Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το 2020 ο νέος επικεφαλής της Bank of England, Andrew Bailey

Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το 2020 ο νέος επικεφαλής της Bank of England, Andrew Bailey
Το έργο του νέου διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να είναι δύσκολο τους πρώτους μήνες της θητείας του
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Μετά την επικράτηση του Συντηρητικού Κόμματος στις γενικές εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου και την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, το Brexit στις 31 Ιανουαρίου μοιάζει πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιο.
Ωστόσο, στο διάστημα μεταξύ των εκλογών και της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας για το 2019, κατά την οποία η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,75%.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE έλαβε τη σχετική απόφαση με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά,  καθώς οι Jonathan Haskel και Michael Saunders θεωρούν απαραίτητη τη μείωση του επιτοκίου στο 0,5% εξαιτίας της αδυναμίας που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η εγχώρια οικονομία.
Παράλληλα με την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης, η Τράπεζα προχώρησε και σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2019, και συγκεκριμένα στο 0,1% έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στο 0,2%.
Δύο από τους κύριους λόγους για την παραπάνω αναθεώρηση είναι η στασιμότητα που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα στις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και η καθυστέρηση υλοποίησης νέων επιχειρηματικών επενδύσεων, ελλείψει σαφήνειας γύρω από το ζήτημα του Brexit.
Μάλιστα, η Bank of England τόνισε ότι η αυξημένη αβεβαιότητα που υπάρχει αναφορικά με την εμπορική συμφωνία που καλούνται να διαπραγματευτούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις 31 Ιανουαρίου θα συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.
«Δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόδειξη ότι η αβεβαιότητα στις εταιρείες και τα νοικοκυριά έχει υποχωρήσει», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της BoE, η οποία αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% το ερχόμενο έτος.
«Εάν η παγκόσμια οικονομία δεν καταφέρει να σταθεροποιηθεί ή η αβεβαιότητα του Brexit παραμείνει εδραιωμένη, η νομισματική πολιτική ίσως χρειαστεί να ενισχύσει την αναμενόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε η Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας.
Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της UBS Wealth Management, Dean Turner, το επενδυτικό κλίμα στη Βρετανία αναμένεται να παραμείνει υποτονικό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, όταν δηλαδή θα ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος του Brexit, ενώ παράλληλα προβλέπει ότι η BoE θα πραγματοποιήσει μείωση των επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες.
Οι εξελίξεις όμως γύρω από την Τράπεζα της Αγγλίας δεν περιορίστηκαν μόνο στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, καθώς μία ημέρα μετά ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Sajid Javid, ανακοίνωσε ότι ο Andrew Bailey θα είναι ο νέος επικεφαλής της BoE, ο οποίος θα αντικαταστήσεις τον Mark Carney τον ερχόμενο Μάρτιο.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας θα είναι ο Andrew Bailey», δήλωσε ο κ. Javid, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «χωρίς αμφιβολία είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ηγηθεί της τράπεζας καθώς σφυρηλατούμε ένα νέο μέλλον μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η αλλαγή στο «τιμόνι» της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου, ωστόσο ο Mark Carney συμφώνησε να επεκτείνει τη θητεία του μέχρι τις 15 Μαρτίου, προκειμένου να γίνει μία πιο ομαλή μετάβαση στη μετά-Brexit εποχή.
Αναμφισβήτητα το έργο του Andrew Bailey αναμένεται να είναι δύσκολο, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της θητείας του, καθώς θα πρέπει να διαμορφώσει και να υλοποιήσει τη νομισματική πολιτική της Bank of England σε μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας για τη Βρετανία.
Ωστόσο, ο κ. Javid εμφανίζεται σίγουρος για την επιλογή του Andrew Bailey, καθώς διαθέτει «την εμπειρία, το ιστορικό και τον χαρακτήρα» ώστε να λάβει τις σωστές αποφάσεις για την BoE.
Ο κ. Bailey διατέλεσε αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας από το 2013 μέχρι το 2016, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην FCA, η στάση του όσον αφορά το Brexit ήταν ως επί το πλείστον ουδέτερη, ενώ στο παρελθόν είχε διατυπώσει τη θέση ότι η Βρετανία δεν πρέπει να γίνει ένας μόνιμος «αποδέκτης» των κανόνων της ΕΕ μετά το Brexit, όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του διορισμού του, ο κ. Bailey τόνισε ότι «η Τράπεζα έχει μία πολύ σημαντική δουλειά και ως διοικητής θα συνεχίσω το έργο του Mark Carney προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το δημόσιο ενδιαφέρον θα παραμείνει στο επίκεντρο των ενεργειών μας».
«Είναι σημαντικό για εμένα να συνεχίσει η Τράπεζα να εργάζεται για τον κόσμο, διατηρώντας νομισματική και χρηματοοικονομική σταθερότητα και διασφαλίζοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι ασφαλή και υγιή», πρόσθεσε ο κ. Bailey, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 16 Μαρτίου.
Μία από τις βασικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ίδιος το 2020 θα είναι η έλλειψη επενδύσεων στη Βρετανία, καθώς ακόμα και μετά την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τα ερωτηματικά για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ παραμένουν.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει αρκετός χρόνος για τα κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να επικυρώσουν τη συμφωνία.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί για το σχετικό ζήτημα είναι ιδιαίτερα περιορισμένο, και ότι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία τόσο γρήγορα, μία από τις δύο πλευρές θα πρέπει να αποδεχθεί με σχετική ευκολία τα αιτήματα της άλλης.
Έχοντας ως παράδειγμα τις διαπραγματεύσεις Λονδίνου και Βρυξελλών για τη συμφωνία αποχώρησης, ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο και αυτό ενδεχομένως να προκαλεί αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η πορεία της αγοράς εργασίας στη Βρετανία για το 2020, καθώς η έλλειψη επενδύσεων αναμένεται να περιορίσει τη στελέχωση των επιχειρήσεων και να μειώσει τις θέσεις εργασίας στη χώρα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής η αγορά εργασίας παραμένει σε καλή κατάσταση, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 44ων ετών, και συγκριμένα στο 3,8% για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου 2019.
Εάν το ποσοστό ανεργίας αρχίσει να αυξάνεται το 2020, ή στην περίπτωση που η έλλειψη επενδύσεων επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας, η Bank of England θα μπορούσε να εξετάσει μία μείωση των επιτοκίων.
Σίγουρα κανένας οικονομολόγος δε μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πώς θα κινηθεί η BoE κατά τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τόσο ρευστή.
Η επιλογή του Andrew Bailey ωστόσο στο «τιμόνι» της BoE φαίνεται ότι αποτελεί μία ασφαλή επιλογή για τη Βρετανία, η οποία θα βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερότητας όσο παραμένει η αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης