Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη της ΕΚΤ: Περιθώρια για νέα μείωση επιτοκίων - Ακόμα και αν υποχωρήσουν στο -1% δεν θα είναι αντιπαραγωγικά

Μελέτη της ΕΚΤ: Περιθώρια για νέα μείωση επιτοκίων  - Ακόμα και αν υποχωρήσουν στο -1% δεν θα είναι αντιπαραγωγικά
Η μελέτη της ΕΚΤ δείχνει ότι ακόμα και αν το επιτόκιο υποχωρήσει -1% δεν θα είναι αντιπαραγωγικό
Τα επιτόκια της ΕΚΤ, που βρίσκονται ήδη σε αρνητικό έδαφος, μπορούν να μειωθούν ακόμα περισσότερο πριν οποιαδήποτε μείωση γίνει αντιπαραγωγική.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της ΕΚΤ, που αν και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της ΕΚΤ, δείχνει ότι ακόμα στο -1% το επιτόκιο δεν θα είναι αντιπαραγωγικό (reversal rate).
«Τα αποτελέσματα αυτά φαίνονται καθησυχαστικά: το reversal rate φαίνεται ότι δεν απειλεί την ευρωζώνη για κάποιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον πάνω από το φάσμα για το overnight επιτόκιο που εξετάσαμε στις προσομοιώσεις» αναφέρεται στη μελέτη της ΕΚΤ.
Στην πραγματικότητα, τα χαμηλότερα overnight (και πιο μακροπρόθεσμα) επιτόκια συνδέονται με την ισχυρότερη αύξηση των δανείων» αναφέρεται στη μελέτη, όπου εξετάστηκαν διάφορες μειώσεις επιτοκίων ακόμα και στο -1%.
Αλλά στη μελέτη περιλαμβάνεται προειδοποίηση ότι κάθε σενάριο που απαιτεί τέτοια μείωση θα σήμαινε επίσης η οικονομία υπέστη σοβαρά σοκ και ότι από μόνη θα μπορούσε να αυξήσει το reversal rate, καθώς οι τράπεζες θα σταματήσουν να δανείζουν.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στο 0,5% τον Σεπτέμβριο πυροδοτώντας μια διαμάχη εντός του διοικητικού συμβούλιο για τους κινδύνους που θα προκύψουν από ενδεχόμενη νέα μείωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης