Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην Αν. Μεσόγειο - Το σχέδιο άμυνας της Ελλάδος που έχει έτοιμο η κυβέρνηση

Cavusoglu: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην Αν. Μεσόγειο - Το σχέδιο άμυνας της Ελλάδος που έχει έτοιμο η κυβέρνηση
Όσο η Άγκυρα απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα τόσο οξύνονται οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης
(upd3) Την άμυνά της οργανώνει η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο, καθώς η τουρκική πολεμική ρητορική είναι πλέον καθημερινή και οι εξελίξεις ενδεχομένως απρόβλεπτες, όσο απομονωμένη και να εμφανίζεται η Άγκυρα, που συν τοις άλλοις δημιουργεί βάση για drones στα κατεχόμενα της Κύπρου.  Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο αμυντικό σχέδιο για την περίπτωση κατά την οποία τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης σε εφαρμογή της «συμφωνίας» με τη Λιβύη ενώ αποκτά μεγάλη γεωστρατηγική σημασία το νησί.

Σε μία τέτοια περίπτωση η ελληνική απάντηση θα δοθεί σε τρία στάδια:

-Αρχικά θα γίνει αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού.

-Εάν το σκάφος δεν αλλάξει πορεία και συνεχίσει, τότε θα δοθεί εντολή σε δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού να το απωθήσουν.

-Εάν ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα, τότε περνάμε στο τρίτο στάδιο και τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

-Αν και στις επιδιώξεις του Πενταγώνου δεν είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου,  εάν κριθεί απαραίτητο τότε στο σημείο αυτό προβλέπεται καταβύθιση του τουρκικού πλοίου. 

Στον κάτωθι χάρτη μπορείτε να διαπιστώσετε την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία της Κρήτης και τη σπουδή της Τουρκίας να τη «σβήσει» μέσω της λεγόμενης συμφωνίας με τη Λιβύη και της θαλάσσιας διαδρομής που παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο της θαλάσσας και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε ελληνικά ύδατα.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/maritimezonemap.jpg?itok=VwAeHObn 

Cavusoglu: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην Αν. Μεσόγειο

Νωρίτερα τον τόνο των απειλητικών διαθέσεων της Τουρκίας έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μevlut Cavusoglu.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε το Σάββατο (14/12/2019) ο Cavusoglu.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβερνητική αρχή της Λιβύης, Fayez al-Sarraj, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.
Μετά τη συνάντηση, ο Cavusoglu έγραψε σε ένα tweet ότι συζητήθηκε το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Εξάλλου οι δηλώσεις τόσο του υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar, όσο και του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, δείχνουν ότι η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τελικά πολύ… απαραίτητη για να δεχθεί απειλές, κάτι, όμως, που δεν είναι βέβαιο ότι ισχύει, καθώς η επιβίωσή της εξαρτάται και από την ΕΕ, οι σχέσεις της με την οποία όλο και χειροτερεύουν.
Ακόμη και η απειλή του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος έχει καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να σώσει την Τουρκία σε περίπτωση που διανοηθεί να κάνει πράξη τις απειλές των τελευταίων εβδομάδων τόσο  προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να στραφεί για στήριξη στη Μόσχα, χωρίς, πάντως, να θυμάται ότι στην περίπτωση της Λιβύης, το Κρεμλίνο στηρίζει τον στρατηγικό Haftar και όχι τον «αναγνωρισμένο» Λίβυο πρωθυπουργό, Fayez al-Sarraj, με τον οποίο ο Recep Tayyip Erdogan υπέγραψε το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας.

Βάση για drones στα κατεχόμενα

Βάση στα Κατεχόμενα παραχωρεί στην Τουρκία το αυτοαποκαλούμενο «υπουργικό συμβούλιο» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους το οποίο όρισε το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου ως βάση για τουρκικά drones.
Τα drones είναι αυτά που θα απογειώνονται για να συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα που διενεργούν έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren.
Τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), και άοπλα και οπλισμένα, θα ξεκινήσουν να απογειώνονται από το αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκόνοικου (Γκετσιτκαλέ) από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, αναφέρει το Πρακτορείο.
Μια ομάδα ειδικών από την Άγκυρα θεώρησε κατάλληλη επιλογή το αεροδρόμιο για τον σκοπό αυτό.
Επιπλέον επενδύσεις θα γίνουν επίσης στο αεροδρόμιο, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, ο Ersi Tatar έπειτα από την απόφαση του "υπουργικού συμβουλίου".
«Η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι βασική προτεραιότητα"», είπε ο Tatar, σύμφωνα με το Demiroren.

Λιβύη: Την κατάρριψη τουρκικού drone ανακοίνωσε ο Haftar

Την κατάρριψη τουρκικού drone που πετούσε στη Λιβύη ανακοίνωσε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Khalifa Haftar.
Σύμφωνα με τον LNA, το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πάνω από την πόλη Αϊν Ζαρά που βρίσκεται 11 χλμ από την πρωτεύουσα Τρίπολη.
Την περασμένη Πέμπτη (12/12/2019), ο Haftar έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να προχωρήσουν προς την Τρίπολη όπου βρίσκεται η έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Fayez al Sarraj.
Δεν ήταν έως τώρα γνωστό ότι η Άγκυρα έχει στείλει drone στην Λιβύη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ωστόσο, ότι αν λάβει σχετικό αίτημα από τον Sarraj. θα στείλει τουρκικά στρατεύματα στη χώρα.

Bloomberg: Έτοιμη για συμφωνία με τη Ρωσία η Τουρκία - Απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, για την κοινή παραγωγή πυραύλων και την απόκτηση τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη δικών της αμυντικών συστημάτων, αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τις επικρίσεις εντός του ΝΑΤΟ ότι η Αγκυρα απομακρύνεται από τη Συμμαχία.
«Θα υπογράψουμε αφού συμφωνήσουμε τις τελικές λεπτομέρειες που αφορούν την κοινή παραγωγή ή παραγωγή κάποιων κομματιών στην Τουρκία και την απόκτηση τεχνογνωσίας», δήλωσε ο Ismail Demir, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της αγοράς της Τουρκίας δεύτερης «παρτίδας» του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
Οι διαπραγματεύσεις είναι σε «αρκετά ώριμο» στάδιο, είπε ο Demir.
«Η υπογραφή της συμφωνίας είναι κοντά», συμπλήρωσε.

Akar (ΥΠΕΘΑ Τουρκίας): Εκεί που ήμασταν το 1974 είμαστε και τώρα…

Εκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έκανε αυτό που έπρεπε και θα συνεχίσει να το κάνει στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου.
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός είπε για τις εξελίξεις σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο ότι η Τουρκία είναι "υπέρ της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού.
Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε.
Αυτό δεν αποτελεί αδυναμία.
Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων μας.
Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο σε αυτές τις περιοχές.
Και αυτό δεν αποτελεί απειλή.
Απλώς αναμένουμε από όλους να δουν τις πραγματικότητες και προσκαλούμε όλους τους γείτονες μας να το κάνουν αυτό”, ανέφερε.
Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι “εμείς ως κυρίαρχες χώρες, κάναμε αυτό που έπρεπε στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου, των συμφερόντων του έθνους μας και του δικαίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες

Με μία προκλητική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κατηγορεί την ΕΕ ότι «γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας» μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής που εξέφρασε την αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.   
«Όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες.
Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο.
Και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Και συνέχισε: «Oταν οι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με τις χώρες τις περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων η ΕΕ σιωπούσε και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης η ΕΕ έκλεινε τα μάτια. Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντι μας είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί».
«Αυτή η στάση δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύνοδος Κορυφής: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης δεν παράγει έννομες συνέπειες  

Η δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα σε σχέση με το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, όπου επισημαίνεται ότι αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Αναλυτικά, τα συμπεράσματα αναφέρουν: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία.
Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας".

Δικαίωση των ελληνικών θέσεων μέσω ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, βαρύνουσας σημασίας ήταν η παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος αν και δεν εκφράζει μια άποψη για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, δημοσιοποιεί τη νομική ανάλυση που έκανε το State Department επί της Τουρκολιβυκής συμφωνίας.
«Η νομική ανάλυση των ΗΠΑ αναφορικά με το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης διαφέρει από αυτήν της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τη δική μας νομική ανάλυση, που ολοκληρώθηκε αφού λάβαμε όλο το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης, θεωρούμε ότι τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Pyatt.
Και η εν λόγω δήλωση αποτελεί ενδεχομένως και μια δικαίωση όσων υποστηρίζει η ελληνική πλευρά καθώς είναι απολύτως σύμφωνη με αυτήν.
Επιπροσθέτως, έχει σημασία γιατί αυτή η δήλωση γίνεται πριν συμπληρωθούν δύο εικοσιτετράωρα από την επίσκεψη του Pyatt στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που σχετιζόταν άμεσα με την προετοιμασία του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης