Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η εμπειρία του Andrew Bailey θα βοηθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit

MarketWatch: Η εμπειρία του Andrew Bailey θα βοηθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit
Ο νέος επικεφαλής της BoE θα πρέπει να διαπραγματευτεί πολλά ρυθμιστικά ζήτηματα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω του Brexit
Ο διορισμός του νέου επικεφαλής της Bank of England, Andrew Bailey, θα καθυσηχάσει τις αγορές και τις κυβερνήσεις του εξωτερικού ότι η Βρετανία προτίθεται να διατηρήσει τις λογικές τις πολιτικές, τουλάχιστον όσον αφορά τα νομισματικά και ρυθμιστικά ζητήματα, όταν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιλογή του χαρακτηρίστηκε ως ασφαλής σε σχέση με άλλα πιθανά πειράματα που σχεδίαζε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της διετούς διαδικασίας πρόσληψης, όπως ήταν ο διορισμός ενός ατόμου από τον ιδιωτικό τομέα ή κάποιου ατόμου από το εξωτερικό.
Ο Mark Carney ήταν ο επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά πριν τον διορισμό του στο «τιμόνι» της BoE από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού David Cameron τον Ιούλιο του 2013.
Ο Bailey φέρνει μία βαθιά γνώση και εμπειρία στον τομέα της χρηματοπιστωτικής εποπτείας και των τραπεζικών ρυθμίσεων, ενώ ήταν επικεφαλής του ταμείου της BoE από το 2004 μέχρι το 2011.
Από το 2012 μέχρι το 2016 ήταν αναπληρωτής διοικητής στον τομέα προληπτικών ρυθμίσεων, πριν διοριστεί γενικός διευθυντής της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA).
Η εμπειρία του Andrew Bailey στην αντιμετώπιση χρηματοπιστωτικών κρίσεων θα τον βοηθήσει στην περίπτωση που ένα σκληρό Brexit τον οποίο θα πλήξει σοβαρά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο νέος επικεφαλής της BoE θα πρέπει να διαπραγματευτεί πολλά ρυθμιστικά ζήτηματα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το Brexit θα απομακρύνει όλο και περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρώπη.
Καθώς ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Βρετανίας θα χάσει την πρόσβασή του στους πελάτς της ΕΕ το επόμενο έτος, ο διάλογος ανάμεσα στις δύο κεντρικές τράπεζες θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο αναφορικά με το πόσο θα αποκλίνουν οι κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «ο διορισμός του Andrew Bailey φαίνεται να είναι η επιστροφή της Τράπεζας της Αγγλίας στη μακρά παράδοσή της να διορίζει τον ανώτατο αξιωματούχο της», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι τόσο φανταχτερός όσο ο Carney και δεν είναι κορυφαίος οικονομολόγος».
Ο νέος επικεφαλής δεν είναι γνωστός για τη στήριξή του προς αυστηρές νομισματικές πολιτικές ούτε είναι υπέρμαχος μίας χαλαρώτερης στάσης.
Οι αγορές θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν τις δηλώσεις του και να προσπαθήσουν να καταλάβουν που θα μπορούσε να οδηγήσει τα επιτόκια μέσα στους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης