Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυστηρό Fit and Proper για τα διοικητικά συμβούλια όλων των εισηγμένων εταιριών - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Αυστηρό Fit and Proper για τα διοικητικά συμβούλια όλων των εισηγμένων εταιριών - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της Επ. Κεφαλαιαγοράς
Η Κεφαλαιαγορά αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες σε ότι αφορά τις αλλαγές στη διοίκηση των εισηγμένων εταιριών
Fit and Proper δηλαδή προσαρμογή και λειτουργία και μάλιστα με αυστηρές διαδικασίες θα ισχύσει με το νέο νομοσχέδιο περί εταιρικής διακυβέρνησης για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων όλων των εισηγμένων εταιριών.
Και μπορεί ασφαλώς οι απαιτήσεις να μην είναι ανάλογες με εκείνες που προβλέπονται για τις τράπεζες ωστόσο θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας ώστε οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων να μην λειτουργούν ως σαν η εταιρία να έχει έναν και μόνον μέτοχο.
Φραγμός θα τεθεί μέσα από το νέο νομοσχέδιο στην συμμετοχή στελεχών στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών όσων έχουν τελεσίδικες καταδίκες και επομένως εγγραφές στο ποινικό μητρώο τους των καταδικών αυτών.
Συγχρόνως θα εξετάζονται θέματα που θα αφορούν σύγκρουση συμφερόντων όσων μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών όπως υψηλά δάνεια και αποδοχές, κανονική ροή εξόφλησης δανείων, δανεισμός από την επιχείρηση κλπ συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια άλλων εταιριών και κατά πόσον αυτά επηρεάζουν τη σωστή σχέση διοίκησης με την εταιρία.
Οι εισηγμένες εταιρίες θα ορίζουν αυτές κανονισμούς και δεξιότητες των μελών του δ.σ. που θα  απαιτούνται ως minimum για να συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο και οι προϋποθέσεις αυτές θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στη συνέχεια οι εταιρίες θα ραπορτάρουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλαγές στην κατάσταση των στελεχών τους για να τους ανανεώνεται ή όχι το Fit and Proper αφού θα έχουν αναλάβει τη σχετική από το νόμο υποχρέωση.
Εάν κάποιο στέλεχος χάσει το Fit and Proper ασφαλώς δεν θα μπορεί να μετέχει στα διοικητικά συμβούλια άλλων εισηγμένων εταιριών.
Ας σημειωθεί πως ενδέχεται να υπάρξει διαφοροποίηση των κανόνων για όσες εταιρίες εισηγμένες αναλαμβάνουν έργα και προμήθειες του Δημοσίου και για όσες όχι.
Συγχρόνως σημαντικό κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης θα αποτελέσει και ο εσωτερικός κανονισμός των εισηγμένων εταιριών ο οποίος θα ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τόσο ως προς το περιεχόμενό του όσο και ως προς την υλοποίησή του.
Το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο (ως τις 15 Ιανουαρίου στην Βουλή προς ψήφιση).
Βεβαίως τούτο θα εξαρτηθεί και από τα υπόλοιπα νομοσχέδια που θα κατατεθούν τον Ιανουάριο προς ψήφιση στη Βουλή διότι αυτά είναι πολλά λένε καλά ενημερωμένες πηγές. Ωστόσο στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση γύρω από το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου με τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι είναι το Χρηματιστήριο, οι σύνδεσμοι εισηγμένων εταιριών οι ορκωτοί ελεγκτές κλπ.
Η Κεφαλαιαγορά αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες σε ότι αφορά τις αλλαγές στη διοίκηση των εισηγμένων εταιριών τόσο στα θέματα έγκρισης της καταλληλότητας των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων όσο και ως προς την αναπληρωσιμότητά τους (χρονικά διαστήματα, προσόντα, εμπόδια κλπ).
Ας σημειωθεί πως η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς αποχτά ρόλο ιδιαίτερα αυξημένο  καθώς η είσοδος νέων ξένων επενδυτών σε πολλά "επενδυτικά πράγματα" που θα διαπραγματεύονται στη χρηματιστηριακή αγορά διαμορφώνει νέες ανάγκες.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιριών αλλά και στις επιτροπές ελέγχου που μέχρι πρότινος είχαν μόνον χαρακτήρα τυπικό.
Σε ιδιαίτερους ελέγχους θα υπόκεινται όλα τα μέλη των δ.σ. των εισηγμένων εταιριών, ελέγχους που θα σχετίζονται με την προσωπική τους περιουσία και την περιουσία της εταιρίας.
Συγγενικές σχέσεις, τυπικά προσόντα κλπ θα ελέγχονται διεξοδικά από την Κεφαλαιαγορά.
Οι αυξημένες αρμοδιότητες της Κεφαλαιαγοράς άλλωστε φάνηκαν ήδη από νομοθετικές διατάξεις στις οποίες η Επιτροπή προχώρησε σε αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων που αντιμετώπιζαν θέματα μέσα από δικαστικές αποφάσεις τις οποίες και πέτυχε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης