Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Ανάπτυξη +2,3% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2020 - «Κλειδί» η μείωση των NPLs - Ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα Μητσοτάκη

Scope Ratings: Ανάπτυξη +2,3% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2020 - «Κλειδί» η μείωση των NPLs - Ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα Μητσοτάκη
Η επιτάχυνση της ανάπτυξης,  βελτιώνει τις προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων
Διατήρηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το 2020 προβλέπει η Scope Ratings, με το ΑΕΠ να λαμβάνει ώθηση από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του γερμανικού οίκου αξιολόγησης, η επιτάχυνση της ανάπτυξης,  βελτιώνει τις προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό +2,3% το 2020, από +1,8% φέτος και +1,9% το 2018.
Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο της μέσης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (1,1%), παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Σύμφωνα με τη Scope, «η διατήρηση σχετικά ισχυρής ανάπτυξης είναι κρίσιμη για τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές».
Όπως τονίζει ο Jakob Suwalski, αναλυτής του οίκου, «είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα απολαμβάνει μια ευτυχή συγκυρία.
Όσον αφορά στις εσωτερικές εξελίξεις: η επιτυχία της κυβέρνησης στη συσσώρευση πρωτογενών πλεονασμάτων, στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών θεσμικών πιστωτών και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, συμπίπτει με την παρατεταμένη περίοδο εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων».
Πρόσφατα η Ελλάδα απέκτησε την ικανότητα να δανείζεται φτηνά, με τηναπόδοση του 10ετούς ομολόγου ν αέχει υποχωρήσει στο 1,4%, ελάχιστα υψηλότερα από το 1,3% της του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, γεγονός το οποίο  συμβάλλει στη αναθεώρηση επί τα βελτίω του outlook βιωσιμότητας του υψηλού δημοσίου χρέους.

Όπως τονίζεται, οι δανειστές από πλευράς Ευρωζώνης έχουν επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα του χρέους προκειμένου να προσομοιώσουν τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλών επιτοκίων και συμπιεσμένων spreads στο ελληνικό χρέος, με το αισιόδοξο μακροπρόθεσμο σενάριο να προβλέπει μείωση του χρέους στο 60% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2055,  από το 181,1% το 2018.

Ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα Μητσοτάκη

Σύμφωνα πάντως με τον Suwalski, η αύξηση της παραγωγής αποτελεί το «κλειδί» για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, για αυτό και ο οίκος αξιολόγησης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μεταξύ άλλων, πρόκειται για:
-  τη μείωση της γραφειοκρατίας
-  φορολογικά κίνητρα για ξένους επενδυτές και
-  το «ξεπάγωμα» των  ιδιωτικοποιήσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενδυνάμωση των αναπτυξιακών προοπτικών

Πρόκληση να διατηρηθεί η ανάκαμψη

Η Scope εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020 και πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης 1% του ΑΕΠ".
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ είναι σε γενικές γραμμές φορολογικά ουδέτερος, θα βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών και θα τονώσει την ανάπτυξη το 2020, κυρίως μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.
Όλοι οι φορολογούμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος, όπως τονίζεται.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 173,3% του ΑΕΠ το 2019 σε 167% του ΑΕΠ το 2020, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης.
«Η πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι να διατηρηθεί αυτή η θετική εξέλιξη», υπογραμμίζει ο Suwalski.
Όπως εξηγεί, η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες το 2018, στο 12,9% του ΑΕΠ, ήταν οι χαμηλότερες στην ΕΕ και κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (20,6% του ΑΕΠ).

«Κλειδί η ταχεία μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες»

Ο αναδιαρθρωμένος τραπεζικός τομέας της Ελλάδας αναμένεται να αποτελέσει έναν άλλο σημαντικό παράγοντα στήριξης για την οικονομική ανάκαμψη.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παραμένει πολύ υψηλός, ο όγκος τους μειώνεται με γοργούς ρυθμούς: στα 75,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2019, ήτοι υποχώρηση κατά 13,5 δισ. ευρώ ή 15% σε ετήσια βάση.
Όπως τονίζεται, βασικός παράγοντας για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι η ταχεία μείωση των NPLs μέσω τιτλοποίησης, η οποία θα μειώσει την επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.
Η σχετική κεφαλαιακή ελάφρυνση θα ενισχύσει τη χρηματοδοτική ικανότητα του εγχώριου τραπεζικού τομέα και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επενδυτικού χάσματος που προκάλεσε η κρίση, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές της χώρας», καταλήγει η Scope Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης