Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της εμπορικής εκεχειρίας ΗΠΑ – Κίνας - Οι διαμάχες μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων θα συνεχιστούν

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της εμπορικής εκεχειρίας ΗΠΑ – Κίνας -  Οι διαμάχες μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων θα συνεχιστούν
Με θερμά λόγια αλλά και με γνώση ότι πολλά θέματα παραπέμπονται στο μέλλον υποδέχθηκαν ΗΠΑ - Κίνα την εμπορική συμφωνία «Φάση Ι» μεταξύ των δύο πλευρών
Με ενθουσιασμό αλλά και επιφυλάξεις για το μέλλον υποδέχθηκαν Πεκίνο και Ουάσιγκτον την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία «Φάση Ι» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η εμπορική συμφωνία «Φάση Ι» μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας είναι μία «καλή είδηση» καθώς θα «προσδώσει σταθερότητα στο παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της κινεζικής κυβέρνησης Wang Yi  κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σλοβενία το Σάββατο (14/12/2019).
Είπε, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Σύμφωνα με τον Wang, ο οποίος μίλησε στα κινέζικα, η συμφωνία «θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία».
«Η Κίνα ποτέ δεν πίστευε ότι η προσφυγή στις αυξήσεις των δασμών είναι ο σωστός τρόπος ... επειδή δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα του αντιτίθεται στον προστατευτισμό.

Mnuchin: Ιστορική συμφωνία

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία, η οποία όπως τόνισε «θα είναι ευνοϊκή για την παγκόσμια ανάπτυξη».
Ο Αμερικανός υπουργός προέβη σε αυτή τη δήλωση στο CNBC λέγοντας ότι «η νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα έχει αμοιβαία εμπορικά οφέλη».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει την άρση κάποιων δασμών, αυξημένες αγορές αγροτικών προϊόντων και διαρθρωτικές αλλαγές στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογικά ζητήματα.
Ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας, την οποία αναμένεται να υπογράψουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες ανά τον κόσμο, φαίνονται κάπως ασαφείς.
Το γεγονός όμως ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο κατάφεραν να καταλήξουν σε ανακωχή αίρει τον κίνδυνο ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου.
Μετά τις εξελίξεις, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να καταργήσουν σταδιακά τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο.
Παράλληλα, ακυρώνονται και οι δασμοί που επρόκειτο να επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου σε κινεζικά αγαθά. ο Λευκός Οίκος θα αφήσει τους δασμούς 25% σε εισαγωγές ύψους 250 δισ. δολαρίων, μειώνοντας όμως στο 7,5% την επιβάρυνση σε αγαθά 120 δισ. δολαρίων.
Από την πλευρά της, η Κίνα θα εξετάσει την προοπτική ακύρωσης ανταποδοτικών δασμών που επρόκειτο να ενεργοποιηθούν την Κυριακή (15/10)

Γιατί τώρα η ανακωχή;

Αυτό το μεγάλο εμπορικό παιχνίδι γεωπολιτικά δεν συμφέρει κανέναν, ούτε τη μία πλευρά ούτε την άλλη.
Είναι μάχη γοήτρου και εντυπώσεων για τις δύο αυτές υπερδυνάμεις.
Να μην ξεχνάμε ότι τα Χριστούγεννα του 2019 αρχίζει η προεκλογική περίοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και ο πρόεδρος Trump δεν μπορεί να αρχίσει την κούρσα των εκλογών, όπως λέγεται, έχοντας μεγάλες εταιρείες με οικονομικές απώλειες λόγω αυτής της πολιτικής.
Yψηλόβαθμο στέλεχος του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε τις τελευταίες μέρες ότι είναι εξαιρετικά δύσπιστος αν ο Πρόεδρος Trump επιθυμεί έναν μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, που θα διαταράσσει συνεχώς τις χρηματαγορές.
«Ο Trump έχει στοιχηματίσει την πολιτική του επιτυχία στην οικονομική και χρηματιστηριακή ανάπτυξη στις ΗΠΑ» συμπλήρωσε.
«Και δεν θα τα θέσει σε κίνδυνο ούτε το ένα ούτε το άλλο».
Από την πλευρά της η Κίνα αντιμετωπίζει οικονομική επιβράδυνση, την τεράστια αύξηση του χοιρινού κρέατος λόγω της αφρικανικής πανώλης που έχει τη χώρα, αλλά και το ζήτημα με τις αναταραχές του Χονγκ Κονγκ, οπότε ο πρόεδρος Xi Jinping, χρειάζεται μια ανάπαυλα για ανασχεδιασμό της στρατηγικής του.
Παράλληλα είναι πολύ πιθανό να στραφεί στις ΗΠΑ για εισαγωγές χοιρινού κρέατος έτσι ώστε να καταφέρει να μειωθούν οι τιμές και να προλάβει κοινωνικές αναταραχές.

Η κόντρα θα συνεχιστεί

Ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος μπορεί να αποκλιμακωθεί, αλλά οι ευρύτερες διαμάχες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα συνεχιστούν
Στην επόμενη εξέλιξη, μπορεί να υπάρξουν συμβιβασμοί στον εμπορικό πόλεμο σε μια συγκεκριμένη φάση και έχουμε δει ενδείξεις συμβιβασμού.
Η Ουάσινγκτον έχει υιοθετήσει μια στρατηγική για να συγκρατήσει την οικονομική άνοδο της Κίνας εμποδίζοντας τη χώρα να αναβαθμιστεί στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας.
Ο περιορισμός της Κίνας και η κόντρα με τις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτοι και αυτό θα παραμείνει ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα.
Θα είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να αποσυνδεθούν από την Κίνα, δεδομένης της πιθανής  αναταραχής στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.
Οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά αγαθά δεν θα λύσουν θεμελιωδώς το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο προκλήθηκε από το υψηλό ποσοστό κρατικού χρέους των ΗΠΑ και το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών.
Παράλληλα η Κίνα πρέπει να ανοίξει την οικονομία της ακόμα περισσότερο σε ξένους επενδυτές, αλλά δεν θα πρέπει να βιαστεί να χαλαρώσει τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
Αναλυτές που ασχολούνται με την κρίση αυτή λένε κάτι αυτονόητο: σε κάθε διαπραγμάτευση τελικά κερδίζει αυτός που είναι σε θέση να εξασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλό του.
Αυτή την στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο να ισχύει.
Και οι δύο πρόεδροι αισθάνονται ισχυροί στο εσωτερικό τους: ο μεν Trump με τις επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ -προνομιακό του πεδίο για την επανεκλογή του, ο δε Xi Jinping, θεωρεί πως ο κινέζικος λαός έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα των θυσιών που καλείται να κάνει και τον στηρίζει.
Οπότε τα περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι είμαστε μπροστά σε μια προσωρινή ανακωχή και οι αναταράξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα θα συνεχιστούν…
 
Το  infographic από την HowMuch.net καταγράφει τις κορυφαίες εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, από τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς του Παρατηρητηρίου της οικονομικής πολυπλοκότητας (OEC) για το 2017.
Η εμπορική σχέση των ΗΠΑ και της Κίνας

Δύο από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις στον κόσμο σήμερα, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν τυπικά μια μακρόχρονη εμπορική σχέση από δεκαετίες.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις 10 πρώτες εξαγωγές που οι ΗΠΑ έστειλαν στην Κίνα το 2017, μαζί με το ποσοστό κάθε στοιχείου στη συνολική αξία των εξαγωγών των 132 δισ. δολαρίων.
Τα 10 προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Οι κορυφαίες 10 εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Κίνα (2017)Ενώ η πλειονότητα αυτών είναι εξειδικευμένα προϊόντα, όπως τα αεροπλάνα, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα και οι ημιαγωγοί, οι Η.Π.Α. εξακολουθούν να βασίζονται στην εξαγωγή πολλών βασικών προϊόντων όπως ο χρυσός, ο χαλκός και οι σπόροι σόγιας.
Παρακάτω είναι ο κατάλογος των 10 πρώτων εισαγόμενων προϊόντων από την Κίνα και το ποσοστό που κάθε προϊόν αντιπροσωπεύει το σύνολο των 444 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.
Η Κίνα είναι γνωστή για τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τα προϊόντα της με τεχνολογία-εστίασης με ηλεκτρονικά προϊόντα που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των κορυφαίων κινεζικών εισαγωγών.

Αυτά τα 10 κορυφαία στοιχεία αποτελούν το 30% όλων των προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα


Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζεται

Σε κάποιο σημείο, η Κίνα ήταν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τη συνολική αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών.
Από τότε που ο εμπορικός πόλεμος άρχισε το 2018, η Κίνα έπεσε στην τρίτη θέση.
Για παράδειγμα, οι εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα το 2019 προβλέπεται να φθάσουν το ένα τρίτο μόνο του αριθμού που καταγράφηκε το 2018 και η τιμή αυτού του προϊόντος έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 μόνο, οι ΗΠΑ σημείωσαν πτώση κατά 13,5% στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, λόγω των πραγματικών και απειλούμενων αυξημένων δασμών.
Επιπλέον, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 15,5% - σημαντική απώλεια ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC) δήλωσε ότι η οικονομία της Κίνας ενδέχεται να μην ανακάμψει για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS