Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2020 – Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές

Οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2020 – Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές
Εμπορικός πόλεμος, πορεία της διεθνούς οικονομίς και αμερικανικές εκλογές τα μεγάλα ερωτηματικά για τις διεθνείς αγορές το 2020
Οι διεθνείς μετοχές αλλά κυρίως οι αμερικανικές κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες του 2019, βοηθούμενες από την αισιοδοξία που έχει προκαλέσει η «Φάση Ι», η οποία πάντως δεν έχει ακόμη υπογραφεί, των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ταυτόχρονα οι επενδυτές αδιαφορούν πλήρως για την παραπομπή του Donald Trump από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα «περάσει» ανάλογη απόφαση από τη Γερουσία.
Όπως, όμως, είναι φυσικό οι κορυφαίοι αναλυτές φροντίζουν  να εξετάσουν και τα… δυσάρεστα που μπορεί να προκύψουν στις διεθνείς αγορές εντός του επόμενου έτους ή τουλάχιστον τα δυσάρεστα που μπορούν με κάποιον τρόπο να εκτιμηθούν.
Έχουν, λοιπόν, καταλήξει ότι –βάσει των όσων γνωρίζουν αυτή τη στιγμή – υπάρχουν τρεις βασικοί κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές εντός του επόμενου έτους.

Εμπορικός πόλεμος

Ο εμπορικός πόλεμος θέτει δύο κινδύνους, σύμφωνα με τους κορυφαίους αναλυτές της Wall Street.
Από τη μία πλευρά, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν συμφωνήσει μόνο σε μια συμφωνία "πρώτης φάσης" μέχρι στιγμής.
Μόλις υπογραφεί αυτή η συμφωνία - αν υπογραφεί - θα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για μια πλήρη συμφωνία.
Και με περισσότερες εμπορικές συνομιλίες υπάρχει ένας παρατεταμένος κίνδυνος αρνητικών εξελίξεων και ανανεωμένων δασμολογικών απειλών.
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές ζημίες, που πλήττουν ιδιαίτερα τις επιχειρηματικές δαπάνες και την απασχόληση, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.
Αν και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη παγκόσμιας ανάπτυξης, η Αμερική απείλησε επίσης να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων.
Το θέμα της επιβολής νέων δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία, για παράδειγμα, θα συνεχίσει να εξετάζεται το 2020.
Ο Donald Trump ανανέωσε επίσης την απειλή επιβολής δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο για την Βραζιλία και την Αργεντινή στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.
Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές εξελίξεις θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν έκπληξη στις αγορές με θετικές εξελίξεις.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους επενδυτές που αναμένουν βραδύτερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Για παράδειγμα, οι αναλυτές της Bank of America ανέφεραν σε πρόσφατο report  ότι μια ουσιαστικά μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να κάνει τις προβλέψεις της για το 2020 να φαίνονται συντηρητικές.

Πορεία της οικονομίας: Θα υπάρξει ύφεση ή ανάκαμψη;

Οι κίνδυνοι ύφεσης υποχώρησαν κατά το β’ εξάμηνο του 2019, αλλά η πιο μακροχρόνια επέκταση στην ιστορία των ΗΠΑ κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί.
Μετά από ένα ισχυρό ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,1% το α’ τρίμηνο του 2019, η οικονομία επιβραδύνθηκε σε ποσοστό 2% και 2,1% τα επόμενα τρίμηνα.
Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2020.
Ταυτόχρονα, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η μεταποίηση έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά τα δεδομένα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται έστω και με αργό ρυθμό.
"Το καλύτερο περιβάλλον για τις μετοχές είναι όταν ο δείκτης μεταποίησης ISM έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 50 μονάδων, αλλά ακολούθως αρχίζει να κινείται ανοδικά», εκτιμά ο Jonathan Golub, κορυφαίος αναλυτής της Credit Suisse για τη Wall Street.
Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου και η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσαν να δώσουν πρόσθετη ώθηση στην αγορά.
Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα βελτιωθεί στις αρχές του 2020, αλλά προειδοποιούν ότι ακολούθως θα υπάρξει υποχώρηση της.

Αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν στις 4 Νοεμβρίου του 2020, αλλά είναι ένας πολιτικός κίνδυνος που οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος και εάν θα μπορέσει να θέσει υπό αμφισβήτηση το ενδεχόμενο επανεκλογής του Donald Trump.
Ένας μετριοπαθής Δημοκρατικός υποψήφιος θα μπορούσε να μειώσει την πολιτική αβεβαιότητα, εκτιμά η  BofA.
Ο έντονα αριστερός υποψήφιος θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει κινδύνους για συγκεκριμένους τομείς, καθώς και τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Για παράδειγμα η υποψήφια των Δημοκρατικών, Elizabeth Warren, πρότεινε την απαγόρευση όλων του fracking.
Είναι βέβαιο ότι εκλογή της Warren στην προεδρία των ΗΠΑ θα αποτελούσε πλήγμα για τον ενεργειακό κλάδο και φυσικά για τη Wall Street.
«Θα περίμενα ένα συναίσθημα κινδύνου που ενδεχομένως να εξελιχθεί και να ενισχυθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς οι επενδυτές θέτουν τον πολιτικό κίνδυνο έντονα στο επίκεντρο», τονίζει John Herrmann, επικεφαλής οικονομολόγος της MUFG.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναρωτιούνται τι θα συμβεί με δημοσιονομικά κίνητρα με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι φορολογικές περικοπές του Trump για το 2017 ενίσχυσαν για παράδειγμα την οικονομία και το χρηματιστήριο το 2018, αλλά πλέον δεν επηρεάζουν τίποτε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης