Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν 2 δισ ομολογιακά tier 2 και θα προετοιμάσουν τους μετόχους τους για τις νέες ΑΜΚ

Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν 2 δισ ομολογιακά tier 2 και θα προετοιμάσουν τους μετόχους τους για τις νέες ΑΜΚ
Τα νέα κεφάλαια είναι απαραίτητα για να μπορέσουν οι τράπεζες να ολοκληρώσουν το δεύτερο και πιο σημαντικό κύμα εξυγίανσης των NPEs αυτό που θα οδηγήσει τα προβληματικά ανοίγματα στο 5%
Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν 2 δισ ομολογιακά tier 2 με επιτόκια μεταξύ 3,5% και 4,5% για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους και θα προετοιμάσουν τους μετόχους τους για τις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογούνται για το 2021.
Τα νέα κεφάλαια είναι απαραίτητα
1)Για να μπορέσουν οι τράπεζες να ολοκληρώσουν το δεύτερο και πιο σημαντικό κύμα εξυγίανσης των NPEs αυτό που θα οδηγήσει τα προβληματικά ανοίγματα στο 5%
2)Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, να χορηγήσουν νέα δάνεια, να αγοράσουν ομόλογα άπαξ και θα απελευθερωθούν τα όρια αγοράς και ταυτόχρονα να βελτιώσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020 όλες οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα που φθάνουν στα 5 δισεκ. ενώ η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών απαιτούν μεγαλύτερα κεφαλαιακά μαξιλάρια.
3)Για να μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους καθώς το DTC δηλαδή η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση φθάνει στα 16 δισεκ. σε σύνολο 25 δισεκ. κεφαλαίων.
4)Οι εκδόσεις ομολόγων όπως tier 2 είναι προσωρινές λύσεις.
Προς το τέλος του 2020 θα έχει αποσαφηνιστεί σε μεγάλο βαθμό το τοπίο σε δύο μέτωπα
Α)Πόσα κεφάλαια χρειάζεται κάθε τράπεζα και πως οι βασικοί μέτοχοι θα συνεισφέρουν τα κεφάλαια αυτά
Β)Με ποια διαδικασία το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 40,3% στην Εθνική, στην Πειραιώς 26%, στην Alpha bank 11% και στην Eurobank 1,4% θα πωλήσει τις μετοχές που κατέχει είτε μέσω placement δηλαδή διάθεση μετοχών, είτε με παραίτηση παλαιού μετόχου θα επιτρέψει να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι τράπεζες θα προετοιμάσουν τους μετόχους τους το 2020 για τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Κατά βάση οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν ουσιαστικά ανοδικά περιθώρια καθώς είναι ήδη ακριβές, ωστόσο κινήσεις ωραιοποιήσεις όπως σημειώνονταν πριν την κρίση χρέους την δεκαετία του 2000 με 2009 ίσως δούμε μόνο εάν το επιτρέψουν οι εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες.
Στο βασικό σενάριο το 2020 οι αποδόσεις των μετοχών θα είναι χαμηλότερες από το 2019 και οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν σε τιμές χαμηλότερες ή στην καλύτερη περίπτωση ίδιες τιμές με της αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.  

Ο Ηρακλής συμβάλλει στην εξυγίανση του πρώτου κύματος ... στο δεύτερο δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να βοηθήσει

Ο Ηρακλής η εμπροσθοβαρής μείωση των NPEs με την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο θα βοηθήσει ξεκάθαρα τις τράπεζες να εξυγιάνουν 30-33 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα δαπανώντας όμως 5 δισεκ. κεφάλαια ή συνολικά όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι των τραπεζών.
Το πρώτο κύμα θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Καλοκαιριού του 2020 για να ξεκινήσει προς το τέλος του 2020 ο σχεδιασμός του δεύτερου κύματος εξυγίανσης έχοντας προηγηθεί τα stress tests.
To δεύτερο κύμα θα είναι το πιο επώδυνο για τις τράπεζες γιατί για εξυγίανση 28 δισεκ. NPEs με λιγότερες προβλέψεις θα δαπανηθούν 6 δισεκ. νέα κεφάλαια
Εν τω μεταξύ στην επί τα χείρω αναθεώρηση των στόχων για την μείωση των NPEs θα προβεί η ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν προβληματικά ανοίγματα στο 5% από 43% της τρέχουσας περιόδου.
Σε απόλυτα μεγέθη θα πρέπει τα 74 με 75 δισεκ. NPEs να μειωθούν στα 8 με 9 δισεκ. ευρώ στην επόμενη 2ετία ή μείωση 64 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα για να μειωθούν τα NPEs κατά 64 δισεκ. θα πρέπει να δαπανηθούν σχεδόν 9 με 10 δισεκ. ευρώ.
Στο stress tests του Ιουλίου 2020 – που θα τα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες - θα πρέπει να τονιστεί ότι θα αναφέρεται ειδικά στο δυσμενές σενάριο των ελληνικών τραπεζών οπότε εύλογα γεννώνται τα εξής βασικά ερωτήματα
1)Οι τράπεζες μπορούν να υλοποιήσουν και δεύτερο κύμα μείωσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων χωρίς σημαντική επίδραση στα κεφάλαια;
2)Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να μπορέσουν να υλοποιήσουν και ολοκληρώσουν το δεύτερο κύμα εξυγίανσης τους και παράλληλα να αναπτυχθούν;
Να σημειωθεί ότι ο Ηρακλής απαιτεί σχετικά καλής ποιότητας προβληματικά δάνεια και τα 28 δισεκ. NPEs που θα απομείνουν θα είναι τα χειρότερα στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.
Είναι προφανές όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 9 δισεκ. κεφάλαια με την εξής κατανομή Πειραιώς 4 δισεκ. Alpha bank 2 δισεκ. Εθνική 1,5 δισεκ. και Eurobank 1,5 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια σε ποσοστό 30% θα μπορούσαν να καλυφθούν από νέες ομολογιακές εκδόσεις tier 2 αλλά στην πράξη θα καταστεί μονόδρομος η υλοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου.
Οι ελληνικές τράπεζες για να φθάσουν στο 5% τα NPEs κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για άλλες τράπεζες στην Νότια Ευρώπη θα πρέπει να ολοκληρώσουν το πρώτο κύμα εξυγίανσης με την Eurobank που τιτλοποιεί 9,5 δισεκ. NPEs, η Alpha bank 12 δισεκ. η Εθνική θα φθάσει στα 8 δισεκ. 5 δισεκ. στεγαστικά NPEs και 3 δισεκ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων NPEs και η Πειραιώς που έχει ανακοινώσει 4 δισεκ. αλλά θα φθάσει στα 6 δισεκ. NPEs.
Το πρώτο κύμα εξυγίανσης αφορά προβληματικά ανοίγματα 35 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή από τον στόχο μείωσης των NPEs κατά 64 δισεκ. θα έχουν μειωθούν τα 35 δισεκ. και θα απομένουν άλλα 28 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι για τα 28 δισεκ. NPEs η μείωση είναι υπερβολικά δύσκολη γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς προβλέψεις.
Εκτιμάται ότι για τα 28 δισεκ. οι τράπεζες θα χρειαστούν άνω των 5 ή 6 δισεκ. νέων κεφαλαίων καθώς ο δείκτης coverage ratio NPEs ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις θα έχει επίσης μειωθεί.
Άρα για την εξυγίανση των τραπεζών θα απαιτηθούν 2 μεγάλα κύματα, το πρώτο βρίσκεται σε εξέλιξη περίπου 35 δισεκ. NPEs αλλά θα απαιτηθεί και δεύτερο κύμα 28 δισεκ. NPEs ώστε οι τράπεζες να φθάσουν σε μέσους όρους στο 5% τα προβληματικά ανοίγματα.
Τα δύσκολα για τις ελληνικές τράπεζες είναι εμπρός ο πυρήνας του προβλήματος είναι αυτά τα 28 δισεκ. που θα απαιτήσουν σημαντικά κεφάλαια.
Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους για το ορατό μέλλον ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης