Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ebury: Μεγάλη νίκη Johnson, μεγάλη πορεία για τη στερλίνα

tags :
Ebury: Μεγάλη νίκη Johnson, μεγάλη πορεία για τη στερλίνα
Του Matthew Ryan, Senior Market Analyst της εταιρίας Ebury
Αργά την νύχτα της Πέμπτης, μετά από κάποιες ώρες πολιτικού δράματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, η στερλίνα σημείωσε την ισχυρότερη θέση της έναντι του δολαρίου από τον Μάιο του 2018.
Η στερλίνα είχε ήδη προχωρήσει σε ένα ισχυρό ράλι, με αποκορύφωμα τις κρίσιμες εκλογές αυτού του μήνα και εν αναμονή μιας αρκετά άνετης πλειοψηφικής νίκης του Συντηρητικού Κόμματος του Boris Johnson.
Μεγάλη ώθηση έδωσαν οι δημοσκοπήσεις της Ipsos MORI, που αποτύπωνε ένα ισχυρό προβάδισμα στους Συντηρητικούς.
Οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες είχαν πέσει πολύ κοντά στον αριθμό των εδρών των δυο βασικών κομμάτων το 2017, υποστήριζαν ότι οι Tories βρίσκονταν σε τροχιά πλειοψηφίας 86 εδρών.
Αυτή η πρόβλεψη ήταν αρκετά ισχυρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες προβλέψεις της αγοράς, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες.
Για παράδειγμα το μοντέλο MRP (Multilevel Regression and Post-stratification) της YouGov, το πιο ολοκληρωμένο του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειχνε μια πλειοψηφία μόλις 28 εδρών, μέχρι και την Τρίτη.
Ορισμένες από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πλειοψηφία ύψους 6% για τους Tories, με τις κάλπες να δίνουν προβάδισμα που υπερβαίνει το 11%.
Καθώς τα αποτελέσματα άρχισαν να φιλτράρονται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, κατέστη σαφές ότι θα ήταν μια μεγάλη βραδιά για το κόμμα του Johnson.
Τα παραδοσιακά προπύργια των εργατών, όπως οι κοιλάδες Blyth Valley, Darlington, Leigh και Wexham, βιομηχανικές κοινότητες που στήριζαν το κόμμα χωρίς διακοπή εδώ και δεκαετίες, έπεσαν.
Αυτό γίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις περιοχές είναι περιοχές εξόρυξης που γνώρισαν τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας υπό την κυβέρνηση Thatcher στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.
Ο ίδιος ο Corbyn κατέλαβε άνετα την έδρα του στο Islington North, αλλά υπήρξαν αρκετά μεγάλες απώλειες, και  ιδιαίτερα της ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Jo Swinson.
Όπως και στις εκλογές του 2017, η εταιρεία έρευνας αγοράς Ipsos MORI αποδείχθηκε εξαιρετικά ακριβής με την δημοσκόπηση των εκλογών.
Οι Συντηρητικοί κατέκτησαν τον τεράστιο αριθμό των 364* εδρών, μια άνετη δηλαδή πλειοψηφία 78* εδρών.
Όχι μόνο ήταν αυτή η μεγαλύτερη πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων από το 2001 και η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Συντηρητικών από το 1987, αλλά ήταν και η χειρότερη απόδοση του Εργατικού Κόμματος από το 1935.
Image
Η στερλίνα σημείωσε αμέσως άνοδο κατά περισσότερο από 2,5% έναντι του δολαρίου και κατά 1,8% έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση της πρώτης δημοσκόπησης.
Το τεράστιο μέγεθος της νίκης που έδειξε η δημοσκόπηση εξόδου εξασφάλισε ότι δεν θα υπήρχε τρόπος ανάνηψης για το Εργατικό Κόμμα, με τα πραγματικά αποτελέσματα απλώς να επιβεβαιώνουν το αναμενόμενο.
Είχαμε πει πριν από τις εκλογές ότι πιστεύαμε ότι η στερλίνα θα φτάσει στο επίπεδο 1,34 έναντι του αμερικανικού δολαρίου και το επίπεδο 1,20 έναντι του ευρώ αμέσως μετά την ψηφοφορία, με την ανακοίνωση πλειοψηφίας των Συντηρητικών.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το ζεύγος GBP / USD διαπραγματευόταν λίγο πάνω από το 1,34, με την ισοτιμία GBP / EUR στα 1,20.
Image
Η βασική εξήγηση πίσω από την απότομη ανοδική πορεία στο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι, βεβαίως, το γεγονός ότι μια πλειοψηφία των Συντηρητικών απομακρύνει την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο τόσο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και για τη λίρα.
Εξαλείφεται επίσης η απειλή ενός Κοινοβουλίου που δεν ψηφίζει κυβέρνηση, κάτι που που οι επενδυτές φοβούνταν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμη παράταση της προθεσμίας του άρθρου 50 και σε παρατεταμένες επαναδιαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2020.

Και τώρα, τι;

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn δεν έχει παραιτηθεί επίσημα, αν και αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου. Η ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Jo Swinson έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί μετά το τόσο κακό αποτέλεσμα.
Με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Τζόνσον θα κινηθεί άμεσα προς την ψήφιση του νομοσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ.
Η ψηφοφορία είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσει χωρίς εμπόδιο από τη Βουλή των Κοινοτήτων και ακολούθως από τη Βουλή των Λόρδων, ενδεχομένως κάποια στιγμή μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η έγκριση του νομοσχεδίου θα εξασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός της προθεσμίας του Ιανουαρίου.
Θεωρούμε ότι αυτή η ανακούφιση από την αβεβαιότητα «χωρίς συμφωνία» θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την στερλίνα τους επόμενους μήνες.
Η προσοχή θα στραφεί γρήγορα στις πραγματικές διαπραγματεύσεις του Brexit, και στο αν ο πρωθυπουργός προτιμήσει ένα «ελαφρώς πιο ήπιο» Brexit, που θα μπορούσε να μετριάσει τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει μια μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει από τα τέλη Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Ενώ οι Συντηρητικοί δήλωσαν στο μανιφέστο τους ότι δεν θα ζητήσουν να παρατείνουν τη μεταβατική περίοδο, πολλοί πολιτικοί αναλυτές είναι αρκετά σκεπτικοί σχετικά με το κατά πόσον θα υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις.
Η παράταση που έδωσε η ΕΕ για την έξοδο τελειώνει. Αν τυχόν έρθει στο τραπέζι ένα άμεσο Brexit χωρίς μεταβατική περίοδο, τότε θα μπορούσαμε να δούμε σοβαρό κλυδωνισμό στη λίρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, αν και αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο.
Παρά τον προαναφερθέντα κίνδυνο, παραμένουμε αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές της λίρας. Θεωρούμε ότι η απομάκρυνση της απειλής no deal Brexit θα ενδυναμώσει την πίστη προς την στερλίνα και, κατά την άποψή μας, θα της δώσει την δυνατότητα να φτάσει στο 1,40 αργότερα μέσα στο 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης