Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Το 2019 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά – Μετά τον Μάιο του 2020 καλύτερα οι επενδυτές να μην έχουν μετοχές

Morgan Stanley: Το 2019 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά – Μετά τον Μάιο του 2020 καλύτερα οι επενδυτές να μην έχουν μετοχές
Το 2020 κατά την Morgan Stanley όλες οι αγορές παγκοσμίως θα εμφανίσουν πολύ πιο χαμηλές αποδόσεις από ότι το 2019.
Το 2019 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά για τις αγορές αλλά το 2020 δεν θα επαναληφθεί υποστηρίζει η Morgan Stanley τονίζοντας ότι μετά τον Μάιο του 2020 καλύτερα οι επενδυτές να μην έχουν μετοχές.
Μετά από ένα θλιβερό 2018 και ειδικά τον Δεκέμβριο του 2018 που σημειώθηκε μεγάλη πτώση στην Wall και διεθνώς το 2019 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά που καθορίστηκε όμως από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Η άνοδος των αγορών το 2019 αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά από τις κεντρικές τράπεζες.
Η Morgan Stanley, στην επισκόπηση του 2019 θα καταγραφεί ως ένα από τα ισχυρότερα έτη για τις παγκόσμιες μετοχές των τελευταίων 30 ετών.
Ειδικά στις ΗΠΑ ο Trump μπορεί να υπενθυμίζει στα δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς τους σχεδόν καθημερινά ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε ιστορικά υψηλά 135 φορές από τις εκλογές του 2016.

Ωστόσο όπως και η Bank of America έτσι και η Morgan Stanley υποστηρίζουν ότι το βασικό ζήτημα του 2020 θα είναι η ρευστότητα.
Το 2019, τα παγκόσμια εταιρικά κέρδη μειώθηκαν (τόσο στο εξωτερικό όσο και στις ΗΠΑ), ωστόσο ο δείκτης MSCI ACWI αυξήθηκε κατά 24% και ο δείκτης S & P500 αυξήθηκε σχεδόν κατά 30%.
Από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο δείκτης κερδών ανά μετοχή P/E για τις παγκόσμιες μετοχές (MSCI ACWI) αυξήθηκε στο 24 και αυτό οφείλεται ότι οι επενδυτές είδαν μονοδιάστατα τις επενδύσεις.
Στην Wall όλες οι μετοχές έχουν βάθος και μπορούν να ρευστοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Η Morgan Stanley πιστεύει ότι εκτός των ΗΠΑ ένας συνδυασμός καλύτερων μακροοικονομικών και μικρορυθμιστικών τάσεων θα βοηθήσει τα κέρδη στις μετοχές στην Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ανταποκριθούν ή να υπερβούν τις προσδοκίες.
Η πρόβλεψή για 0% την ανάπτυξη το 2020 θα απογοητεύσει τις προσδοκίες, και θα οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 πέριξ των 3000 μονάδων από 3.221 μονάδες κατά το 4ο τρίμηνο του 2020.

Οι 3 πράξεις

    1. Πράξη Ι: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής η FED έκανε μια δραματική ανατροπή στην νομισματική της πολιτική (1η Ιανουαρίου - 30 Απριλίου 2019) από σύσφιξη σε χαλάρωση ξάνα.
    2. Πράξη ΙΙ: Υπήρξε μια περίοδος χωρίς κέρδη για πέντε μήνες, καθώς η αγορά ανησυχούσε για την έλλειψη προόδου στον εμπορικό πόλεμο (1η Μαΐου - 30 Σεπτεμβρίου 2019)
    3. Πράξη ΙΙΙ: Προσδοκία στο τέλος του 2019 ότι θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας και η επέκταση του ισολογισμού τόσο από την Fed όσο και από την ΕΚΤ


Γιατί είναι οι τρεις πράξεις σημαντικές;

Επειδή, όπως εξηγεί η Morgan Stanley, όλοι υποθέτουν ότι όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά οι μετοχές αυξάνονται.
Ωστόσο, η "Πράξη ΙΙ" καταδεικνύει ότι οι αγορές σίγουρα μπορούν να ανακόψουν την πορεία τους με χαμηλά επιτόκια εάν υπάρχουν αρνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.
Να σημειωθεί ότι προβλήματα στην αγορά repos που άρχισαν τον Σεπτέμβριο και πυροδότησαν αύξηση σχεδόν 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της Fed, συμπεριλαμβανομένης και της έναρξης ενός QE4, οδήγησαν σε άνοδο τις μετοχές.
Η Morgan Stanley διαπιστώνει δυσοίωνες ομοιότητες μεταξύ της πράξης ΙΙ και των δικών της προβλέψεων για το 2020, όπου δεν βλέπει αύξηση των κερδών του S & P 500, καμία σταδιακή πρόοδο στο εμπόριο μετά την πρώτη φάση της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας και καμία νέα εξέλιξη από τις κεντρικές τράπεζες.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι επειδή η Πράξη ΙΙ θα κυριαρχήσει το 2020 μειώνει τις προβλέψεις της για τον δείκτη Standard and Poor’s 500 στις 3.000 μονάδες και -6% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η Πράξη ΙΙΙ είναι μεν θετική αλλά δεν θα υπάρξουν νεότερες εξελίξεις για καιρό στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Η αισιοδοξία για τον εμπορικό πόλεμο ήταν ένας από τους οδηγούς του ράλι στα χρηματιστήρια από τον Οκτώβριο του 2019. Η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης επίσης επέδρασε θετικά.
Η ΕΚΤ αύξησε τις αγορές ομολόγων της, αλλά το πιο σημαντικό, η Fed ξεκίνησε να αυξάνει ξανά τον ισολογισμό της για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας του συστήματος.
Η Morgan Stanley αναμένει από την Fed να αυξάνει τον ισολογισμό της τον Απρίλιο – Μάιο του 2020.

 Μετά από αυτή την περίοδο, οι αγορές ενδέχεται για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουν περιορισμένη πρόοδο στον εμπορικό πόλεμο και καμία περαιτέρω στήριξη της Fed.
Δεδομένης της σημασίας που έδωσαν οι αγορές τόσο στο εμπόριο όσο και στην πολιτική της Fed το 2019, η πώληση των μετοχών τον Μάιο του 2020 και η αποχώρηση από την αγορά θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική επενδυτική στρατηγική.
Το 2020 κατά την Morgan Stanley όλες οι αγορές παγκοσμίως θα εμφανίσουν πολύ πιο χαμηλές αποδόσεις από ότι το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης