Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η εξέλιξη της υδροδότησης μέσα από το ιστορικό αρχείο της ΕΥΔΑΠ

tags :
Η εξέλιξη της υδροδότησης μέσα από το ιστορικό αρχείο της ΕΥΔΑΠ
Η ΕΥΔΑΠ συγκεντρώνει ένα σπουδαίο αρχειακό υλικό –δείγμα της εξέλιξης – της παροχής υδροδότησης της χώρας, μέσα από πολύπλοκες δομικές κατασκευές. Το 2016 συστάθηκε η Υπηρεσία Εταιρικής Υπευθυνότητας & Ιστορικού Αρχείου η οποία είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση, φύλαξη, διαχείριση και αξιοποίηση (καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση βάσει διεθνών προτύπων, δημιουργία κατάλληλων συνθηκών διατήρησης) του Ιστορικού Αρχειακού Υλικού της ΕΥΔΑΠ. Υπάγεται στη Διεύθυνση Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων.
Οι ιστορικές διαδρομές μιας χώρας έχουν πολυποίκιλες διαστάσεις.
Μια εξ αυτών είναι και το νερό, στοιχείο και δείγμα πολιτισμού που σχετίζεται όχι μόνο με τις συνθήκες υγιεινής μιας χώρας και ενός λαού, αλλά αποτελεί πρωτίστως δείγμα πολιτισμού.
Η ΕΥΔΑΠ συγκεντρώνει ένα σπουδαίο αρχειακό υλικό –δείγμα της εξέλιξης – της παροχής υδροδότησης της χώρας, μέσα από πολύπλοκες δομικές κατασκευές.
Μέρος του αρχείο αυτού αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στο κοινό στην Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», η οποία φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, και η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Μαρτίου του 2020.
Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 90 χρόνια από τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα και της Τεχνητής Λίμνης, έργο σταθμό στην πορεία υδροδότησης της σύγχρονης Αθήνας.
Σπάνιες φωτογραφίες από την κατασκευή του φράγματος και τους εργάτες, εργαλεία που χρησιμοποίησαν, τοπογραφικά σχέδια της κατασκευής ακόμη και το νοσηλευτικό υλικό για τα εργατικά ατυχήματα, παρουσιάζονται στους χώρους της έκθεσης.
Ανάμεσα στα εκθέματα επίσης ένα βιβλίο επισκεπτών του κατασκευαστικού έργου που λειτουργούσε και ως αξιοθέατο της εποχής καθώς και δακτυλογραφικές μηχανές του 1920 για τις ανάγκες της διοίκησης, ένα ιδιότυπο μηχάνημα που επόπτευε το ωράριο των εργατών.
Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται επίσης ένα ολιγόλεπτο κινηματογραφικό φιλμ του 1933 από την επίσκεψη των πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων στο φράγμα του Μαραθώνα, οι οποίοι συμμετείχαν στο «Εν πλω» συνέδριο από τη Μασσαλία ως την Αθήνα.


Τοποθέτηση αγωγού εντός πόλεως, 1936
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισοδο της έκθεσης, οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα-παιχνίδι.

Πρόκειται για μία διαδραστική κατασκευή, 20 εργαλεία, 1 ήρωα, άπειρες ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες για να φτάσει το νερό στο ποτήρι. Ένας εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής των παιδιών στην Έκθεση, με τον οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν και συλλέγουν στοιχεία εστιάζοντας σε ό,τι τους κάνει εντύπωση, ώστε να αφηγηθούν στη συνέχεια τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες.
Στο σύνολο του Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΔΑΠ διασώζονται ποικίλης μορφής τεκμήρια, τα οποία αποτυπώνουν την πολυετή ιστορία και διαδοχική λειτουργία της Εταιρείας (μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης),καθώς και τη σχέση της εξέλιξης του υδροδοτικού και αποχετευτικού συστήματος με την ανάπτυξη της Αθηναϊκής κοινωνίας.

Το έργο του Ιστορικού Αρχείου εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Πολιτισμού της ΕΥΔΑΠ.
Το Δίκτυο Πολιτισμού εκφράζει την ευρύτερη προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ, για την ανάπτυξη μίας ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας και πολιτικής, με στόχο την παραγωγή δράσεων που προάγουν την ιστορία της και τροφοδοτούν με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές παροχές το δίκτυο της κοινωνίας.

 
Επισκευή αγωγού στην οδό Σταδίου, 1936
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η ορθή διαχείριση του αρχειακού υλικού ιστορικής σημασίας αποτελεί εργαλείο για τη μελέτη της ιστορίας της Ελλάδας, την εύκολη πρόσβαση στη γνώση και την αξιοποίηση του.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει «Πολιτική Διαχείρισης Ιστορικού Αρχείου», στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι διαδικασίες διαχείρισης, απόκτησης και πρόσβασης του κοινού σε αυτό.
Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε την ΕΥΔΑΠ στα social media: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube και επισκεφθείτε το www.eydap.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης