Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χρηματιστήρια Ελλάδας, Ρωσίας - Από παρίες των αγορών... κορυφαία το 2019 - Ακολουθεί πλαγιοανοδική κίνηση το 2020

Χρηματιστήρια Ελλάδας, Ρωσίας - Από παρίες των αγορών... κορυφαία το 2019 - Ακολουθεί πλαγιοανοδική κίνηση το 2020
Η αργή πλαγιοανοδική κίνηση οικονομίας και χρηματιστηρίου στην Ελλάδα θα χαρακτηρίσει το 2020
Πριν από ένα χρόνο, οι ελληνικές και ρωσικές μετοχές δέχονται ισχυρότατα πλήγματα από τους πωλητές.
Μάλιστα, το ελληνικό χρηματιστήριο είδε τον τραπεζικό του κλάδο σε ιστορικά χαμηλά τις πρώτες ημέρες του 2019.
Όπως στην εκπνοή του έτους, τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και το ρωσικό είναι στην πρώτη τριάδα των αποδόσεων παγκοσμίως.
Η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και η αισιοδοξία για τις νέες, φιλικές προς την αγορά πολιτικές, βοήθησαν τις μετοχές των χωρών να μετατραπούν από την παρίες, σε κορυφαίες.
Ανάλογη είναι και η ελκυστικότητα του ελληνικού ETF GREK το οποίο επίσης υπεραποδίδει φέτος (+40%) καθώς συνδυάζει την έκθεση σε Ευρωζώνη και αναδυόμενες αγορές, και ειδικά σε μία αγορά η οποία "επιστρέφει" στον επενδυτικό χάρτη, όπως η Ελλάδα.
Image
Το ETF GREK είναι ένα είδος αμοιβαίου κεφαλαίου που απαρτίζεται από τις βασικότερες μετοχές της Ελλάδος και διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Στις μετοχές του GREK περιλαμβάνονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς καθώς και  οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Grivalia, Gaslog Partners, Gaslog Ltd, Τιτάν, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ.
Βέβαια, το ελληνικό ETF, με επίσημο τίτλο Global X MSCI Greece ETF (GREK), όπως και πολλά από τα εξαιρετικά ιδιοσυγκρασιακά σχήματα του Global X, είχε μια εξαιρετικά ασταθή τελευταία πενταετία.
Μετά το πρώτο κύμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το αμοιβαίο κεφάλαιο σχεδόν τριπλασιάστηκε σε αξία, από 10 δολάρια τον Ιούλιο 2012 σε 25 δολάρια τον Μάρτιο του 2014, αλλά μειώθηκε κατά 75% έως τα 5,50 δολάρια το επόμενο έτος.
Από το χαμηλό του 2016 των 5 δολαρίων, έφτασε στα 11 δολάρια (αρχές 2018), υποχώρησε στα 7 δολάρια (στο τέλος του 2018), ενώ πρόσφατα έφτασε λίγο κάτω από τα 10 δολάρια, και έχει μειωθεί από τότε.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Seeking Alpha, το ETF GREK έχει επανειλημμένως περάσει από μεγάλες επεκτάσεις, για να επιστρέψει λίγο αργότερα στις περιοχές όπου ξεκίνησε ή και χαμηλότερα.
Και σύμφωνα με την εκτίμηση τώρα είναι στο δρόμο προς τα κάτω.
Διότι οι εκτιμήσεις για το GREK ETF λαμβάνουν υπόψιν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται.
Και αυτό διότι διαθέτει μόνο 26 συμμετοχές με υψηλότερη βαρύτητα προς τα χρηματοοικονομικά, όπως τα περισσότερα ETF του είδους του.

Η αργή πλαγιοανοδική κίνηση οικονομίας και χρηματιστηρίου στην Ελλάδα θα χαρακτηρίσει το 2020 - Λιγότερα κέρδη έναντι του 2019

Ποιο θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομίας και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το 2020;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που ταλανίζει τους επενδυτές καθώς με βάση τις εξελίξεις του 2020 θα διαμορφώσουν την επενδυτική τους στρατηγική.
Το bankingnews αρχές Καλοκαιριού 2019 είχε αναλύσει πολύ διεξοδικά ότι στο τέλος του 2019 το ελληνικό χρηματιστήριο θα κλείσει πέριξ των 900 μονάδων όταν σχεδόν όλοι υποστήριζαν ότι θα δούμε τις 1100 με 1200 μονάδες.
Τι θα συμβεί το 2020 και το κυριότερο γιατί θα συμβούν αυτά που υποστηρίζουμε;
Το 2020 θα χαρακτηρίσει την ελληνική οικονομία μια πλαγιοανοδική κίνηση με στόχο αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%
Το 2020 θα χαρακτηρίσει το ελληνικό χρηματιστήριο μια πλαγιοανοδική κίνηση που το αποτέλεσμα της θα είναι ξεκάθαρα ηπιότερο από τα κέρδη του 2019.
Το 2020 από το χρηματιστήριο θα βγουν λιγότερα κέρδη από αυτά που βγήκαν το 2019.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί θα συμβούν όλα αυτά;
Ο βασικός λόγος που η οικονομία θα ακολουθήσει μια ήπια άνοδο αν και το 2,4% αύξηση ΑΕΠ δεν μπορεί να θεωρηθεί ήπιο αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί και με τον στόχο 4% που αρχικώς είχε προβλεφθεί
1)Γιατί το 2020 η Ελλάδα θα αρχίσει να ισορροπεί μεταξύ των συνεχιζόμενων διαρθρωτικών δυσλειτουργιών και των προσπαθειών της κυβέρνησης να επανακάμψει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί αλλά οι καρποί της προσπάθειας δεν μπορεί να είναι άμεσοι.
2)Διεθνώς αναμένεται στο α΄ ή β΄ τρίμηνο του 2020 σε κάποιες οικονομίες πρόσκαιρη ύφεση εξέλιξη που θα επηρεάσει και την Ελλάδα.
3)Να σημειωθεί ότι ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit επίσης δεν έχουν αναλυθεί με όρους επίδρασης στην ελληνική οικονομία
4)Οι τράπεζες συνεχίζουν να υλοποιούν σχέδια εξυγίανσης οπότε ακόμη δεν είναι έτοιμες να εισφέρουν στην εθνική οικονομία αποφασιστικά, πέραν από μεμονωμένες χρηματοδοτήσεις η ζήτηση ακόμη είναι στο ναδίρ.
5)Ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος φθάνει στο 11ο έτος ανόδου και καθίσταται ο πιο επιμηκυμένος σε σχέση με τα 9 χρόνια που είθισται να αλλάζει η τάση.
Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τα νομισματικά πειράματα συντηρούν οικονομίες και αγορές, τα θεμελιώδη είναι χειρότερα και δεν αντικατοπτρίζουν τιμές σε μετοχές και ομόλογα.
Οι βασικοί λόγοι που το χρηματιστήριο θα ακολουθήσει μια πλαγιοανοδική πορεία με τα κέρδη το 2020 να είναι λιγότερα από αυτά του 2019 είναι οι εξής
Α)Διεθνώς υπάρχει μια ακραία φούσκα που συντηρείται από τα νομισματικά πειράματα των ΕΚΤ και FED.
Ήδη ασκούνται πιέσεις ώστε τα αρνητικά επιτόκια να εκλείψουν εξέλιξη που θα αλλάξει το status quo της τιμολόγησης ομολόγων αλλά και μετοχών
Β)Κάποια στιγμή Wall και διεθνείς αγορές θα διορθώσουν ίσως στο β΄ 6μηνο του 2020 πριν ή μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Γ)Στην Ελλάδα οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια, είναι αδύναμες και το 2021 το πιθανότερο θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Δ)Η γενική πεποίθηση είναι ότι το ράλι προσδοκίας του 2019 λόγω της έλευσης της ΝΔ δεν θα επαναληφθεί το 2020.
Το 2020 στο ελληνικό χρηματιστήριο τα πράγματα θα είναι πιο ήπια, κάποιες αναλαμπές θα υπάρχουν, κάποιες εξάρσεις αλλά συνολικά τα κέρδη του 2020 θα είναι λιγότερα από αυτά του 2019.
Πόσο λιγότερα ίσως είναι όντως αρκετά λιγότερα τα κέρδη το 2020 σε σχέση με το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης