Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το χειραγωγούμενο παιχνίδι ωραιοποιήσεων είναι επικίνδυνο το ΧΑ -0,32% στις 902 μον. - Πωλήσεις στα ομόλογα, spread Ελλάδος με Ιταλία -2 μ.β.

tags :
Το χειραγωγούμενο παιχνίδι ωραιοποιήσεων είναι επικίνδυνο το ΧΑ -0,32% στις 902 μον. - Πωλήσεις στα ομόλογα, spread Ελλάδος με Ιταλία -2 μ.β.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 902 μονάδες, διατηρώντας την ζώνη των 900 μονάδων, κοντα στα υψηλά πέντε ετών
(upd16) Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 902 μονάδες, κοντά στα υψηλά πέντε ετών, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά από διήμερο ωραιοποιήσεων.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -1,67% και ακολούθησε η Eurobank -0,97%, οριακά έκλεισε η Alpha Bank -0,31%, με κέρδη +0,85% η Εθνική ενώ συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην Attica bank μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα 9μήνου, με απώλειες -3,16%.
Να σημειωθεί ότι οι κινήσεις ωραιοποίησης ακόμη δεν έχουν αγγίξει τις τράπεζες που είναι ήδη ακριβές, πιθανότατα θα συμβεί αλλά χρήζει μεγάλης προσοχής.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπου τις τελευταίες ημέρες είναι και οι πρωταγωνιστές της κερδοσκοπικής κίνησης, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Jumbo -4,16%, Coca Cola -1,42%, ΟΠΑΠ -1,09% .. ενώ συνεχίστηκαν τα κέρδη σε ΔΕΗ +1,92% και Lamda +1,14%.
Η στρατηγική ωραιοποιήσεων από χαρτοφυλάκια ενόψει τέλους 2019 χρήζει προσοχής καθώς είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια που απαιτούν από τους επενδυτές εγρήγορση για το πότε θα ρευστοποιήσουν.
Το χειραγωγούμενο παιχνίδι ωραιοποιήσεων είναι επικίνδυνο.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή 20/12 θα πραγματοποιηθεί η τριπλή λήξη παραγώγων ενώ θα γίνουν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 με κυριότερη προσθήκη την ΕΥΔΑΠ όπου θα αντικαταστήσει τη μετοχή της CENERGY HOLDING.
To τελευταίο διάστημα, ενόψει του τέλους του 2019 και με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά είναι μια ρηχή χρηματιστηριακή αγορά, με μια συντονισμένη προσπάθεια, ορισμένα χαρτοφυλάκια σπεύδουν να ανεβάσουν τις μετοχές για να ωραιοποιήσουν τις αποτιμήσεις.
Το ίδιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη με διαφορετικό τρόπο και στην Wall, διαφορετικά κίνητρα και με διαφορετική μεθοδολογία.
Είναι πιθανό στο παιχνίδι αυτό να μπουν και οι τράπεζες στις εναπομείναντες πέντε συνεδριάσεις έως το τέλος του έτους επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι είναι ένα στημένο παιχνίδι που θα ξεφουσκώσει μετά βίαια.
Ειδικότερα , στις τράπεζες λόγω του deal που θα ανακοινωθεί μάλλον στις 20 Δεκεμβρίου 2019 από την Eurobank και την DoValue ίσως αυτή είναι η μετοχή που θα βρεθεί στο προσκήνιο.
Το παιχνίδι ωραιοποίησης θα κρατήσει λίγο, θα ξεφουσκώσει εν συνεχεία ώστε σε επόμενη φάση να καθοριστούν οι νέοι επενδυτικοί στόχοι για το 2020.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφονται πωλήσεις με το 10ετές ομόλογο στο 1,38% ενώ και το ιταλικό 10ετές έχει επιδεινωθεί στο 1,40% με αρνητικό το μεταξύ τους spread στις 2 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη απόδοση του ελληνικού ομολόγου δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, της δυναμικής του χρέους και του υψηλού πολιτικού ρίσκου
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στις 122 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί στις 4684 μονάδες βάσης από 5176 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,04% και τον Γενικό Δείκτη αμετάβλητο.
Περί της 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,55%.
Λίγο πριν τις 12:30 εμφανίστηκαν ήπιες πωλήσεις στις τράπεζες αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips και ο Γενικός Δείκτης στο -0,59%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πωλήσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,32% στις 902 μονάδες έχοντας υψηλό στις 906,14 μονάδες και χαμηλό στις 900,33 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,57 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,57 εκατ. ευρώ και όγκου 2,71 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eθνική διακίνησε 360 χιλ. τεμάχια αξίας 1,06 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1,22 εκατ. τεμάχια αξίας 1,06 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 482 χιλ. τεμάχια αξίας 912 χιλ. ευρώ..
O ΟΠΑΠ 586 χιλ. τεμάχια αξίας 6,76 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 35 χιλ. τεμάχια αξίας 345 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 425 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 902 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 900- 890 μονάδες και ακολουθούν οι 880- 870 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 905-910 μονάδων και ακολουθούν οι 920 και οι 940 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 861 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880-890 μονάδες και ακολουθούν οι 910-920 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Η τράπεζα Πειραιώς έως τον Μάρτιο του 2020 στοχεύει να έχει βρει λύση για τα δάνεια της Marfin Investment Group και φαίνεται να υιοθετεί λύση τύπου Farallon.
Θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής όπου θα αναλάβει όλα τα δάνεια της MIG και ουσιαστικά τα 500 εκατ περίπου δάνεια που έχουν εγγραφεί ως NPEs στον ισολογισμό της Πειραιώς θα μετατραπούν ξανά σε ενήμερα – εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί και το πιστωτικό προφίλ των δανείων των θυγατρικών της MIG.
Η εξέλιξη αυτή θα αναβαθμίσει προφανώς την MIG αλλά θα βελτιώσει και το πιστωτικό προφίλ των δανείων της στην τράπεζα Πειραιώς.
Φαίνεται ότι η Πειραιώς μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την MIG με το πιθανότερο σενάριο είναι η αναζήτηση νέου στρατηγικού συμμάχου.
Βέβαια η Πειραιώς αξιολογεί σοβαρά και τις αξίες των θυγατρικών της MIG οπότε σταθμίζει όλες τις παραμέτρους.

Η επικαιρότητα

Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέδειξε το αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης το οποίο όπως υπογράμμισε, κινητοποιεί την ελληνική διπλωματία και θωρακίζει την χώρα.
Μάλιστα, σημείωσε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εγκατέλειψε το ακραίο ύφος, κατέβασε τους τόνους και μίλησε για ανάγκη συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα.
Υπέρ της παραπομπής του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου τάχθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την ιστορική συνεδρίαση στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2019.
Ωστόσο η απόφαση παραπομπής του Trump μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως μια κίνηση εντυπωσιασμού καθώς η Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, που θα ακολουθήσει της διαδικασίας, εκτιμάται ότι θα αθωώσει τον πρόεδρο των  ΗΠΑ.
Στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αντέδρασε άμεσα ο Trump, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για απάτη καθώς και για το ότι προσπαθούν να επηρεάσουν την προεκλογική περίοδο και ότι έχουν κηρύξει πόλεμο στην Δημοκρατία.
Η παραπομπή του Trump έρχεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας που καθιστούν εξαιρετικά πιθανή την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα το 2020.
Τη θέση ότι η άρση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας θα ήταν η καλύτερη λύση για να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις της Β. Κορέας με τις  ΗΠΑ διατυπώνει η Κίνα, η οποία καλεί τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό που θα άρει το σημερινό αδιέξοδο στις συνομιλίες τους σχετικά με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.
Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα Κίνα και Ρωσία κατέθεσαν πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μερική άρση κάποιων κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας ενώ οι ΗΠΑ είναι κατηγορηματικά αρνητικές στο σενάριο
Στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Σύνοδος  στη Γερμανία με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Merkel
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan δεν έχει ξεκαθαρίσει  για το εάν θα συμμετάσχει

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (19/12) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει για μία ακόμα συνεδρίαση αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.
Ειδικότερα,το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Επίσης, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη βιομηχανική παραγωγή των επόμενων μηνών, τονίζοντας παράλληλα ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία από το εξωτερικό παραμένουν σημαντικοί.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,29%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,01% στις 3017,07 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,30% στις 27800,49 μονάδες

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγάφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές να αγνοούν την παραπομπή Trump, καθώς η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, αμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό επιτόκιο, όπως αναμενόταν.
Ωστόσο η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς επτά ψήφισαν υπέρ και δύο κατά.
Εν τω μεταξύ, τέλος στα αρνητικά επιτόκια έβαλε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μετά από πέντε χρόνια.
Η Riksbank αύξησε τα επιτόκια από το -0,25% στο 0%.
Έτσι, έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που εγκαταλείπει τα αρνητικά επιτόκια.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,01% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,28%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,20%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,25% ενώ απώλειες -0,40% καταγράφει το ETF GREC (10,01 δολ.)

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,98 ευρώ με άνοδο +0,85%  με όγκο 2,92 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,90 ευρώ με πτώση -0,31% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,94 ευρώ με πτώση -1,67% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8680 ευρώ, με πτώση -0,97% με όγκο 9,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2360 ευρώ, με πτώση -1,44% και κεφαλαιοποίηση 552 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3835 ευρώ, με πτώση -3,16% και όγκο 1,3 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 177 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 14,28 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν CENER, ΔΕΗ,  Lamda, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Στον αντίποδα,οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Jumbo, ΟΛΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,77 με πτώση -1,42% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,74 ευρώ, με άνοδο +0,29% και αποτίμηση 6,59 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,1480 ευρώ με άνοδο +1,92% και αποτίμηση 962 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,40 ευρώ, με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 557 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,85 ευρώ με πτώση -1,09% και αποτίμηση 3,81 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,74 ευρώ, με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,50 ευρώ με άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,38 ευρώ με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,7950 ευρώ με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,40  δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,44 ευρώ με πτώση -4,16% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,33 ευρώ, με άνοδο +1,99% και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,72 ευρώ, με άνοδο +0,88% και με κεφαλαιοποίηση στα 296 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0920 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση και στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,38%, με την Ιταλία 1,40%

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα που παρακολουθούν την τάση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης που σήμερα δέχονται πιέσεις.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,38% από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,40%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,37% με το αμερικανικό 10ετές 1,94% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,16% με απόδοση αγοράς 0,17% και απόδοση πώλησης 0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,38  μονάδες βάσης και απόδοση 1,22% με απόδοση αγοράς 1,23% και απόδοση πώλησης 1,21%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% με απόδοση αγοράς 1,38% και απόδοση πώλησης 1,33%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,99 μονάδες βάσης και απόδοση 1,75%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 127,08  μονάδες βάσης και απόδοση 2,10%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 133,47 μονάδες βάσης και απόδοση 2,26%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4684 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,22% ή 122 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σημαντικές πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Σημαντικές πωλήσεις σημειώνεται σήμερα και στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία κυρίως στο πλαίσιο της κατοχύρωσης κερδών   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,743% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 19 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,40%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/12/2019 στο -0,22% με υψηλό 0,758% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,40% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης