Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Με 2,9 δισεκ δολάρια η Gazprom αποζημιώνει την Ουκρανία για το φυσικό αέριο

Ρωσία: Με 2,9 δισεκ δολάρια η Gazprom αποζημιώνει την Ουκρανία για το φυσικό αέριο
O ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom υπέγραψε νέα συμφωνία με την Ουκρανία
Νέα συμφωνία υπέγραψε ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom με την Ουκρανία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Κιέβου, μετά την πολύχρονη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη Μόσχα να ανοιγοκλείνει τις στρόφιγγες προκαλώντας ενεργειακά προβλήματα στην Ευρώπη.
Η Gazprom ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας αποζημιώνοντας μάλιστα το Κίεβο με 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επιλυθεί η μεταξύ τους νομική διαμάχη.
Η Gazprom ανακοίνωσε ακόμη, ότι μετά την αποζημίωση όλες οι διεκδικήσεις του Κιέβου, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις θα αποσυρθούν.
Οι εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας (Gazprom) και της Ουκρανίας (Naftogaz) βρίσκονται σε συνεχείς διαμάχες για περισσότερο από μια δεκαετία και οι σχέσεις τους βρέθηκαν σε τεντωμένο σχοινί από τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 2018, το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης αποφάσισε υπέρ της Naftogaz στη διαφωνία με τη Gazprom, διατάσσοντας τη ρωσική εταιρεία να πληρώσει στη Naftogaz 2,56 δισ. δολάρια για την αποτυχία να καταβάλει το σύνολο των τελών διέλευσης για το φυσικό αέριο.
Μετά την απόφαση, η Naftogaz είπε ότι αναμένει την πληρωμή.
Ωστόσο, η Gazprom δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν άδικη και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία τερματισμού της σύμβασης διαμετακόμισης και της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου με την Ουκρανία.
Να σημειωθεί οτι η Ουκρανία πάντα διατύπωνε την άποψη οτι "η Gazprom δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου μετά το 2019, οπότε θα πρέπει να υπογράψει νέα σύμβαση με εμάς".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης