Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η επόμενη μέρα για το Brexit – Τακτική αποχώρηση θα επιδιώξει ο Johnson, χάνουν τη δύναμή τους οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers

tags :
Η επόμενη μέρα για το Brexit – Τακτική αποχώρηση θα επιδιώξει ο Johnson, χάνουν τη δύναμή τους οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers
Τι εκτιμούν οι αναλυτές για την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, μετά τη νίκη Johnson στις εκλογές
Μετά από σχεδόν τρεισήμισι χρόνια σκληρών αντεγκλήσεων και έντονων πολιτικών διαμαρτυριών, η νίκη του Boris Johnson στις βρετανικής εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2019, έδωσε στον θερμό υποστηρικτή του Brexit σαφή πλειοψηφία.
Στις τρίτες γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου σε λιγότερο από πέντε χρόνια, πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά θα ζητήσουν σαφήνεια από την κυβέρνηση για το τι σκοπεύει να κάνει αμέσως μετά τις 31 Ιανουαρίου.
Ο δρόμος άλλωστε έχει ανοίξει για την βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον βρετανό πρωθυπουργό να επιστρέφει στην Downing Street με συνολική πλειοψηφία 74 εδρών, με πρώτο σταθμό την 31η Ιανουαρίου 2020.
Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου επανειλημμένα ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους να επανεκλέξουν τους Συντηρητικούς προκειμένου να «φτάσουν στο Brexit», υποσχόμενος ότι μόνο το κόμμα του θα είναι σε θέση να φέρει την αποκαλούμενη συμφωνία διαζυγίου για να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ έως τις 31 Ιανουαρίου.
Σε αντίθεση με την προκάτοχό του Theresa May τον Ιούνιο του 2017, ο Johnson έχει τώρα μια σχετικά ισχυρή εντολή να προσπαθήσει να τερματίσει τη μακροχρόνια συνταγματική κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως ανέφερε ο ίδιος τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι εκλογές αυτές ήταν "ιστορικές".
"Μας δίνει τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας ", δήλωσε ο Johnson.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Jeremy Corbyn είχε υποσχεθεί ότι, αν εκλεγεί, το Εργατικό Κόμμα θα διεξάγει ένα άλλο δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ εντός έξι μηνών.
Το δημοψήφισμα θα προσέφερε στη Βρετανία την επιλογή μεταξύ μιας «αξιόπιστης» αναδιαπραγμάτευσης της εξόδου - συμπεριλαμβανομένης της τελωνειακής ένωσης και της στενής σχέσης της ενιαίας αγοράς με την ΕΕ - ή τη δυνατότητα παραμονής.
Ωστόσο, ο Corbyn τελικά απέτυχε να εκλέξει αρκετούς βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποτρέψει μια άλλη κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση των Συντηρητικών.
"Ο Boris Johnson έχει μια τεράστια πλειοψηφία, γεγονός που θα του δώσει το ελεύθερο να συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ που επιθυμεί", δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος στην Eurasia.
"Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.
Κυριολεκτικά, ο Johnson δεν θα υποχρεωθεί να λάβει υπόψιν του τους 20 σκληροπυρηνικούς Brexiteers της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας (European Research Group), οι οποίοι θα είχαν πολύ μεγαλύτερη επιρροή εάν είχε κερδίσει μόνο μια μικρή πλειοψηφία", προσθέτει ο ίδιος.
"Ο Johnson θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στενά ευθυγραμμισμένος με την ΕΕ ή θα αποκλίνει απότομα", δήλωσε ο Rahman.

Μειωμένος κίνδυνος σκληρού Brexit

Καθώς το τελικό αποτέλεσμα ακόμη διαμορφώνεται στις τρίτες γενικές εκλογές της Βρετανίας σε λιγότερο από πέντε χρόνια, πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά θα ζητήσουν σαφήνεια από την κυβέρνηση για το τι θα συμβεί αμέσως μετά τις 31 Ιανουαρίου.
Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως θα διατηρήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2020, καθώς θα διαπραγματεύεται το εμπόριο και άλλους δεσμούς.
"Ένα καθορισμένο Brexit από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020 θα μειώσει κάπως την αβεβαιότητα", ανέφερε ο Kallum Pickering, ανώτερος οικονομολόγος στην Berenberg.
"Φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε ακόμα να απομακρυνθεί απότομα από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στα τέλη του 2020, εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να επιτύχουν μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών εγκαίρως για το τέλος της μεταβατικής περιόδου".
"Αλλά ακόμη και σε αυτό το σημείο, το εμφανές αποτέλεσμα των εκλογών μετριάζει τον κίνδυνο, καθώς με τον Johnson να έχει μια μεγάλη πλειοψηφία, η σκληρή ευρωσκεπτική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος θα έχει λιγότερη σημασία από πριν.
Αυτό θα διευκόλυνε τον Johnson να ακολουθήσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο εάν χρειαστεί", δήλωσε ο Pickering.
Ο Johnson έχει δηλώσει σταθερά ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ έως τα τέλη του 2020 ή να εγκαταλείψει χωρίς αυτήν.
Βεβαίως, ένας λεγόμενος "μη-συμβιβασμός" για το Brexit θεωρείται από πολλούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ως ένα σενάριο "απότομου βράχου" που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.
Η συμφωνία του Johnson αναφέρει ότι εάν η Βρετανία επιθυμεί να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο πέρα από το τέλος του επόμενου έτους, η κυβέρνησή του θα πρέπει να ειδοποιήσει τις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει ότι παρά το σύνθημα της εκστρατείας του κόμματος για το Brexit, η πολιτική συζήτηση σχετικά με τους όρους της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ είναι πιθανό να μονοπωλήσει ξανά τα πρωτοσέλιδα τους επόμενους μήνες.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Καναδάς χρειάστηκε 7 χρόνια για να ολοκληρώσει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, αυτό μοιάζει με ευσεβείς πόθους.
Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξία της λίρας ", δήλωσε ο Hamish Muress, αναλυτής στο OFX.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης