Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα δώρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις φαρμακοβιομηχανίες και οι αυξήσεις 500%

Τα δώρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις φαρμακοβιομηχανίες και οι αυξήσεις 500%
Tο κόλπο με τα φθηνά γενόσημα που πλέον θα πωλούνται στα 6 ευρώ  το κουτί
Δώρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη φαρμακοβιομηχανία και αναμένεται να τα διατηρήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενισχύοντας τόσο τους παραγωγούς φαρμάκων που δημιουργούν πρωτότυπα αλλά και στη βιομηχανία που παράγει γενόσημα σκευάσματα.
Παρά το νέο Δελτίο Τιμών που οδήγησε σε μειώσεις τιμών σε κάποια φάρμακα, διατάξεις που αυξάνουν το κόστος στους ασφαλισμένους παραμένουν σε ισχύ.
Η φιλολαϊκή κυβέρνηση της Αριστεράς ανέβασε 500% την κατώτερη δυνατή αξία που μπορεί να έχει ένα γενόσημο.
Από το 1 ευρώ εκτοξεύετε στα 6 ευρώ το κουτί με βάση την απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 6 Μαΐου με αρ. φύλου 1508. 
Στο άρθρο 123 του νόμου αναγράφεται ότι σε κάθε περίπτωση η λιανική τιμή ενός νέου γενοσήμου δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του κόστους ημερήσιας θεραπείας που ορίζεται σε 0,20 ευρώ.
Όταν ο ασθενής λαμβάνει 30  χάπια το μήνα  θα πληρώσει για τη συσκευασία 6 ευρώ έναντι του 1 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας   προχώρησε στην  ανατιμολόγηση των φαρμάκων χωρίς  όμως να έχει καταργήσει τη διάταξη του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  με το κατώφλι των 6 ευρώ το μήνα να παραμένει σε ισχύ.
Αίσθηση προκαλεί στους γνωρίζοντες την αγορά πως δεν προχώρησε  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση του ΦΠΑ ενώ πήρε απόφαση  να …απογειώσει την αξία  των γενοσήμων προς όφελος της  βιομηχανίας και με υψηλότερο κόστος για τους ασφαλισμένους.
Με την εφαρμογή της διάταξης, η κατώτερη τιμή των φαρμάκων θα είναι πλέον στα 6 ευρώ για μηνιαία θεραπεία ενώ τώρα κυκλοφορούν φάρμακα με λιανική τιμή στα 3, τα 4 και 5 ΕΥΡΩ.
Η προστασία αυτή ισχύει μόνο στην Ελλάδα.
Όταν η συμμετοχή των ασθενών είναι στο 25% ο ασθενείς θα πληρώνουν 1,5 ευρώ για τη μηνιαία θεραπεία όταν θα μπορούσε να ήταν στα 0,50 λεπτά  του ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που όρισε ως κατώτερη τα 6 ευρώ  στα γενόσημα, κρατούνται σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές των πρωτοτύπων αφού και οι δικές του τιμές προστατεύονται.
Όταν η αξία των γενοσήμων ορίζεται στο 65% της αξίας των φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους, η μείωση αυτή ουσιαστικά θα ακυρώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις από το κατώφλι τιμής των 6 ευρώ.  
Σύμφωνα  με στοιχεία που έχουν εκπονήσει εταιρείες, η αύξηση στο κατώφλι τιμής στα 6 ευρώ σε συνδυασμό με την εξίσωση  λιανικής τιμής  και τιμής αποζημίωσης των γενοσήμων πρόκειται να αυξήσει τα έσοδα συγκεκριμένων εταιρειών κατά τουλάχιστον 30 εκ ευρώ το χρόνο στην περίπτωση που και η πολιτική της ΝΔ διατηρήσει τη διάταξη νόμου που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αύξηση της συμμετοχή των ασφαλισμένων.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης