market στην παγκόσμια ιστορία στο διάστημα μεταξύ 1987 με 2000 που κράτησε σχεδόν 13 χρόνια.
Image
Image
Και ενώ πολλοί περιμένουν διόρθωση, η Wall διαψεύδει όλες τις εκτιμήσεις ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 για το 2019 σημειώνει για 27η φορά ιστορικό υψηλό και για την 10ετία 2010 με 2019 σημειώνει ιστορικό υψηλό 234 φορές και υπολείπεται της περιόδου 1990 με 1999 όπου σημείωσε ιστορικό υψηλό 310 φορές.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα τελευταία 12 χρόνια το equity returns από τις αμερικανικές μετοχές άγγιξε το 172%, από τις ιαπωνικές +30% ενώ από την Γερμανία μόλις 12%.
Την ίδια στιγμή η FED μπορεί να υιοθετεί πιο προσεκτική πολιτική με τα επιτόκια αλλά εφαρμόζει στην πράξη QE ποσοτική χαλάρωση με ιδιότυπο τρόπο.
Ο ισολογισμός της FED έχει αυξηθεί κατακόρυφα μόνο τους τελευταίους 3,5 μήνες αυξήθηκε 335 δισεκ. δολάρια φθάνοντας στα 4,09 τρισεκ. δολάρια ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τον Μάιο του 2020 θα έχει αναρριχηθεί στα 4,5 τρισεκ.
Image
Image

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Οι επενδυτικοί οίκοι στην κυριολεξία έχουν χάσει τον έλεγχο δεν ξέρουν τι να εκτιμήσουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η σχεδόν πάντα Phoenix Capital που ήταν πάντα αρνητική για την Wall και τις αγορές, υποστηρίζει τώρα ότι ο S&P 500 θα φθάσει από τις 3.168 μονάδες της τρέχουσας περιόδου στις 5.000 μονάδες και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones από 28.132 μονάδες της τρέχουσας περιόδου θα αναρριχηθεί στις 50.000 μονάδες.
Η πλειονότητα των διεθνών οίκων θεωρούν ότι όλο αυτό το σκηνικό ευφορίας είναι κατασκευασμένο και χειραγωγούμενο από την FED και τον Trump που θέλει να δημιουργήσει σκηνικό… επανεκλογής στις 3 Νοεμβρίου 2020 που διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Image

Οι δύο σχολές σκέψης η καλή και η κακή

Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για το τι μέλλει γενέσθαι στην Wall Street που επηρεάζει όλο τον πλανήτη λόγω της βαρύτητας στους παγκόσμιους δείκτες.
Η μια σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι αυτό που συμβαίνει στην Wall είναι το τελευταίο κύμα εικονικής ευφορίας, που στόχο έχει να βάλει στο χρηματιστηριακό παιχνίδι τους μικροεπενδυτές.
Συνήθως όταν αρχίζουν να επενδύουν οι μικροεπενδυτές οι χρηματιστηριακές αγορές φθάνουν στο απόγειο τους πριν ξεκινήσει η κατρακύλα.
Η σχολή αυτή υποστηρίζει ότι ο Trump θα επιδιώξει να κρατήσει όσο μπορεί την Wall γιατί τον ευνοεί στην επανεκλογή του.
Η πιθανότητα να κερδίσει ξανά ο Trump είναι πολύ μεγάλη.
Μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας διόρθωση που είναι απαραίτητη για τον εξορθολογισμό των αγορών.
Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες εταιρίες υποστηρίζουν έμμεσα τον Trump όταν επαναγοράζουν ίδιες μετοχές με φρενήρη ρυθμό.
Μόνο το 2019 οι εταιρίες στον S&P 500 δαπάνησαν για επαναγορές ιδίων μετοχών – buyback – περίπου 1 τρισεκ. δολάρια επίπεδα ρεκόρ.
Η άλλη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι και δεν είναι τυχαίο ότι ο ισολογισμός της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας έφθασε στα 4,09 τρισεκ. με προοπτική τα 4,5 τρισεκ. έως τον Μάιο του 2020.
Εν τω μεταξύ μόνο μέσω του μηχανισμού των repos θα διοχετεύσει βραχυπρόθεσμα στην διατραπεζική αγορά σχεδόν 500 δισεκ. δολάρια μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2019 και μέσα Ιανουαρίου 2020.
Εάν η FED χρησιμοποιεί ουσιαστικά με κεκαλυμμένη ποσοτική χαλάρωση τότε αναμένεται από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάιο του 2020 να διοχετευτούν στην αμερικανική αγορά 500 δισεκ. δολάρια.
Η FED κρατάει τις αγορές, κρατάει την Wall και δημιουργεί σκηνικό εικονικής ευφορίας.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ουσιαστικά συντηρεί το παγκόσμιο σύστημα μαζί με την ΕΚΤ και την Ιαπωνική Κεντρική τράπεζα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει δημιουργηθεί μια ιστορικών διαστάσεων φούσκα παγκοσμίως με τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν να φουσκώνουν και να συντηρούν μια άρρωστη κατάσταση.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης