Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κροατία: Στις κάλπες σήμερα, Κυριακή 22/12, οι πολίτες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Κροατία: Στις κάλπες σήμερα, Κυριακή 22/12, οι πολίτες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών
Τα εκλογικά κέντρα  κλείνουν στις 19:00
Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Κροατίας σήμερα, Κυριακή 22/12, προκειμένου να ψηφίσουν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών,  με τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των συντηρητικών που βρίσκονται στην εξουσία να είναι υπαρκτός, λίγες ημέρες προτού η χώρα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 19:00.
Από τους 3,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, περίπου 170.000 ζουν στο εξωτερικό, κυρίως στη Βοσνία.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00 και η μάχη εκτιμάται πως θα είναι σκληρή, ενώ δεν μπορεί να προβλεφθεί αν θα επικρατήσει κάποιος υποψήφιος από τον πρώτο γύρο ή αν θα χρειαστεί να διεξαχθεί και δεύτερος στις 5 Ιανουαρίου.
Η 51χρονη συντηρητική απερχόμενη πρόεδρος Kolinda Grabar-Kitarović, η οποία στηρίζεται από το κεντροδεξιό κόμμα HDZ το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της το 1991, απειλείται από τα αριστερά από έναν σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργό και από τα δεξιά από έναν λαϊκό τραγουδιστή που διχάζει τους ψηφοφόρους της.
Η Grabar-Kitarović με 24% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δίνει μάχη με τον 53χρονο πρώην πρωθυπουργό (2011-2016) Zoran Milanović, αλλά και τον τραγουδιστή και πολιτικό Miroslav Škoro, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με 18% στην πρόθεση ψήφου.
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 21/12, έδειξε ότι το 13% των ψηφοφόρων είναι ακόμη αναποφάσιστοι.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια πιθανή η ήττα της Grabar-Kitarović θα δυσκολέψει το HDZ και τον πρωθυπουργό Andrej Plenković στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2020.
Σημειώνεται ότι οι επικριτές της κυβέρνησης κατηγόρησαν τον Plenković ότι οργάνωσε τις προεδρικές εκλογές στη διάρκεια των Χριστουγέννων για να εκμεταλλευθεί τις ψήφους των Κροατών μεταναστών που επιστρέφουν στην πατρίδα τους για τις διακοπές και συνήθως ψηφίζουν υπέρ του HDZ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης