Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε ΒΒ από Β+ αναβάθμισε την Ελλάδα ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information του Nikkei - Σταϊκούρας: Αλλάζει το κλίμα

tags :
Σε ΒΒ από Β+ αναβάθμισε την Ελλάδα ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information του Nikkei - Σταϊκούρας: Αλλάζει το κλίμα
Η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα παραμείνει σε μια σταθερή τροχιά, με τα πρωτογενή πλεονάσματα να διατηρούνται και ο δείκτης του δημόσιου χρέους να μειώνεται αναφέρει ο οίκος Rating and Investment
Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 2 κλίμακδες σε ΒΒ από Β+ προηγουμένως, προχώρησε ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information του Nikkei, με το outlook να είναι σταθερό.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Rating and Investment Information του Nikkei όπως και ο Γερμανικός Scope βαθμολογούν την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ αλλά - ακόμη - δεν αναγνωρίζονται οι αξιολογήσεις τους από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει ο ιαπωνικός οίκος, η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα παραμείνει σε μια σταθερή τροχιά, με τα πρωτογενή πλεονάσματα να διατηρούνται και ο δείκτης του δημόσιου χρέους να μειώνεται.
Παρά το σημαντικό δημόσιο χρέος, η βιωσιμότητά του έχει βελτιωθεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατέχει ένα σημαντικό ταμειακό αποθεματικό και το πιο ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότησής του.
Όπως διαπιστώνει ο R&I η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εκλέχθηκε τον Ιούλιο του 2019, έχει σταθερή πολιτική βάση, ενώ το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί εάν η νέα κυβέρνηση προχωρήσει στην πολιτική της ατζέντα για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε νοικοκυριά και επιχειρηματίες και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Λαμβανομένων υπόψη αυτών των παραγόντων, ο R&I αναβαθμίζει την αξιολόγηση της χώρας σε BB.
Αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις, το α 'εξάμηνο του 2019, η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνθηκε κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που αυξάνεται πριν τις εκλογές, αλλά οι εξαγωγές αυξήθηκαν σταθερά.
Όπως εκτιμά ο οίκος, η προωθούμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας και του καταναλωτικού κλίματος, θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2ο εξάμηνο του 2019 έως το 2020.
Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να βελτιωθούν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) για το 2019 θα αυξηθεί κατά 2,0% και 1,8% αντίστοιχα.
Ο R&I αναμένει σταθερή αύξηση του ΑΕΠ 2% και το 2020, αν και η ανάπτυξη μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή όσο η εκτίμηση της κυβέρνησης για 2,8% που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό.
Οι δείκτες κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Ελλάδας είναι πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Η κερδοφορία τους έχει ανακάμψει, με τις καταθέσεις να αυξάνονται σταθερά.
Ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) εξακολουθούν να είναι υψηλά στο 43,6% από τα τέλη Ιουνίου του 2019, η κυβέρνηση εργάζεται για την εφαρμογή του συστήματος προστασίας των περιουσιακών στοιχείων "Hercules".
Εάν εφαρμοστεί, το καθεστώς θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των NPEs των τραπεζών, βελτιώνοντας ενδεχομένως τις λειτουργίες των τραπεζών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει επεκτατικά φορολογικά μέτρα που θα συνίστανται κατά κύριο λόγο στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, θα λάβει επίσης μέτρα πολιτικής για να εξασφαλίσει σχεδόν το ίδιο ποσό κεφαλαίων, ενισχύοντας την έμμεση είσπραξη των φόρων.
Αν και η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για τα φορολογικά έσοδα, είναι απίθανο το πρωτογενές ισοζύγιο να υπολείπεται σημαντικά της εκτίμησης, με βάση την υπόθεση ότι η οικονομία θα παραμείνει πιθανώς σε αναπτυξιακή πορεία.
Image

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το υπολειπόμενο δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 173,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019.
Το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους οφείλεται σε δημόσιους οργανισμούς, με μέση υπολειπόμενη διάρκεια διάρκειας άνω των 20 ετών και σταθμισμένου μέσου επιτοκίου στο επίπεδο 1-2%.
Εν τω μεταξύ, το κενό παραγωγής είναι σημαντικά αρνητικό και το  ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι διψήφιο, αν και μικρότερο από πριν.
Τα μεγάλα χρέη τόσο του κυβερνητικού όσο και του ιδιωτικού τομέα καθιστούν τη χώρα ευάλωτη στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

Σταϊκούρας για αναβάθμιση από την R&I: Αλλάζει το κλίμα, βελτιώνονται οι προοπτικές

Για αλλαγή του κλίματος και βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του για την αναβάθμιση από  τον ιαπωνικό οίκο R&I.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών:
«Σήμερα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Rating and Investment Information, Inc. (R&I, προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (αξιόχρεου) του Ελληνικού Δημοσίου, κατά δύο βαθμίδες, από Β+ με θετική προοπτική (positive outlook) σε ΒΒ με σταθερή προοπτική (stable outlook).
Παρά το ότι η R&I δεν είναι επιλέξιμος οίκος αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB eligible), το γεγονός ότι η εν λόγω αναβάθμιση δίνεται 8 μήνες μετά την αμέσως
προηγούμενη από τον ίδιο οίκο (Απρίλιος 2019), καθώς και το ότι το νέο rating είναι το υψηλότερο συγκριτικά με όλων των άλλων οίκων και μόλις 2 βαθμίδες πίσω από το investment grade status (ΒΒΒ-), είναι ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος αλλά και της βελτιωμένης άποψης για την ελληνική οικονομία, ενός «συντηρητικού» οίκου αξιολόγησης, η οποία προέκυψε από τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την εφαρμογή μίας συνεκτικής και ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής.  
Το Υπουργείο Οικονομικών, με τον ΟΔΔΗΧ, συνεχίζει τη βήμα – βήμα αποκατάσταση της κανονικότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης