Πολιτική

Σχοινάς: Νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σχοινάς: Νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στόχος, σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά,  η αναμόρφωση του συμφώνου του Δουβλίνου
Nέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου όλα τα κράτη να επιμερίζονται τα βάρη και τις πιέσεις δίκαια, τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Europe της ΕΡΤ.
Στόχος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η αναμόρφωση του συμφώνου του Δουβλίνου, το οποίο «δεν παρέχει καμιά λύση αλληλεγγύης, αλλά ουσιαστικά μετακυλύει στις χώρες πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα, δυσανάλογα βάρη διαχείρισης του μεταναστευτικού».
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι σχετικές συνεννοήσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη, προσθέτοντας πως εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί την Άνοιξη του 2020 κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Κομισιόν φιλοδοξεί «να βρεθεί ένα πλέγμα αλληλεγγύης προκειμένου τις αιτήσεις για το άσυλο να μην τις διαχειρίζονται στα σημεία εισόδου, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά να επιμερίζονται ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ΕΕ».
Ακόμη, το νέο Σύμφωνο θα προβλέπει επιστροφές για όσους δεν δικαιούνται προστασία ασύλου, θα έχει συμφωνίες με τρίτες χώρες για να μπορούν να δημιουργούν ευκαιρίες στους πολίτες τους ώστε να παραμείνουν στην πατρίδα τους, ενώ θα υπάρχει μέριμνα και για τη νόμιμη μετανάστευση.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, καθώς όπως είπε, καθιστά σαφές ότι οι ελληνικές και οι κυπριακές ανησυχίες δεν είναι απλά διμερή προβλήματα, ελληνοτουρκικά και κυπριοτουρκικά, αλλά είναι ευρωτουρκικά και ενταγμένα στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης