Πολιτική

Κατρούγκαλος: Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς την Τουρκία – Προτεραιότητα δεν είναι η Χάγη

Κατρούγκαλος: Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς την Τουρκία – Προτεραιότητα δεν είναι η Χάγη
"Προτεραιότητα δεν είναι η Χάγη, αλλά η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων", σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο
«Ούτε να το διανοηθείτε» πρέπει να είναι το μήνυμα της Ελλάδας απέναντι στις απειλές της Τ.  Erdogan για αποστολή ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης, δηλώνει στην εφημερίδα Realnews ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.    
Ο ίδιος μιλά για μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο, όπως ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι ο δρόμος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ήδη «είναι στρωμένος» από την προηγούμενη κυβέρνηση.     
Χαρακτηρίζει αντιπαραγωγικές και απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ενώπιον της Βουλής ότι  δεν θα ζητηθούν τώρα κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ υπογραμμίζει ότι «οι παλινωδίες, η διγλωσσία και η αναποφασιστικότητα δεν συμβάλλουν στην δημιουργία αποτελεσματικού εθνικού μετώπου».
Ακόμη, ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά ότι «άμεση προτεραιότητα δεν είναι η Χάγη, αλλά η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων» και  «η απαίτηση από τον πρόεδρο Trump για σαφή στήριξη του αγωγού EastMed που ενώνει Κύπρο-Κρήτη».      
Όπως τονίζει «η Χάγη δεν αποτελεί νέα ιδέα, από το 1975  είναι τμήμα της πάγιας εθνικής στρατηγικής για να βρεθεί λύση στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία.
Δεν μπορεί όμως να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης χωρίς συνυποσχετικό το οποίο να αποδέχεται και η άλλη πλευρά, ούτε προφανώς να δεχθούμε να περιέχει αυτό οποιαδήποτε θέση σε αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει παρόμοια συζήτηση υπό καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών.
Άμεση προτεραιότητα, συνεπώς, δεν είναι η Χάγη, αλλά η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων, η απαίτηση από τον Πρόεδρο Trump για σαφή στήριξη του αγωγού EastMed που ενώνει Κύπρο-Κρήτη, η συμμετοχή στη Διαδικασία Βερολίνου για τη Λιβύη, η δημιουργία προυποθέσεων για επανέναρξη των διρευνητικών επαφών και, αν αυτές αποτύχουν, η διαπραγμάτευση για σύναψη συνυποσχετικού».
Περαιτέρω, κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών  που ο ίδιος είχε νομοθετήσει, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα αυξήσει τις συντάξεις, θα μειώσει τις εισφορές και ταυτόχρονα θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη, η οποία μάλιστα είναι κατά 200 εκατ. μικρότερη στον προϋπολογισμό του 2020.
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να αντιληφθεί κανείς ότι αυτές οι αντιφατικές εξαγγελίες είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης