Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Reggeborgh Invest πούλησε το 2% της ΓΕΚ Τέρνα - Θα αγοράσει το 7% της York Capital και θα κατέχει το 32% του ομίλου ΓΕΚ

Η Reggeborgh Invest πούλησε το 2% της ΓΕΚ Τέρνα - Θα αγοράσει το 7% της York Capital και θα κατέχει το 32% του ομίλου ΓΕΚ
Η Reggeborgh Invest πούλησε το 2% της ΓΕΚ Τέρνα αλλά θα αγοράσει το 7% της York Capital
Σε μία κίνηση με στόχο τελικώς να διατηρήσει ποσοστό κάτω από 33% στη ΓΕΚ Τέρνα προχώρησε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest ώστε να αποφύγει δημόσιες προτάσεις.
Ως γνωστόν η Reggeborgh Invest κατέχει το 27% της ΓΕΚ Τέρνα και σχεδιάζει να αποκτήσει το 7% των μετοχών που θα πουλήσει η York Capital.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα η Reggeborgh Invest μαζί με το ποσοστό της York Capital θα έφτανε στο 34% στην ΓΕΚ Τέρνα και θα υποχρεωνόταν σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας.
Έτσι, αποφάσισε να πουλήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 2% ή 2,07 εκατ. μετοχές αξίας 12,4 εκατ. ευρώ στην τιμή των 6 ευρώ, με στόχο όταν θα αποκτήσει το 7% της York Capital να κατέχει συνολικά ποσοστό 32%, δηλαδή κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33%.
Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται να υποβάλει δημόσια πρόταση.

Ο σχεδιασμός του επενδυτικού fund Reggeborgh Invest

Το επενδυτικό fund Reggeborgh Invest (ολλανδικών συμφερόντων) το οποίο έχει καταστεί στρατηγικός επενδυτής στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατέχει 25% από 27,0229%.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπό την ηγεσία του Γιώργου Περιστέρη, οδήγησαν την Reggeborgh Invest B.V., στην απόφαση να αυξήσει τη συμμετοχή της, ως μακρυπρόθεσμος επενδυτής.
Παράλληλα επισημάνθηκε η βεβαιότητα της Reggeborgh Invest για περαιτέρω ανάπτυξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η Reggeborgh Invest είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ευρώπη.
Είναι επενδυτικό «όχημα» της ολλανδικής οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.
Η VolkerWessels συμπεριλαμβάνεται στους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, με παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική και έσοδα περί τα 5,7 δισ. ευρώ το 2017.
Η Reggeborgh Invest έχει σήμερα συμμετοχές σε αρκετούς κλάδους μεταξύ των οποίων και η ενέργεια.
Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest επένδυσε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ένα βασικό στόχο να εκμεταλλευτεί την δυναμική της εταιρίας και την ευρωστία της καθώς είναι ο πλέον εύρωστος όμιλος στις κατασκευές και προφανώς ο Περιστέρης θα είναι το κεντρικό πρόσωπο.
Επειδή το μεγάλο παιχνίδι στο εγγύς μέλλον θα είναι στις παραχωρήσεις εκεί θα εστιαστούν οι ολλανδοί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι βέβαιο ότι θα ισχυροποιηθεί σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.
Όμως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αποκτήσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών το οποίο το έχουν ήδη διαγνώσει.
Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest έχει σε ρευστό πάνω από 2,1 δισεκ. ευρώ και με ένα τέτοιο στρατηγικό μέτοχο είναι βέβαιο ότι η αναβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όταν θα ανοίξει πιο επιθετικά το κεφάλαιο των παραχωρήσεων στα έργα θα απαιτηθούν κεφάλαια, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εμφανίζεται στο τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος με ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα θα δανείζεται ευκολότερα και με χαμηλά επιτόκια.
Αυτό το πλεονέκτημα το έχουν διαγνώσει οι ανταγωνιστικές εταιρίες.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 2 Αυγούστου 2019 (δείτε εδώ):

Θα υπάρξει δημόσια πρόταση;

Η Reggeborgh Invest κατέχει το 27,02% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει το 7,65% που κατέχει η York Finance.
Εάν αυτό συμβεί θα ελέγχει το 34,67% οπότε εκ του νόμου υποχρεούται σε δημόσια πρόταση.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποκτήσει το 34,67% και να πουλήσει το 1,68% ώστε να διατηρεί ποσοστό 32,9%.
Ωστόσο λόγω των θετικών προοπτικών του ομίλου δεν αποκλείεται να υπάρξει και δημόσια πρόταση με στόχο το 51% με την πλήρη και ομόφωνη γνώμη του Γιώργου Περιστέρη.
Εν τω μεταξύ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι το upside δηλαδή τα ανοδικά περιθώρια στην κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μεγάλα.
Σε μια διετία εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές θα μπορούσε να έχει διπλασιάσει την αξία της να φθάσει δηλαδή το 1 δισεκ. κεφαλαιοποίηση από 537 εκατ την τρέχουσα περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης