Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 – Ανάπτυξη 3,8% και έλλειμμα 2,3%

Βόρεια Μακεδονία: Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 – Ανάπτυξη 3,8% και έλλειμμα 2,3%
Αυξημένες οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας λόγω ΝΑΤΟ
Το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε τον νέο κρατικό προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπει ανάπτυξη 3,8% και στοχεύει σε έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2,5% για το 2019.
Τα έσοδα προϋπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 3,9 δισ.
Στις δαπάνες περιλαμβάνεται η αυξημένη χρηματοδότηση για το υπουργείο Άμυνας και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις καθώς η χώρα προετοιμάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Παρόλο που η βαλκανική χώρα επανέλαβε τις προσπάθειες για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, τον Οκτώβριο η Ένωση δεν πέτυχε  να εγκρίνει την έναρξη των συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Οι ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι αναμένουν να καταστούν πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσαν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στην προσπάθεια ένταξής τους στην ΕΕ.
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει την επίδραση των ήδη αυξημένων μισθών για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
Επίσης περιλαμβάνει τις μισθολογικές αυξήσεις στον τομέα της υγείας που προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο καθώς και η αύξηση των συντάξεων από τον Φεβρουάριο του 2020.
Όσον αφορά στα έσοδα, η εισαγωγή ενός προοδευτικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα τεθεί στο «ψυγείο» για 36 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εφαρμοστεί κατ 'αποκοπή ποσοστό 10%.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του ποσοστού των συνταξιοδοτικών εισφορών στο 18,8%, από 18,4% φέτος, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού συστημάτων και αύξηση του ποσοστού των εισφορών για την υγεία στο 7,5% από 7,4% το 2019.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθει σε 282 εκατομμύρια ευρώ ή 2,3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,2% του ΑΕΠ.
Οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την αποπληρωμή του χρέους ύψους 703 εκατομμυρίων ευρώ θα καλυφθούν με δανεισμό από εγχώριες και διεθνείς κεφαλαιαγορές και χρηματοδότηση από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 1,7%, έναντι 1,0% το 2019.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης