Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Ξεχάστε τον VIX - Δεν θα σας δείξει την επόμενη κρίση, η οποία είναι πολύ κοντά

tags :
Bank of America: Ξεχάστε τον VIX - Δεν θα σας δείξει την επόμενη κρίση, η οποία είναι πολύ κοντά
Ο VIX δεν αντανακλά πλέον το επικρατούμενο άγχος στην αγορά
Με τόση προσοχή που δίνεται στα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά repos, όπου η Fed έχει εισφέρει πάνω από 350 δισ. δολάρια σε προθεσμιακά repos μόνο τον περασμένο μήνα, αγνοούνται τα βασικά προβλήματα που υφέρπουν στην αγορά του S&P 500.
Στην τελευταία ανάλυση της Bank of America, η ρευστότητα της αγοράς συσχετίζεται εν γένει με την αστάθεια, η οποία τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται προοδευτικά παρά τα χαμηλά επίπεδα στο δείκτη VIX.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BofA, η μέση «έλλειψη ρευστότητας» για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 από το 2018 βρίσκεται στο 73%.

Ιστορικά, η περίοδος κατά την οποία οι αγορές είχαν λιγότερη ρευστότητα, ήταν κατά κύριο λόγο κατά την κρίση του 2008, όταν το VIX ήταν σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, ο VIX από το 2018 έχει κατά μέσο όρο 16,1, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κινείται κάτω από 12.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η έλλειψη ρευστότητας αυξήθηκε πριν από τα ισχυρά γεγονότα ευαισθησίας του Αυγούστου του 2011, του Αυγούστου του 2015 και του Φεβρουαρίου του 2018, ενώ ο υποτιθέμενος όγκος παρέμεινε χαμηλός.
Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο VIX δεν αντανακλά πλέον το επικρατούμενο άγχος στην αγορά.
Και γιατί συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με την BofA το γεγονός ότι η ρευστότητα φαίνεται να επιδεινώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου υποδεικνύει ότι είναι δύσκολο να παρατηρηθεί η ευπάθεια της αγοράς, ιδιαίτερα εφόσον η συνωστισμός παραμένει πρόβλημα και οι παροχείς ρευστότητας έχουν κίνητρο να αποσυρθούν σε περιόδους άγχους.
Αυτό ενισχύει την ανάγκη κατανόησης της ευθραυστότητας του κινδύνου για τα περιουσιακά στοιχεία και τη σημασία της αποτελεσματικής αντιστάθμισης του κινδύνου ευπάθειας.
Και όπως προσθέτει, παρά την άμεση καταστολή της μεταβλητότητας από τις κεντρικές τράπεζες, «οι αγορές παρέμειναν εξαιρετικά εύθραυστες τα τελευταία χρόνια».
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι το μέτρο ευπάθειας της BofA για τον S&P 500, ο οποίος ξεπέρασε τα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC) κατά τη διάρκεια του 2018.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης