Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Wells Fargo: Χωρίς ΑΕΠ πάνω από 3% και υγιείς τράπεζες δύσκολα θα αλλάξουν οι παραδοχές σε χρέος, πλεονάσματα στην Ελλάδα

Wells Fargo: Χωρίς ΑΕΠ πάνω από 3% και υγιείς τράπεζες δύσκολα θα αλλάξουν οι παραδοχές σε χρέος, πλεονάσματα στην Ελλάδα
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμη δύο χρόνια δηλαδή 2020 και 2021 οπότε το 2022 θα είναι η χρονιά πραγματικής ανάκαμψης, η χρονιά όπου θα γίνει το restart της ελληνικής οικονομίας
Εάν η αύξηση του ΑΕΠ δεν κινείται πάνω από 3% και δεν ανακάμψουν πλήρως οι τράπεζες, δύσκολα θα αλλάξουν οι παραδοχές σε χρέος, πλεονάσματα στην Ελλάδα επισημαίνει στο bankingnews στέλεχος της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας Wells Fargo με ενεργητικό 1,9 τρισεκ. δολάρια.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης μετά από 10 χρόνια ύφεσης που έπληξε την οικονομία και τις τράπεζες.
Η ανάκαμψη της όμως θα είναι αργή γιατί το οικονομικό δυναμικό της Ελλάδος έχει εξασθενήσει και επί 10 χρόνια δεν υπήρξαν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις που θα αρχίσουν να αποδίδουν την τρέχουσα περίοδο.
Η ανάκαμψη της Ελλάδος θα στηριχθεί στην σταθεροποίηση των διεθνών κινδύνων και σε ορισμένες πρωτοβουλίες φορολογικού κυρίως χαρακτήρα.
Η Ελλάδα ζητάει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και επίσης ζητάει να καταστεί το χρέος βιώσιμο ώστε να αποκτήσει όχι απλά πρόσβαση στις αγορές που ήδη έχει αλλά για να ανακτήσει επί της ουσίας την αξιοπιστία της στις αγορές.
Όμως εάν οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ δεν σταθεροποιηθούν πάνω από το 3% δύσκολα θα αλλάξουν οι παραδοχές σε χρέος, πλεονάσματα στην Ελλάδα.
Με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στο 2,5% είναι δύσκολο να επιτραπεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και οι παραδοχές του χρέους.
Η Lagarde ως επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίζεται πιο θετική για την Ελλάδα αλλά π.χ. όταν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ επέμενε για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Για να μπορέσουν οι θεσμοί να αλλάξουν ριζικά και όχι τυπικά στάση στην Ελλάδα ο βασικός καταλύτης θα είναι ΑΕΠ πάνω από 3%.
Γιατί όμως πάνω από 3% γιατί θα προστίθεται στο εθνικό προϊόν 6-7 δισεκ. νέος πλούτος στην Ελλάδα που θα επιτρέψει να κλείσει πιο γρήγορα τις παλαιές και χρόνιες πληγές.
Πέραν από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ η Ελλάδα χρειάζεται τράπεζες πλήρως ενεργοποιημένες.
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμη δύο χρόνια δηλαδή 2020 και 2021 οπότε το 2022 θα είναι η χρονιά πραγματικής ανάκαμψης, η χρονιά όπου θα γίνει το restart της ελληνικής οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης