Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Νορβηγικό μοντέλο μελετά η κυβέρνηση για την προστασία πρώτης κατοικίας τον Απρίλιο 2020

Το Νορβηγικό μοντέλο μελετά η κυβέρνηση για την προστασία πρώτης κατοικίας τον Απρίλιο 2020
Στις 30 Απριλίου του 2020 παύει η νομική προστασίας της 1ης κατοικίας
Με ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρομοιάζουν  κάποιοι τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας στα τέλη Απριλίου του 2020 και αναμένεται να οδηγήσει την επιστροφή όλων στην σκληρή πραγματικότητα.
 Η κυβέρνηση  της ΝΔ  θα αναζητήσει το νέο μετά  την προστασία  της πρώτης  κατοικίας και ειδικότερα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου  θα ασχοληθεί  με το καυτό κοινωνικό  θέμα από τη νέα χρονιά.
 Αναμένεται να συγκροτηθεί  επιτροπή η οποία  θα στελεχωθεί  αποκλειστικά από προσωπικό  του Μαξίμου το οποίο θα αναλάβει να διαμορφώσει ένα  πλαίσιο το οποίο θα δίνει μία στεγαστική λύση σε όσους θα βρεθούν στο σημείο  να χάσουν  το σπίτι τους λόγω τραπεζικών χρεών.
 Όπως μας διαβεβαιώνουν  κάποιες  πηγές δεν θα πρόκειται για συνέχιση της προστασίας.
 Το μοντέλο θα βασιστεί στην προοπτική αναζήτηση μιας νέας στέγης διαμονής που να καλύπτει  ή να μη καλύπτει τις  στεγαστικές ανάγκες μιας οικογένειας που θα βρεθεί  στο δρόμο.  
Οι πρώτες συζητήσεις κάνουν λόγο για το Νορβηγικό μοντέλο.
Ακόμη θα εξετάσουν κι άλλες λύσεις που προσφέρουν κράτη μέλη της ΕΕ.
Όλοι κατανοούν ότι η ελληνική πραγματικότητα έχει τους δικούς της κανόνες και αξίες που να σημειωθεί θέλει  ένα  σύστημα προστασίας  για όσους έχασαν το δικό τους κεραμίδι  λόγω επιχειρηματικών αστοχιών ή μια παρατεταμένη ανεργία.
Το  Δημόσιο αναμένεται να παραχωρεί ακίνητα  που έχουν  περιέλθει στην κατοχή του έναντι καταβολής μισθώματος.
Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θεωρείται δύσκολη λόγω της γραφειοκρατίας  αλλά και της έντασης που εκδηλωθεί εξαιτίας της  μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων  σε funds τα οποία αγοράζουν από τις τράπεζες έναντι χαμηλού τιμήματος.
 Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η μαζική προσφορά ακινήτων  μπορεί να  διαμορφώσουν ένα  εκρηκτικό μείγμα  στην κοινωνία η οποία θα δοκιμαστεί  σκληρά  βλέποντας  εικόνες μαζικών εξώσεων  των οικογενειών  που  θα χάσουν τα σπίτια  τους.   
 Αξίζει να σημειωθεί ότι και στελέχη Funds  ομολογούν  ότι η διαδικασία εκτέλεσης  δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση και  απεύχονται  φαινόμενα  που μπορεί  να δημιουργήσουν  μία  έκρυθμη κατάσταση στην  κοινωνία.
 
Στις 30 Απριλίου του 2020 παύει η νομική προστασία της 1ης  κατοικίας

Πάντως στο ΦΕΚ  Α΄4647/16-12-2019 (Κεφάλαιο ΙΒ', Άρθρο 59) δημοσιεύτηκε  στα μέσα  της  περασμένης εβδομάδας  η  παράταση  4 μηνών δηλαδή μέχρι 30/04/2020, στο υφιστάμενο πλαίσιο για την προστασία της 1ης κατοικίας.
Με την τετράμηνη αυτή παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.
Με τις πρόσφατες βελτιώσεις του Νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ) και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.
Όλοι οι πολίτες μπορούν να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη για την προστασία της 1ης Κατοικίας τους καθώς και για τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών τους, στα 43 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικά - τηλέφωνο για ραντεβού 213.212.57.30.
 Οι αιτήσεις για την προστασία της 1ης Κατοικίας  υποβάλλονται  ηλεκτρονικά  http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης