Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Εκλογικός θρίαμβος Johnson με 43,6% και 365 έδρες - Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit 31/1/2020 ... και τα επόμενα βήματα

Μ. Βρετανία: Εκλογικός θρίαμβος Johnson με 43,6% και 365 έδρες - Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit 31/1/2020 ... και τα επόμενα βήματα
Μια από τις χειρότερες ήττες στην ιστορία τους γνώρισαν οι Εργατικοί - Δημοψήφισμα για παραμονή της Σκοτίας στην ΕΕ ζητά το SNP
(upd8) Ο εκλογικός θρίαμβος που πέτυχαν οι Συντηρητικοί στις βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου 2019 σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου του 2020, με τον αδιαμφισβήτητο νικητή Boris Johnson να διαμηνύει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει χωρίς πισωγυρίσματα και αμφιβολίες.
O Βoris Johnson έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, με τη συνάντηση στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να διαρκεί πάνω από 35 λεπτά.
O ηγέτης των Τόρις επέστρεψε στη Downing Street και αναμένεται αργότερα εντός της ημέρας να προχωρήσει σε δηλώσεις.

Mε το σύνολο των 650 περιφερειών, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 365 έδρες ή ποσοστό 43,6% έναντι 203 εδρών των Εργατικών ή ποσοστό 32,2%.
Οι Συντηρητικοί διασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (όριο για την αυτοδυναμία είναι οι 326 έδρες).

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, το SNP της Σκοτίας λαμβάνει 48 έδρες, οι Φιλεύθεροι Δημοκράτες 11 έδρες, το DUP 8 έδρες ενώ άλλες 14 έδρες μοιράζονται σε άλλα κόμματα.
Image

Johnson: Ας αρχίσει η επούλωση των πληγών από τη διαίρεση του Brexit - Θα εργαστούμε με την ΕΕ ως φίλοι με κυρίαρχη ισότητα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B. Johnson απηύθυνε σήμερα (13/12) έκκληση για ενότητα προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές από το Brexit, που δίχασε τη Βρετανία, ώρες μετά τη συντριπτική νίκη του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και την εντολή που του έδωσαν οι ψηφοφόροι να υλοποιήσει το διαζύγιο του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.
«Ειλικρινά, προτρέπω τον καθένα από εσάς, σε όποια πλευρά κι αν βρίσκεται, έπειτα από 3,5 χρόνια όλης αυτής της στείρας αντιπαράθεσης, προτρέπω τον καθένα να βάλει ένα τέλος και να αφήσει την επούλωση να ξεκινήσει», δήλωσε ο Johnson έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Γνωρίζω ότι έπειτα από 5 εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, σε αυτήν τη χώρα αξίζει ένα διάλειμμα από τους διαπληκτισμούς, ένα διάλειμμα από τους πολιτικούς και ένα μόνιμο διάλειμμα από το να μιλάμε για το Brexit».
«Θέλω όλοι να καταπιαστούν με τις προετοιμασίες τους για τα Χριστούγεννα χαρούμενοι και ασφαλείς γνωρίζοντας ότι εδώ, σε αυτήν την κυβέρνηση των πολιτών, η δουλειά μας επιταχύνεται».
«(Θέλω) να κάνω το 2020 μια χρονιά ευημερίας, ανάπτυξης και ελπίδας και να κάνω πραγματικότητα ένα κοινοβούλιο που θα είναι λειτουργικό για τους πολίτες», υπογράμμισε.
Οι Συντηρητικοί θα τιμήσουν τη "σαρωτική εντολή" που τους έδωσαν οι πολίτες να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου και να υλοποιήσουν προτεραιότητες όπως το εθνικό σύστημα υγείας, διαβεβαίωσε ο Johnson.
«Θα ήθελα να μιλήσω, επίσης, σε εκείνους που δεν μας ψήφισαν ή δεν με ψήφισαν και που θα ήθελαν και ίσως εξακολουθούν να θέλουν να παραμείνουν εντός της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
«Θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς στην κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν θα αγνοήσουμε ποτέ τα καλά και θετικά συναισθήματά σας, της ζεστασιάς και συμπάθειας προς τα ευρωπαϊκά κράτη».
«Επειδή τώρα είναι η στιγμή, ακριβώς επειδή αποχωρούμε από την ΕΕ, να αφήσουμε αυτά τα φυσιολογικά συναισθήματα να βρουν μια ανανεωμένη έκφραση στην οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής σχέσης, κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγάλα σχέδιά μας για τον επόμενο χρόνο», σημείωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών, προσθέτοντας ότι θέλει να εργαστεί με την ΕΕ ως «φίλοι με κυρίαρχη ισότητα».

Οι επόμενες κινήσεις του Johnson
 
Αν και ο Johnson μέχρι πρότινος μετρούσε αρκετές κοινοβουλευτικές και πολιτικές ήττες, ο Johnson κατάφερε μια τεράστια εκλογική νίκη, καθώς δίνει στους Συντηρητικούς τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους εδώ και τρεις δεκαετίες, και συγκεκριμένα από την εκλογική νίκη της Margaret Thatcher το 1987.
Παράλληλα όμως του λύνει τα χέρια προκειμένου να προχωρήσει και να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία για το Brexit και να οριστικοποιήσει το διαζύγιο με την Ε.Ε.
Αναμφίβολα πρόκειται για την πιο σημαντική γεωπολιτική κίνηση της Μ. Βρετανίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και μπορεί ο Johnson να μην έχει απέναντι του μια ισχυρή αντιπολίτευση, καθώς οι Εργατικοί – πέτυχαν την χειρότερη εκλογική τους επίδοση από το 1964 - εισέρχονται σε μια μάλλον παρατεταμένη φάση εσωστρέφειας και αναστοχασμού με τον Jeremy Corbyn να δηλώνει μεν ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές αλλά να μην παραιτείται άμεσα από την ηγεσία, αλλά οι πονοκέφαλοι για τον Βρετανό πρωθυπουργό δεν θα είναι λίγοι.
Πρώτα από όλα, ο Johnson θα έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Σκοτίας.
Στη Σκοτία, το SNP, το Σκοτικό Εθνικό Κόμμα, πέτυχε μια πολύ μεγάλη εκλογική νίκη και η επικεφαλής του Nicola Sturgeon διεμήνυσε πως η Σκοτία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δεν θέλει την κυβέρνηση Johnson και ότι αυτός δεν έχει εντολή για να βγάλει τη Σκοτία από την ΕΕ.
Μάλιστα η Sturgeon υποστήριξε ότι πρέπει να επιτραπεί στη Σκοτία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει για το ποια θα είναι η θέση της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην ανεξαρτησία της Σκοτίας και στη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δεύτερο μεγάλο ζήτημα θα είναι οι εμπορικές σχέσεις της Μ.Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit.
Bάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, μετά την υλοποίηση του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα περάσει σε μια μεταβατική περίοδο, με τις σχέσεις της με την ΕΕ να παραμένουν οι ίδιες έως τις 31/12/2020.
Η περίοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει διαπραγμάτευση επί μια συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ που θα καθορίσει τη σχέση μεταξύ της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.
Αν και ο Johnson έχει δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει τη μεταβατική περίοδο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι – για παράδειγμα ο Επίτροπος Ενιαίας Αγοράς, Thierry Breton - κάνουν λόγο για εξαιρετικά περίπλοκες διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν ακόμα και έως το 2022.

Trump: Θα υπογράψουμε μια τεράστια νέα εμπορική συμφωνία

Τα συγχαρητήρια του στον Boris Johnson για την εκλογική του νίκη εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι πλέον ΗΠΑ και Μ. Βρετανία είναι ελεύθερες να υπογράψουν μια τεράστια εμπορική συμφωνία.
«Συγχαρητήρια στον Boris Johnson για τη μεγάλη του Νίκη!.
Η Μ.Βρετανία και οι ΗΠΑ θα είναι τώρα ελεύθερες να επιτύχουν μια τεράστια νέα εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.
Αυτή η συμφωνία θα έχει τη δυναμική να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα από οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει με την ΕΕ.
Γιόρτασε Boris!» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Boris Johnson.

Merkel: «Καθαρή νίκη» Johnson - Θα συνεχιστεί η συνεργασία μας

Τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος Boris Johnson για την «καθαρή νίκη» του στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές , συνεχάρη η καγκελάριςο της Γερμανίας Angela Merkel.
Η καγκελάριος υπογράμμισε την επιθυμία της για συνεργασία με τη Βρετανία και για τη δημιουργία μιας «στενής εταιρικής σχέσης».
«Χαίρομαι για τη συνέχιση της συνεργασίας μας, για τη φιλία και μια στενή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», ανέφερε ανακοίνωση του εκπροσώπου της στο Twitter.

Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες

Ο εκλογικός θρίαμβος των Συντηρητικών και η διασφάλιση μιας μεγάλης άνετης πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων λύνουν τα «χέρια» του Boris Johnson, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί ταχύτατα προκειμένου να υλοποιήσει το αργότερο έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020 το Brexit.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιθανότατα ακόμα και σήμερα Παρασκευή 13/12 ο Johnson να μεταβεί στα ανάκτορα προκειμένου να λάβει από τη βασίλισσα Ελισάβετ την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Την ερχόμενη Τρίτη 17/12 αναμένεται οι 650 νεοεκλεγέντες βουλευτές να ορκιστούν και να εκλέξουν τον πρόεδρο τους ενώ δύο ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19/12 θα πρέπει να αναμένεται η ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία θα διαβάσει στη Βουλή των Λόρδων τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που θα θελήσει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση Johnson.
Σε κάθε περίπτωση, άμεση και πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Boris Johnson θα είναι να υλοποιήσει το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 το Brexit βάσει των όσων έχει συμφωνήσει με την ΕΕ.

Guardian: Οι 5 λόγοι του εκλογικού θριάμβου του Johnson

Στους πέντε λόγους που οδήγησαν τον Boris Johnson να επιτύχει μια τεράστια νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία, τη μεγαλύτερη για τους Συντηρητικούς από το 1987, αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Ο Johnson πέτυχε έναν άνευ προηγουμένου εκλογικό θρίαμβο καθώς εξασφάλισε 364 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αυξάνοντας τη δυναμική του κόμματος του κατά 47 έδρες σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα κρίνει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
Οι αιτίες – κατά τον Guardian – που οδήγησαν στη μεγάλη νίκη του Johnson:

1. Το Brexit
Ο Johnson είχε καταστήσει σαφές ότι θα προχωρούσε στην υλοποίηση του Brexit και επαναλάμβανε το μήνυμα ότι δεν θα υπαναχωρήσει από τη δέσμευση του να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τόνιζε ότι έχει έτοιμη τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit και ότι θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα ενώ επεσήμανε πως η προοπτική μιας κυβέρνησης των Εργατικών θα οδηγούσε σε ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

2. Απλό μήνυμα
Το πολιτικό μήνυμα των Συντηρητικών ήταν πολύ καλύτερα στοχευμένο από αυτό των Εργατικών.
Ο Johnson εστίασε στην ανάγκη υλοποίησης του Brexit, όπως και στην ανάγκη αύξησης του αριθμού των αστυνομικών και των νοσηλευτριών.
Από την άλλη οι Εργατικοί αναφέρονταν σε μια πληθώρα πολιτικών που αφορούσαν από τη μαζική κρατικοποίηση υπηρεσιών και υποδομών μέχρι την αποζημίωση των γυναικών στα 50 τους για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Η εστίαση του Johnson σε έναν μικρό πυρήνα βασικών πολιτικών υποσχέσεων του, λειτούργησε υπέρ του.

3. Η στρατηγική
Οι Συντηρητικοί δημιούργησαν ένα πολύ προσεκτικό πολιτικό μανιφέστο που κρατούσε αποστάσεις από οποιεσδήποτε αμφιλεγόμενες υποσχέσεις.
Έχοντας την εμπειρία του 2017, όταν και η Theresa May είχε δεχθεί τα πυρά των Εργατικών σχετικά με την πολιτική της για την κοινωνική φροντίδα, οι Συντηρητικοί αυτήν την φορά κράτησαν αποστάσεις από υποσχέσεις, πέρα από μια μικρή φορολογική περικοπή στην εθνική ασφάλιση και μια πολύ μικρή αύξηση των δημόσιων δαπανών.

4. Η αδυναμία των Εργατικών
Τα ποσοστά των Εργατικών μειώθηκαν δραματικά σε πολλές περιοχές.
Σε κάποιες περιφέρειες η ψήφος των Συντηρητικών δεν ενισχύθηκε σημαντικά, απλά ο υποψήφιος του κόμματος κατάφερε να επικρατήσει γιατί οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Εργατικών προτίμησαν είτε να μην πάνε να ψηφίσουν είτε να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος του Brexit.

5. O Johnson
Ο Boris Johnson αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πιο ισχυρός υποψήφιος έναντι του Jeremy Corbyn κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που φάνηκε και από τα δύο debate που είχε με τον επικεφαλής των Εργατικών.
Παράλληλα ο Johnson μέχρι το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας έμεινε πιστός στο βασικό του πολιτικό μήνυμα ενώ και τα ποσοστά του ήταν σημαντικά υψηλότερα από αυτά του Corbyn.

Η επόμενη μέρα για το Brexit

Μετά από σχεδόν τρεισήμισι χρόνια σκληρών αντεγκλήσεων και έντονων πολιτικών διαμαρτυριών, η εκλογική νίκη του Boris Johnson έδωσε στον θερμό υποστηρικτή του Brexit σαφή πλειοψηφία.
Πλέον οι αγορές αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση Johnson να ξεκαθαρίσει πώς θα κινηθεί αμέσως μετά τις 31 Ιανουαρίου, μια και έχει ανοίξει ο δρόμος για το Brexit.
Σε αντίθεση με την προκάτοχό του Theresa May τον Ιούνιο του 2017, ο Johnson έχει τώρα μια σχετικά ισχυρή εντολή να προσπαθήσει να τερματίσει τη μακροχρόνια συνταγματική κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου.
"Ο Boris Johnson έχει μια τεράστια πλειοψηφία, γεγονός που θα του δώσει το ελεύθερο να συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ που επιθυμεί", δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος στην Eurasia.
"Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.
Κυριολεκτικά, ο Johnson δεν θα υποχρεωθεί να λάβει υπόψιν του τους 20 σκληροπυρηνικούς Brexiteers της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας (European Research Group), οι οποίοι θα είχαν πολύ μεγαλύτερη επιρροή εάν είχε κερδίσει μόνο μια μικρή πλειοψηφία", προσθέτει ο ίδιος.
"Ο Johnson θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στενά ευθυγραμμισμένος με την ΕΕ ή θα αποκλίνει απότομα", δήλωσε ο Rahman.

Μειωμένος κίνδυνος σκληρού Brexit

Καθώς μένει να οριστικοποιηθεί το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, οι αγορές περιμένουν από την κυβέρνηση Johnson να ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί αμέσως μετά τις 31 Ιανουαρίου.
"Ένα καθορισμένο Brexit από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020 θα μειώσει κάπως την αβεβαιότητα", ανέφερε ο Kallum Pickering, ανώτερος οικονομολόγος στην Berenberg.
"Φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε ακόμα να απομακρυνθεί απότομα από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στα τέλη του 2020, εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να επιτύχουν μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών εγκαίρως για το τέλος της μεταβατικής περιόδου".
"Αλλά ακόμη και σε αυτό το σημείο, το εμφανές αποτέλεσμα των εκλογών μετριάζει τον κίνδυνο, καθώς με τον Johnson να έχει μια μεγάλη πλειοψηφία, η σκληρή ευρωσκεπτική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος θα έχει λιγότερη σημασία από πριν.
Αυτό θα διευκόλυνε τον Johnson να ακολουθήσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο εάν χρειαστεί", δήλωσε ο Pickering.
Ο Johnson έχει δηλώσει σταθερά ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ έως τα τέλη του 2020 ή να εγκαταλείψει χωρίς αυτήν.
Βεβαίως, ένας λεγόμενος "μη-συμβιβασμός" για το Brexit θεωρείται από πολλούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ως ένα σενάριο "απότομου βράχου" που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.
Η συμφωνία του Johnson αναφέρει ότι εάν η Βρετανία επιθυμεί να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο πέρα από το τέλος του επόμενου έτους, η κυβέρνησή του θα πρέπει να ειδοποιήσει τις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει ότι παρά το σύνθημα της εκστρατείας του κόμματος για το Brexit, η πολιτική συζήτηση σχετικά με τους όρους της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ είναι πιθανό να μονοπωλήσει ξανά τα πρωτοσέλιδα τους επόμενους μήνες.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Καναδάς χρειάστηκε 7 χρόνια για να ολοκληρώσει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, αυτό μοιάζει με ευσεβείς πόθους.
Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξία της λίρας ", δήλωσε ο Hamish Muress, αναλυτής στο OFX.

Corbyn: Έκανα ότι μπορούσα - Είμαι έτοιμος να παραμείνω στην ηγεσία μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός μου

Να παραμείνει στην ηγεσία των Εργατικών μέχρι την επιλογή του αντικαταστάτη, επιθυμεί ο Jeremy Corbyn.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι δεν θέλει να φύγει «εσπευσμένα», μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του, την χειρότερη από τις το 1935, και ότι είναι «έτοιμος να ηγηθεί του κόμματος μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του».
O Corbyn δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.
«Χθες το βράδυ απηύθυνα έκκληση για μία περίοδο περισυλλογής στο κόμμα και προφανώς το εκτελεστικό όργανο του κόμματός μας θα αποφασίσει ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε μετά για την εκλογή του διαδόχου μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Είμαι έτοιμος, και προφανώς εξελέγην για να το κάνω, να ηγηθώ του κόμματος μέχρι τότε», είπε.
Οταν ερωτήθηκε εάν αισθάνεται ένοχος για την κλίμακα της ήττας του Εργαιτκού Κόμαμτος, ο Corbyn ανέφερε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει τις εκλογές και να γεφυρώσει το εκλογικό σώμα απέναντι στο Brexit».
Χθες, ο Corbyn ανακοίνωσε την πρόθεση του να μην ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές, ύστερα από τα exit poll και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.
«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε.
Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές» υποστήριξε ο Corbyn, την ώρα που επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για το μέλλον του.
Όπως φαίνεται, οι ψηφοφόροι προτίμησαν την υπόσχεση του Johnson ότι θα φέρει σε πέρας το Brexit και την φιλοσοφία του υπέρ της αγοράς και απέρριψαν τον Corbyn, ο οποίος είχε υποσχεθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και μεγάλη επέκταση του κράτους.
Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα οι Eργατικοί υπέστησαν ήττα και ήταν η χειρότερη τους επίδοση από το 1964.
1964: 317
1966: 364
1970: 288
1974: 301
1974: 319
1979: 269
1983: 209
1987: 229
1992: 271
1997: 418
2001: 413
2005: 355
2010: 258
2015: 232
2017: 262
2019: 203

Image

Sturgeon (SNP): Να επιτραπεί στη Σκοτία να οργανώσει δημοψήφισμα για τη θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο

Την θέση ότι πρέπει να επιτραπεί στη Σκοτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη συντριπτική νίκη του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη 12/12 στη Μ. Βρετανία διατύπωσε η επικεφαλής του SNP, Nicola Sturgeon.
Σύμφωνα με το exit poll, το SNP οδεύει να κερδίσει τις 55 από τις 59 έδρες της Σκοτίας.
«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκοτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του.
Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκοτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Boris Johnson και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της.
Ο Boris Johnson μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκοτία και να τη βγάλει από την ΕΕ.
Η Σκοτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον» υποστήριξε η Sturgeon.
 
Βόρεια Ιρλανδία: Οι εθνικιστές κέρδισαν για πρώτη φορά περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς

Για πρώτη φορά στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία οι Ιρλανδοί εθνικιστές κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το Sinn Fein διατήρησε τις επτά έδρες του, ενώ το επανεμφανιζόμενο φιλο-ιρλανδικό κόμμα SDLP κέρδισε ακόμη δύο.
Μαζί τα δύο αυτά κόμματα των Ιρλανδών εθνικιστών μαζί ξεπερνούν σε έδρες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο είδε τις έδρες του να μειώνονται από δέκα σε οκτώ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το πρωτοφανές αποτέλεσμα μετά τον χωρισμό της Ιρλανδίας το 1921 οδήγησε το Sinn Fein να εντείνει τις εκκλήσεις του για αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μετά τη συντριπτική νίκη του Boris Johnson οδεύει με σιγουριά προς το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης