Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Οι ηγέτες της Καταλονίας οι ρυθμιστές του σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Sanchez

Ισπανία: Οι ηγέτες της Καταλονίας οι ρυθμιστές του σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Sanchez
Οι ηγέτες της Esquerra Republicana ζητούν να ανοίξει ο διάλογος για την Καταλονία ως προυπόθεση για να συμμετέχουν στην κυβέρνηση Sanchez
Μέσα από το διάλογο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας περνά ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Pedro Sanchez καθώς οι ηγέτες της Esquerra Republicana, ενός Καταλανικού αποσχιστικού κόμματος, ξεκαθάρισαν στον Sanchez ότι ο διάλογος μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνδέεται με τον διάλογο για την Καταλονία.
«Πρέπει να φτάσουμε στη στιγμή που η πολιτική θα υπερνικήσει την καταπίεση», δήλωσε στο Twitter ο Pere Aragones, επικεφαλής της Esquerra τονίζοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Καταλονία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Σοσιαλιστές του Sanchez έχουν πέσει στα δίκτυα των Καταλανών καθώς η νίκη τους στις εκλογές  δεν τους εξασφάλισε την αναγκαία πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Sanchez αν και επισφράγισε τη συμφωνία με τους Podemos για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, χρειάζεται και την στήριξη των 13 βουλευτών της Esquerra για να μπορέσει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να σχηματισει κυβέρνηση.
Όμως οι συνομιλίες με την Esquerra περνούν από διάφορα εμπόδια με τους Καταλανούς να  ακυρώνουν τις συνομιλίες την περασμένη  Πέμπτη (19/12) μετά την απόφαση του ανώτατου Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι ο αρχηγός του, Oriol Junqueras, έχει πλέον πολιτική ασυλία μετά την εκλογή του ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο.
Ο Junqueras φυλακίστηκε τον Οκτώβριο για τη συμμετοχή του στην "παράνομη" κατά την κυβέρνηση της Μαδρίτης προσπάθεια του Καταλανικού Κοινοβουλίου να θέσει σε δημοψήφισμα το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017.
Ωστόσο, οι ηγέτες της Esquerra και ο ίδιος ο Junqueras δήλωσαν ότι οι συνομιλίες δεν έχουν καταρρεύσει εντελώς, δίνοντας ελπίδα στους Σοσιαλιστές που προσπαθούν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση πριν από το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης