Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σταθερή η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου το 2020, λόγω ΟΠΕΚ και Κίνας - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σταθερή η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου το 2020, λόγω ΟΠΕΚ και Κίνας - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Τόσο η τιμή του Brent όσο και η τιμή του αμερικανικού αργού βρίσκονται σε σταθερή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για τις περικοπές στην παραγωγή
Την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική τράπεζα JP Morgan προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τις τιμές του πετρελαίου το 2020, καθώς εκτιμά ότι οι νέες περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ θα είναι αποτελεσματικές στην εξισορρόπήση της αγοράς ενέργειας.
Οι νέες προβλέψεις της τράπεζας έκαναν λόγο για έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου το ερχόμενο έτος κατά 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου για υπερπροσφορά 600 χιλ. βαρελιών το 2020.
Όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση, η αμερικανική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητες τις προηγούμενες εκτιμήσεις της στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εν μέσω προσδοκιών για ισχυρότερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές.
Η τιμή του Brent αναμένεται να διαμορφωθεί στα 64,50 δολ. ανά βαρέλι το επόμενο έτος, έναντι 59 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως, ενώ το 2021 εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση στα 61,50 δολ. ανά βαρέλι.
Για την τιμή του αμερικανικού αργού, η JP Morgan προβλέπει ότι αυτή θα διαμορφωθεί θα παραμείνει σταθερή στα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή γύρω στη ζώνη των 60 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, σε αναβάθμιση των προβλέψεών της προχώρησε και η Goldman Sachs, διατυπώνοντας επίσης τη θέση ότι οι βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ θα βοηθήσουν την αγορά να αποφύγει την υπεροπροσφορά.
Για το ερχόμενο έτος, η μέση τιμή του Brent αναμένεται να διαμορφωθεί στα 63 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που οι εκτιμήσεις των προηγούμενων μηνών έκαναν λόγο για 55 δολ. ανά βαρέλι.
Αντίστοιχη ήταν η άνοδος και στις εκτιμήσεις που αφορούν το αμερικανικό αργό, και συγκεκριμένα στα 58,50 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 50 δολ. ανά βαρέλια προηγουμένως.

Image
Η πορεία της τιμής του Brent κατά τη διάρκεια του 2019

Εφόσον η συμφωνία του ΟΠΕΚ τηρηθεί πλήρως, η παγκόσμια προσφορά θα μειωθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που σύμφωνα με τη Goldman Sachs θα δημιουργήσει έλλειμμα 300 χιλ. βαρελιών ημερησίως το 2020.
Από την πλευρά τους, οι επενδυτές θεωρούν επίσης πιθανή μία άνοδο στη μέση τιμή του πετρελαίου το 2020, συγκριτικά με το 2019, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Τόσο η τιμή του Brent όσο και η τιμή του αμερικανικού αργού βρίσκονται σε σταθερή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για τις περικοπές στην παραγωγή, καθώς και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Επιπλέον, οι εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα σκαρφάλωσαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Νοέμβριο, και συγκεκριμένα στα 11,18 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην πρόοδο που σημειώθηκε στις εμπορικές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.
Όσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή ΗΠΑ και Κίνας, η ανάκαμψη που σημειώθηκε τον Νοέμβριο ενισχύει τις εκτιμήσεις για αύξηση της ζήτησης τους πρώτους μήνες του 2020, αντισταθμίζοντας την πτώση που καταγράφηκε στην Ινδία και την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας για τις οικονομίες τους θα ωθήσουν επίσης υψηλότερα τη ζήτηση πετρελαίου το επόμενο διάστημα, ενώ αντίστοιχα μέτρα στήριξης εξετάζει και η κυβέρνησ ητης Γερμανίας, μετά τη συρρίκνωση που σημειώθηκε νωρίτερα εντός του έτους.

Image
Η πορεία της τιμής του αμερικανικού αργού κατά τη διάρκεια του 2019

Ωστόσο, η προσοχή τόσο των αναλυτών όσο και των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να παραμείνει εστιασμένη γύρω από την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια.
Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου σκαρφάλωσε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στα 12,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 11,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως στις αρχές του έτους.
Σε σύγκριση με τις πρώτες εβδομάδες του 2019, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο κατα 3,22 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.
Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, μαζί με τη σταθερή άνοδο που σημειώνεται στα αποθέματα αμερικανικού αργού, υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2020 θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως, αντισταθμίζοντας τις περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ.
Ως εκ τούτου, οι αναλυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου το 2020, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή σημειωθεί στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα μπορούσε να ασκήσει εκ νέου πιέσεις στον «μαύρο χρυσό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης