Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με νέα "όπλα" στη μάχη με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς η ΕΕ

Με νέα
Η επίθεση κατά της Apple από μέρους της Vestager  αφορά κυρίως τους φόρους
Σκληρή θα είναι η στάση απέναντι στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς και κατά τη δεύτερη θητεία της, η αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Ευρωπαίας επιτρόπου Margrethe Vestager.
 Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της Καθημερινής "αυτή τη φορά ωστόσο θα είναι μία νέα και περισσότερο χειρουργική προσέγγιση του κανονιστικού πλαισίου κατά των μονοπωλίων, ώστε να μπορέσει τελικά να διευκολύνει τις ανταγωνίστριες της Google και της Facebook να αναμετρηθούν μαζί τους".
Η Vestager  έχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνει, μέχρι να αποκτήσει πραγματικά τη φήμη αυτού ακριβώς του ανθρώπου που «θα στήσει στον τοίχο» τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ανεξαρτήτως του ότι μέχρι στιγμής έχει επιβάλει πρόστιμα 8 δισ. ευρώ στην Google και 110 εκατ. ευρώ στην Facebook, διότι παρείχε παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την εξαγορά της εφαρμογής WhatsApp.
Η Amazon εν πολλοίς δεν έχει πληγεί ακόμα.
Η δε επίθεση κατά της Apple από μέρους της Vestager  αφορά κυρίως τους φόρους.
Πάντως, μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι οι πρωτοβουλίες της δεν επηρέασαν δυσμενώς τις τιμές των μετοχών των προαναφερθέντων ομίλων. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 150% στα 3,5 τρισ. δολάρια στη διάρκεια της πενταετούς πρώτης θητείας της Δανής επιτρόπου.
Η Google παραμένει ακόμα η εταιρεία εκείνη, η οποία επεξεργάζεται σχεδόν όλες τις αναζητήσεις του Διαδικτύου που γίνονται στην Ευρώπη. Αυτή και η Facebook απομυζούν τα σχεδόν τρία τέταρτα των δαπανών σε ψηφιακές διαφημίσεις στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας δεδομένων και ανάλυσης στην ψηφιακή αγορά, eMarketer.Η εφαρμογή της Apple, App Store, και η Google Play ελέγχουν την ανακάλυψη και τη διανομή εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.
Αυτό το καθεστώς κυριαρχίας συντηρείται από τα αποκαλούμενα διαιωνιζόμενα πλεονεκτήματα, που κάνουν δύσκολο τον ανταγωνισμό σε τρίτους. Μία εκκολαπτόμενη ανταγωνιστική εφαρμογή προς το Instagram θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να ξεκινήσει.
Διότι όσοι τη χρησιμοποιήσουν άμα τη εμφανίσει της, δεν θα μπορούν πλέον να έχουν διαδραστική επικοινωνία με τους φίλους τους, οι οποίοι θα επιλέξουν να μείνουν στο Instagram, που ανήκει στην Facebook.
Είναι το ίδιο που συμβαίνει στις ψηφιακές αγορές τύπου Amazon ή στα ψηφιακά καταστήματα εφαρμογών. Εν τω μεταξύ, οι αλγόριθμοι αναζήτησης της Google βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο, όσο πιο πολύ χρησιμοποιούνται.
Η κυριαρχία γεννά μεγαλύτερη κυριαρχία.
Η Vestager, η οποία παρέμεινε στη θέση της στην νέα Κομισιόν και ξεκινάει τη δεύτερη θητεία της, μπορεί να διαρρήξει τον φαύλο κύκλο εισάγοντας κοινές τεχνικές προδιαγραφές, oι οποίες εφαρμόζονται σε όλες τις μεταξύ τους ανταγωνιστικές υπηρεσίες.
Όπως συμβαίνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι χρήστες διαφορετικών κοινωνικών δικτύων μπορούν απρόσκοπτα να αλληλεπιδρούν και να μετακινούν τα δεδομένα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης