Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ωραιοποίηση μετοχών ενόψει τέλους 2019, δεν αποκλείεται στο show να μπουν και οι τράπεζες – Το ξεφούσκωμα προσεχώς

Ωραιοποίηση μετοχών ενόψει τέλους 2019, δεν αποκλείεται στο show να μπουν και οι τράπεζες – Το ξεφούσκωμα προσεχώς
Το παιχνίδι ωραιοποίησης θα κρατήσει λίγο, θα ξεφουσκώσει εν συνεχεία ώστε σε επόμενη φάση να καθοριστούν οι νέοι επενδυτικοί στόχοι για το 2020.
Ένα κλασσικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Ενόψει του τέλους του 2019 ορισμένα χαρτοφυλάκια σπεύδουν να ανεβάσουν τις μετοχές για να ωραιοποιήσουν τις αποτιμήσεις σε μια ρηχή αγορά μπορούν να κινηθούν όπως θέλουν.
Το ίδιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη με διαφορετικό τρόπο και στην Wall, διαφορετικά κίνητρα και με διαφορετική μεθοδολογία.
Στο τέλος του 2018 όταν το ελληνικό χρηματιστήριο βρισκόταν στις παρυφές των 600 μονάδων λόγω της κόπωσης της αγοράς από την παρατεταμένη αριστερή διακυβέρνηση, η τάση ωραιοποίησης ήταν… πρόσκαιρη και μικρής κλίμακας.
Στο τέλος του 2019 και μετά από τα κέρδη που έχουν σημειωθεί ορισμένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν το κλασσικό έως γελοίο παιχνίδι ωραιοποίησης όπου η αγορά είναι στάσιμη έως τις 16:00 και την τελευταία ώρα πριν τις δημοπρασίες ξυπνάνε από τον λήθαργο οι επενδυτές και στήνουν το κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Όμως οι φούσκες που έχουν δημιουργηθεί στις μη τραπεζικές μετοχές χρήζουν τεράστιας προσοχής υπάρχουν εταιρίες με αποτίμηση αδικαιολόγητη.
Είναι προφανές όχι τα θεμελιώδη μεγέθη δεν βελτιώθηκαν, η οικονομία δεν άλλαξε αυτό που άλλαξε τις τελευταίες ημέρες είναι η κερδοσκοπική μανία.
Στην προσπάθεια τους λοιπόν να κλείσουν το 2019 ορισμένα χαρτοφυλάκια με τις υψηλότερες δυνατές αποτιμήσεις και αποδόσεις δημιουργούν ένα εικονικό περιβάλλον κερδοσκοπίας που χρήζει προσοχής.
Θα είναι αποκορύφωμα εάν οι τράπεζες μπουν στο παιχνίδι αυτό – σενάριο πιθανό – καθώς θα επιβεβαιώσουν περίτρανα ότι είναι ένα στημένο παιχνίδι που θα ξεφουσκώσει μετά βίαια.
Στις τράπεζες λόγω του deal που θα ανακοινωθεί μάλλον στις 20 Δεκεμβρίου 2019 από την Eurobank και την Fortress – DoValue ίσως αυτή είναι η μετοχή που θα βρεθεί στο προσκήνιο.
Όμως με ρεαλιστικά κριτήρια ορισμένες μετοχές δεν δικαιολογούν τις αποτιμήσεις τους, οι τράπεζες εάν πάρουν την ανιούσα απλά θα επιβεβαιώσουν το παιχνίδι ωραιοποίησης.
Το κερδοσκοπικό παιχνίδι ωραιοποίησης που συντελείται πρέπει να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των επενδυτών γιατί το ξεφούσκωμα που θα ακολουθήσει μπορεί να εμπεριέχει σκόπιμες βιαιότητες.

Για να τεθούν όλα αυτά πιο απλά.
Το παιχνίδι ωραιοποίησης θα κρατήσει λίγο, θα ξεφουσκώσει εν συνεχεία ώστε σε επόμενη φάση να καθοριστούν οι νέοι επενδυτικοί στόχοι για το 2020.
Το 2020 τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις τράπεζες θα είναι ξεκάθαρα λιγότερα από αυτά του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης