Διεθνή

Σταθερά σε ανοδική τροχιά η Wall Street - Κατέκτησε νέα στορικά υψηλά - Στο +0,43% ο S&P 500

tags :
Σταθερά σε ανοδική τροχιά η Wall Street - Κατέκτησε νέα στορικά υψηλά - Στο +0,43% ο S&P 500
Σε νέα ιστορικά υψηλά και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς
Σε ανοδική πορεία παρέμειναν και στη σημερινή (20/12/2019) συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αγνοούν την παραπομπή Trump, ενώ φαίνεται να υπάρχει σαφής αποκλιμάκωση των όποιων γεοπολιτικών κινδύνων απειλούν την παγκόσμια οικονομία.
Image
Κέρδη +0,27% για τον Dow Jones στις 28.454 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται +0,43% στις 3.219 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +0,42% υψηλότερα στο επίπεδο των 8.924 μονάδων, με τους τρεις δείκτες να κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία παραπομπής του Donald Trump να γίνει άμεσα η δίκη του ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης έρευνας του Κογκρέσου.
«Λοιπόν αφού οι Δημοκρατικοί δεν μου έδωσαν καμία τήρηση της ορθής νομικής διαδικασίας στη Βουλή, ούτε δικηγόρους, ούτε μάρτυρες, ούτε τίποτα, τώρα θέλουν να υπαγορεύσουν στη Γερουσία πώς θα κάνει τη δίκη.
Θέλω να γίνει η δίκη άμεσα!» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump, αναφερόμενος επί της ουσίας στις δηλώσεις της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi ότι δεν θα προχωρήσει στην επίδοση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Trump στη Γερουσία πριν ενημερωθεί για το πώς οι Ρεπουμπλικάνοι εννοούν να διεξαγάγουν τη διαδικασία.
«Θα είμαστε έτοιμοι όταν δούμε τι σκοπεύουν να κάνουν» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Pelosi, την ώρα που συνεργάτες της εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να κάνει καμιά κίνηση πριν το αμερικανικό Κογκρέσο επιστρέψει από τις διακοπές για τις γιορτές του τέλους του έτους, στις αρχές Ιανουαρίου.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο αμετάβλητος στο +2,1% παρέμεινε ο ρυθμός αναπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο γ΄τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ισχυρά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες επισκίασαν τα αδύναμα στοιχεία για τις επιχερηματικές επενδύσεις.
Η αδυναμία των επιχειρηματικών επενδύσεων οφείλεται στην αβεβαιότητα για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.
Στο α΄τρίμηνο του 2019 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,1% και 2% στο β΄τρίμηνο.
Στο γ΄τρίμηνο του έτους, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 3,2%, έναντι εκτίμησης για άνοδο 2%.
Παράλληλα τα αμερικανικά νοικοκυριά αύξησαν τις δαπάνες τους το Νοέμβριο, ενώ και το εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, αυξήθηκαν 0,4% το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Παράλληλα, τα στοιχεία του υπουργείου έδειξαν αύξηση 0,5% στο προσωπικό εισόδημα από τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για αύξηση 0,4% στις δαπάνες και 0,3% στο προσωπικό εισόδημα.
Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα μικρή ενίσχυση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε 1,5% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 1,4% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%.
Παράλληλα, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 1,6% το Νοέμβριο από τον ίδιο μήνα του 2018.
Επίσης αύξηση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον μήνα Δεκέμβριο, καθώς η παραπομπή του Προέδρου των ΗΠΑ, Trump, δεν έπληξε τις οικονομικές προσδοκίες, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης έφθασε τις 99,3 μονάδες για το μήνα, ελάχιστα πιο πάνω από την εκτίμηση του Reuters που έκανε λόγο για 99,2 μονάδες, ξεπερνώντας έτσι τον δείκτη του Νοεμβρίου που ήταν στις 96,8 μονάδες.
Σύμφωνα με τον Richard Curtin, τον επικεφαλής οικονομολόγο της έρευνας, η μεγαλύτερη ώθηση για τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος προήλθε από τα νοικοκυριά ανώτατου εισοδήματος, «με αυτά στη κορυφή του ενός τρίτου των εισοδημάτων να κερδίζουν 7,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα».
Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Κίνας αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις ΗΠΑ ζητά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει την αρχική συμφωνία για το εμπόριο ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε χθες (19/12/2019) ότι η «Φάση 1» θα υπογραφεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2020.
«Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας έχουν παρουσιάσει σoβαρές δυσκολίες.
Συστήνουμε στις ΗΠΑ να συναντηθούμε κάπου στη μέση» επισημαίνει αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ΗΠΑ και Κίνα θα πρέπει να συνεργαστούν με βάση τη συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες για την προώθηση σταθερών διμερών σχέσεων.
Πάντως, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι «η Κίνα θα εξασφαλίσει ότι προστατεύει την κυριαρχία της, την ασφάλεια της αλλά και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα».

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Σημαντικά κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν τα κορυφαία χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και να αδιαφορούν πλήρως για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
Πάντως οι όγκοι συναλλαγών παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, με δεδομένο ότι η επόμενη εβδομάδα είναι η εβδομάδα των Χριστουγέννων κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετά χρηματιστήρια θα έχουν μόνο μία ή δύο συνεδριάσεις.
Image
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,8% στις 13.317 μονάδες.
Image
O FTSE 100 στο Λονδίνο είχε άνοδο 0,07% στις 7.579 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε στο +0,82% και τις 6.021 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υπεραπόδωσε με άνοδο 1,24% στις 24.003 μονάδες, με οδηγό την άνοδο +2,35% για τη μετοχή της Nexi μετά τη συμφωνία με την Intesa SanPaolo.
H ιταλική τράπεζα συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα λιανικής στη Nexi, έναντι 1 δισ. ευρώ.
Image
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 είχε άνοδο 0,58% στις 9.673 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης