Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Δεν θα πρέπει να γίνουν «φετίχ» οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί

Weidmann (Bundesbank): Δεν θα πρέπει να γίνουν «φετίχ» οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί
Στροφή του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και ως προς τα αρνητικά επιτόκια
O επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας προστέθηκε στις φωνές, που εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και προειδοποίησε ότι η δέσμευσή της για έναν ισορροπημένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό δεν πρέπει να γίνει «φετίχ».
Τα σχόλια του Jens Weidmann σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζουν πως η πολιτική διάθεση στη Γερμανία μετατοπίζεται κατά της μακρόχρονης προσκόλλησής της στα δημοσιονομικά πλεονάσματα, αφού η οικονομία επιβραδύνθηκε αισθητά το 2019.
Η υπόσχεση της κυβέρνησης να διατηρήσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού δέχεται «πυρά» από οικονομολόγους και από την ΕΚΤ.
Αλλά πρόσφατα εντατικοποιήθηκε ο πολιτικός διάλογος για το θέμα του «schwarze null», ή  του «μαύρου μηδέν».
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε πρόσφατα ότι υποστήριξε τους νέους ηγέτες του SPD του στην προσπάθειά τους για υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις που δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τη δέσμευση διατήρησης της δημοσιονομικής σύνεσης.
Η συνέντευξη του κ. Weidmann δείχνει ότι υποστηρίζει περισσότερο τις πολιτικές της ΕΚΤ υπό τη νέα πρόεδρό της, Christine Lagarde, καθώς έκανε σπάνιες δηλώσεις σχετικά με τα οφέλη των αρνητικών επιτοκίων.
«Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί τι θα συνέβαινε εάν η νομισματική πολιτική δεν ήταν επεκτατική», είπε.
«Είναι σημαντικό να μην παραμείνουμε παγιδευμένοι περισσότερο από όσο χρειάζεται σε αυτή τη φάση χαμηλού ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.
Ο Weidmann, θεωρούμενος ως ένας από τους κορυφαίους πολέμιους στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι το Βερολίνο εξοικονομούσε 55 δισ. ευρώ ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους του σε σύγκριση με αυτό που θα είχε πληρώσει εάν τα επιτόκια είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 2007.
«Ναι, είναι δύσκολο να επενδύσουμε χρήματα με ασφάλεια και κέρδη», σημείωσε.
«Αλλά η νομισματική πολιτική έχει ένα ευρύτερο αποτέλεσμα.
Υποστήριξε την οικονομία και συνέβαλε στην αύξηση της απασχόλησης και των μισθών», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι «κατά καιρούς υπήρξαν αρνητικά  επιτόκια στις [γερμανικές] βραχυπρόθεσμες καταθέσεις ταμιευτηρίου τις δεκαετίες  1970, 1980, 1990 και 2000".
Έχοντας προηγουμένως ακούσει με σκεπτικισμό την υπόσχεση της Lagarde να αντιμετωπίσει την αλλαγή του κλίματος ως προτεραιότητα για την ΕΚΤ υπό την προεδρία της, ο επικεφαλής της Bundesbank ακούστηκε εν μέρει θετικός.
«Συμφωνώ με την Christine Lagarde ότι πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η αλλαγή του κλίματος και η πολιτική για το κλίμα επηρεάζει τα βασικά μας καθήκοντα», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν την ίδια την πολιτική για το κλίμα. Αυτό εξαρτάται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια».
Η μεγαλύτερη έκπληξη, όπως σημειώνουν οι Financial Times, ήταν το γεγονός πως πρόσθεσε την επιρροή του στις εκκλήσεις της Lagarde για χώρες με ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις για να τις χρησιμοποιήσουν με σκοπό την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, μια κίνηση που λέει ότι θα κάνει την νομισματική πολιτική πιο αποτελεσματική.
«Δεν υπάρχει τίποτα να ειπωθεί ενάντια στη χρήση βραχυπρόθεσμου δημοσιονομικού περιθωρίου για την ενίσχυση των βασικών συνθηκών για ανάπτυξη μέσω επενδύσεων ή για την ανακούφιση από την επιβάρυνση των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Bundesbank.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης