Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 14 γεγονότα που σημάδεψαν τις αγορές διεθνώς το 2019 – Στο επίκεντρο Fed, ΕΚΤ, ομόλογα και νομίσματα

tags :
Τα 14 γεγονότα που σημάδεψαν τις αγορές διεθνώς το 2019 – Στο επίκεντρο Fed, ΕΚΤ, ομόλογα και νομίσματα
Αρκετοί επενδυτές αναρωτιούνται πλέον εάν θα μπορούσαν οι κεντρικές τράπεζες πραγματικά να ελέγξουν το τέρας που έχουν δημιουργήσει
Το 2019 εκπνέει σε λίγες ημέρες, με τους αναλυτές ήδη να κάνουν τον απολογισμό.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το 2019 θα μείνει στην ιστορία ως ένα έτος απολογισμού για τις κεντρικές τράπεζες, με το νέο κύμα φθηνών χρημάτων να έχει καθορίσει την αγορά ομολόγων, να έχει αυξήσει τους τίτλους με αρνητικές αποδόσεις και όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να προσπαθεί για ρυθμίσεις.
Όμως το σημαντικότερο είναι ότι αρκετοί επενδυτές αναρωτιούνται πλέον εάν θα μπορούσαν οι κεντρικές τράπεζες πραγματικά να ελέγξουν το τέρας που έχουν δημιουργήσει.
Ποιες όμως ήταν οι μεγάλες στιγμές που καθόρισαν το 2019;
Οι Financial Times τις συγκεντρώνουν:

2 Ιανουαρίου
Το γιεν ξεκινάει το έτος με μία... έκρηξη

Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. ώρα Λονδίνου στις 2 Ιανουαρίου, το ιαπωνικό νόμισμα ξαφνικά, και χωρίς προφανή λόγο, αυξήθηκε κατά 3% έναντι του δολαρίου σε λίγα δευτερόλεπτα.
Άλλα νομίσματα κατέρρευσαν, ενώ το δολάριο της Αυστραλίας βρέθηκε σύντομα σε ένα χαμηλό 10 ετών.
Οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές αργότερα αγωνίστηκαν για να εξηγήσουν τι προκάλεσε αυτές τις κινήσεις, λέγοντας στο τέλος ότι ήταν μια "μαγική ώρα" που συμβαίνει καθημερινά μεταξύ 5:00 και 18:00 της Νέας Υόρκης.
Line chart of Yen per US dollar showing Japanese yen rips higher in flash rally

30 Ιανουαρίου
Η Federal Reserve

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έκλεισε το 2018 αυξάνοντας τα επιτόκια για τέταρτη φορά σε 12 μήνες και προειδοποιώντας ότι πρόσθετες αυξήσεις ήταν καθ' οδόν.
Έξι εβδομάδες αργότερα, όχι μόνο η Fed ανέβαλε τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά σημείωσε ότι θα εξετάσει αντίθετα τη χαλάρωση της πολιτικής.
Τον Ιούλιο ξεκίνησε την πρώτη από τις τρεις περικοπές.
Η στροφή του Ιανουαρίου αντανακλούσε μια μεγάλη μεταβολή στις απόψεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την ικανότητά της να προστατεύεται από κινδύνους.
Τώρα, η Fed περιμένει μια «ουσιαστική» αλλαγή στις οικονομικές συνθήκες, προτού τραβήξει για άλλη μια φορά το μοχλό της νομισματικής πολιτικής.


9 Απριλίου
Το πρώτο fundraising από την Aramco

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία Saudi Aramco έκανε ένα σημαντικό ρεκόρ το 2019, καθώς υποδέχτηκε προσφορές 100 δισ. δολαρίων για το ντεμπούτο της σε διεθνή πώληση ομολόγων ύψους 12 δισ. δολαρίων.
Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν η ισχυρότερη που παρατηρήθηκε ποτέ σε μια αναδυόμενη αγορά.
Βέβαια, η ιδιαιτερότητα του τρόπου πώλησης των ομολόγων, δεδομένου ότι η αρχική φρενίτιδα των παραγγελιών απέτυχε να οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση όταν τα ομόλογα άρχισαν να διαπραγματεύονται, πέφτοντας στα χαμηλά των 95 δολαρίων.

3 Ιουνίου
Ο Neil Woodford χρεοκόπησε

Ο διάσημος επενδυτής Neil Woodford δήλωσε αδυναμία να πληρώσει πελάτες του (επενδυτές) στο μεγαλύτερο από τα equity funds του ομίλου του, που ζήτησαν να ρευστοποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους.
Μεταξύ αυτών και ένας του οποίου η επένδυση στο fund του Woodford κάλυπτε το 40% των assets.

18 Ιουνίου
Κλιμάκωση του νομισματικού πολέμου

Τα μέσα του 2019 έφεραν στοιχεία ότι ο Donald Trump κατακρίνει τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες!" τουίταρε αφού η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα σχέδια τηςγια ένα νέο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης.
Από τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης επιτεθεί στη Βραζιλία και την Αργεντινή, επιβάλλοντας δασμούς στις εξαγωγές μετάλλων τους ως αντίποινα για το τι χαρακτηρίζει ως «υποτιμήσεις» των νομισμάτων τους.
A graphic with no description

5 Αυγούστου
Το ρενμίνμπι "έσπασε" το φράγμα του επτά

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επέτρεψε στο νόμισμά της να σπάσει το φράγμα του 7 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τα βάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Όμως, η κίνησή αυτή δεν οδήγησε σε επανάληψη του δράματος πριν από τρία χρόνια, γεγονός που προκάλεσε σημαντικές εκροές κεφαλαίων και επέφερε μια έντονη κρίση στην Ουάσινγκτον που κατηγόρησε το Πεκίνο για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
A graphic with no description

Αύγουστος
Το καυτό καλοκαίρι που έφερε τις αποδόσεις των ομολόγων σε αρνητικά εδάφη

Η ζήτηση για ομόλογα αντέστρεψε τους νόμους των χρηματιστηρίων το 2019.
Στην κορυφή στα τέλη Αυγούστου, χρέος ύψους 17 τρισ. δολ. είχαν αρνητική απόδοση, δηλαδή οι επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα και τα κρατούσαν μέχρι τη λήξη τους, εξασφάλιζαν... απώλειες.
Παραδοσιακά καταφύγια όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία κυριάρχησαν, αλλά το φαινόμενο εξαπλώθηκε σε εκπληκτικές περιοχές, όπως το βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος και μια χούφτα των ομολόγων αναδυόμενων αγορών, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούσαν να βρουν κάτι που προσφέρει θετική απόδοση.

11 Αυγούστου
Ένα ακόμη σοκ για τους ομολογιούχους της Αργεντινής

Ο αγαπημένος της Wall Street Mauricio Macri έχασε από τον αριστερό υποψήφιο Alberto Fernández στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής, με τα περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής να δέχονται ισχυρά πλήγματα.
Ορισμένα από τα δολαριακά ομόλογα της χώρας υπέστησαν πτώση αξίας 40%, ενώ το πέσο υποχώρησε κατά 20%.
Ο Macri αναγκάστηκε να εκδώσει μια σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψει μια πλήρης κρίση.
Έθεσε ελέγχους κεφαλαίου για να σταματήσει την αποστράγγιση δολαρίων από τη χώρα και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να καθυστερήσει την πληρωμή των χρεών ύψους 101 δισ. δολαρίων.
Αυτό προκάλεσε φόβο μεταξύ των ομολογιούχων ότι η χώρα οδεύει προς την ένατη αθέτηση.

19 Αυγούστου
Επαναδιατύπωση των κανόνων για τους μετόχους

Σε μια συγκλονιστική Δευτέρα του Αυγούστου, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες συμφερόντων των επιχειρήσεων στην Αμερική, δήλωσε ότι επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει να είσαι εταιρεία.
Οι επενδυτές, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι δικηγόροι εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό.
Η Business Roundtable δήλωσε ότι οι μέτοχοι δεν θα είναι πλέον οι κύριοι δικαιούχοι της εταιρικής δραστηριότητας.
Οι 181 υπογράφοντες της αλλαγής πολιτικής δήλωσαν ότι "μοιραζόμαστε μια θεμελιώδη δέσμευση σε όλους τους ενδιαφερόμενους μας", συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, των εργαζομένων και των κοινοτήτων που κατοικούν.
Η αλλαγή ήταν μια επιστροφή σε μια πολιτική πριν από το 1997, αλλά συγκλόνισε την επιχειρηματική κοινότητα.
Για μερικούς, ήταν ένα τέχνασμα χωρίς μηχανισμό επιβολής.
Θα μπορούσε επίσης να αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια να αποτραπούν οι φορολογικές και ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές.

11 Σεπτεμβρίου
Η επιστολή αγάπης του Charles Li στο Λονδίνο

Η Hong Kong Exchanges and Clearing προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές όταν έκανε μια πρόταση ύψους 32 δισ. στερλίνες στο London Stock Exchange Group, υπό τον όρο ότι το LSE θα εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της εταιρείας δεδομένων Refinitiv.
To LSE αρνήθηκε την πρόταση αλλά δεν ήταν ξεκάθαροι οι λόγοι, αν και οι περισσότεροι αναλυτές εικάζουν ότι οι δεσμοί του Χονγκ Κονγκ με την κινεζική κυβέρνηση υπήρξε σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας, καθώς τυχόν εξαγορά θα έδινε τη δυνατότητα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να έχει επιρροή σε έναν από τους βασικούς πυλώνες του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος.
A graphic with no description

16 Σεπτεμβρίου
Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε απότομα, και μετά υποχώρησε κατακόρυφα

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% μετά από επιθέσεις με πυραύλους σε μονάδες παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.
Ήταν η μεγαλύτερη κίνηση μιας ημέρας στην αγορά από τότε που ο Saddam Hussein εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990.
Ο όγκος συναλλαγών στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έσπασε τα ημερήσια ρεκόρ, με βαρέλια άνω των 5 δισ. να αλλάζει τα χέρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να προσαρμόσουν τις θέσεις τους, φοβούμενοι την παρατεταμένη διακοπή των προμηθειών από τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εξαγωγέα πετρελαϊκών προϊόντων.
Αλλά η άνοδος θα αποδειχτεί τελικά βραχύχρονη δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία ήταν σε θέση να διαθέσει αποθηκευμένο για να βοηθήσει τους πελάτες της.
A graphic with no description

16 Σεπτεμβρίου
Grim repo

Όταν το κόστος δανεισμού της αγοράς repo σημείωσε άνοδο το Σεπτέμβριο, το αποτέλεσμα ήταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής, η Federal Reserve, να παρέμβει για να αποσοβήσει την υφέρπουσα κρίση.
Η Federal Reserve διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια έκτακτης χρηματοδότησης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου να εξομαλύνει το επιτόκιο repo μίας ημέρας.

30 Σεπτεμβρίου
Η χρηματιστηριακή αγορά τέλειωσε για τη WeWork

Η αίτηση της WeWork για εισαγωγή στο χρηματιστήριο σηματοδότησε την αρχή του τέλος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Adam Neumann, καθώς το ενημερωτικό δελτίο αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρονολογούνταν από το 2016, όπως και ότι είχε κατοχυρώσει και στη συνέχεια πούλησε στην ίδια του την εταιρεία τα δικαιώματα για τον όρο "We” έναντι 5,9 εκατ. δολαρίων.
Τον Ιανουάριο χρονιάς η εταιρεία είχε αποτιμηθεί στα 47 δισ. δολάρια, ενώ σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και αγωνίζεται να εξασφαλίσει την επιβίωσή της.
Η σχεδιαζόμενη εισαγωγή στο χρηματιστήριο, που είχε προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, ανεστάλη.

1 Νοεμβρίου
Ο Draghi αποχωρεί  

Η θητεία του Mario Draghi ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τελείωσε, αφήνοντάς τα ηνία στην επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde.
Ο Draghi αποχώρησε με μια επανάληψη της έκκλησης που έκανε ολοένα και πιο δυνατά τους προηγούμενους μήνες, οι κυβερνήσεις να συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.
Ακριβώς, η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά, είπε.
Ωστόσο, ζήτησε επίσης ένα ενιαίο μέτωπο για την πολιτική εντός της ίδιας της ΕΚΤ, αντανακλώντας την έντονη συζήτηση και διαφωνία σχετικά με το εάν τα αρνητικά επιτόκια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης