Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι ΗΠΑ απέφυγαν την ύφεση για μία 10ετία

CNBC: Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι ΗΠΑ απέφυγαν την ύφεση για μία 10ετία
Ως τον Δεκέμβριο 2019, η οικονομία των ΗΠΑ έχει καταγράψει ένα ρεκόρ οικονομικής ανάκαμψης 126 συνεχόμενων μηνών, τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο στην ιστορία της χώρας
Ως τον τρέχοντα Δεκέμβριο, η οικονομία των ΗΠΑ έχει καταγράψει ένα ρεκόρ οικονομικής ανάκαμψης 126 συνεχόμενων μηνών, τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο στην ιστορία της χώρας σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών.
Και είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ απέφυγαν μια ύφεση στην χρονική διάρκεια μιας ολόκληρης ημερολογιακής δεκαετίας για πρώτη φορά.
«Είναι ασυνήθιστο αλλά υπήρξε μια επίμονη ανάκαμψη», δήλωσε στο CNBC η Michelle Meyer, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Bank of America Merrill Lynch.

1. Η ανάπτυξη ξεκίνησε από χαμηλά επίπεδα
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, υπήρξε ένας συνδυασμός πολλαπλών παραγόντων που ευνόησαν την ανάκαμψη και ανάπτυξη, όπως…
Οι  ΗΠΑ έκλεισαν την προηγούμενη δεκαετία σε πολύ χαμηλό σημείο ανάπτυξης, δαπανώντας μεγάλο μέρος της δεκαετίας που κλείνει τώρα προκειμένου να ανακάμψουν από τη μεγάλη ύφεση.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο φοβερά ήταν εκείνα τα χρόνια», δήλωσε ο David Wilcox, πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Έρευνας και Στατιστικής, πρώην σύμβουλος της διεύθυνσης της Fed και νυν οικονομολόγος του Ινστιτούτου Peterson.
Η αύξηση της απασχόλησης, για παράδειγμα, έχει ανακάμψει πιο αργά από ό, τι σε προηγούμενες οικονομικές προκλήσεις, εν μέρει επειδή η ανεργία ήταν τόσο υψηλή κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
 
CH 20191205 JOBS expansions comparisons

2. Υιοθετήθηκαν τόσα πακέτα στήριξης, όσα ποτέ άλλοτε
Συνολικά, οι οικονομικές ανακάμψεις άρχισαν να διαρκούν περισσότερο στην μεταπολεμική περίοδο.
Το NBER, το οποίο έχει τα επίσημα στοιχεία των υφέσεων των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι περίοδοι ανάκαμψης είχαν μεγαλύτερη διάρκεια, ήτοι κατά μέσο όρο διήρκησαν 58,4 μήνες από το 1945 έως το 2009, σε σύγκριση με τους 35 μήνες διάρκεια από το 1919 έως το 1945.
Ένας λόγος γι 'αυτό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους είναι η καλύτερη απόκριση των πολιτικών στις μεταβολές της οικονομίας, την ώρα που ο πληθωρισμός παρέμεινε υποτονικός.
Ο Wilcox, υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες τόνωσης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως η ποσοτική χαλάρωση, αποτέλεσαν σημαντικό συστατικό στοιχείο για την παράταση της διάρκειας της οικονομικής ανάκαμψης ως σήμερα.
Η Fed διατηρεί τα επιτόκια δανεισμού χαμηλά καθ 'όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, αυξάνοντας τα σταδιακά από το τέλος του 2015 έως το 2018, ενώ έσπευσε να τα μειώσει το 2019 για να προσπαθήσει να αποφύγει οποιαδήποτε αβεβαιότητα στην οικονομία.
Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 4 τρισεκ. δολάρια, που είναι τετραπλάσιο ποσό το 2008.
«Ακόμη και σήμερα, μια δεκαετία μετά, εξακολουθούμε να τρέχουμε μερικές από τις επιπτώσεις της εξαιρετικής υποστήριξης που τέθηκε σε εφαρμογή», δήλωσε ο Wilcox.
Τα δημοσιονομικά κίνητρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως το TARP και ο νόμος οικονομικής ανάκαμψης, συνέβαλαν επίσης στη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Torsten Slok, οικονομολόγο της Deutsche Bank.
Οι επιθετικές ενέργειες από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ βοηθούν να εξηγηθεί γιατί η αμερικανική οικονομία έχει ανακάμψει ταχύτερα από άλλες προηγμένες οικονομίες όπως της Ευρώπης ή της Ιαπωνίας, ανέφερε.
«Ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν μια τόσο μακρά και πολύ παρατεταμένη ανάκαμψη, είναι ότι η αμερικανική δημοσιονομική πολιτική και η νομισματική πολιτική, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι πολιτικοί, βρήκαν πολύ γρήγορα λύσεις out of the box, για την υποστήριξη της οικονομίας», δήλωσε ο Slok.

3. Μακροβιότερη ανάκαμψη αλλά όχι και ισχυρότερη
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι οικονομολόγοι λένε ότι η ανάκαμψη διαρκεί περισσότερο, είναι ότι η μνήμη της κρίσης είναι ακόμα φρέσκια στο μυαλό των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθιστώντας τους πιο προσεκτικούς ως προς την αποτροπή κινδύνων και σε εγρήγορση, για την επόμενη κάμψη.
«Σε αυτήν την ανάπτυξη, δεν υπερβάλαμε σε κανέναν τομέα ούτε καν στην μόχλευση», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος του Οίκου αξιολόγησης Moody's Analytics.
Αυτή η επιφυλακτικότητα σήμαινε ότι υπάρχουν λιγότερες ανισορροπίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που συνέβαλε στην ανάκαμψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, υπήρξε επίσης ένας παράγοντας που συνέβαλε στην εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης κατά την τελευταία δεκαετία.
Παρά την κατάρριψη κάθε ρεκόρ μακροζωίας, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν πολύ πιο αργή κατά τη διάρκεια αυτής της ανάκαμψης από ό, τι σε προηγούμενα «booms».

CH 20191205 GDP expansions comparison

«Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει μεγάλη υπέρβαση όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι ο κύκλος μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε η Meyer της BofA.
Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη μακρύτερη ανάκαμψη της ιστορίας.
Η καταγραφή χαμηλών επιτοκίων, για παράδειγμα, τροφοδότησε ρεκόρ υψηλών επιπέδων χρέους.
«Είναι ένα μέγα θέμα συζήτησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το κατά πόσον η επέκταση μπορεί να συνεχιστεί ή όχι: Είμαστε ευάλωτοι στην ανάκαμψη λόγω του υψηλότατου χρέους των φοιτητών, ή λόγω του υψηλότατου εταιρικού χρέους;» αναρωτιέται ο Slok.
Άλλοι επικεφαλείς περιλαμβάνουν την πολιτική και εμπορική αβεβαιότητα και αδυναμία παγκοσμίως.
Ο πλούτος και η εισοδηματική ανισότητα αυξάνουν επίσης τους συναγερμούς μεταξύ επενδυτών και πολιτικών.

CH 20191205 WAGES expansion comparisons

Κάποιοι ελπίζουν ότι, όσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν σε εγρήγορση, οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να καταρρίπτουν ρεκόρ.
«Οι υφέσεις συνήθως οφείλονται σε λάθη πολιτικής», δήλωσε ο Josh Bivens, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής.
«Μπορούμε πραγματικά να κρατήσουμε σε ισχύ αυτές τις ανακτήσεις για πολύ καιρό ακόμη, αν έχουμε πολύ προσεκτική έξυπνη πολιτική.»
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης