Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζει την Αργεντινή σε CC από «επιλεκτική χρεοκοπία» - Οι αιτίες

Fitch: Αναβαθμίζει την Αργεντινή σε CC από «επιλεκτική χρεοκοπία» - Οι αιτίες
Ο οίκος Fitch είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής σε «επιλεκτική χρεοκοπία» την Παρασκευή 20/12
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Αργεντινής σε CC από «επιλεκτική χρεοκοπία» (Restricted Default - RD) στην οποία είχε προχωρήσει την Παρασκευή 20/12/2019 προχωρά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Image
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος προχωρά σε αυτή την κίνηση μετά την ολοκλήρωση της μονομερούς παράτασης της αποπληρωμής των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων σε δολάρια (Letes) που εκδόθηκαν βάσει του εγχώριου νόμου στις 19 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα κριτήρια της,  η Fitch θεώρησε ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά αθέτηση των κυρίαρχων υποχρεώσεων της Αργεντινής με τη μορφή «δυσχερούς ανταλλαγής χρεών» (DDE), η οποία πραγματοποιήθηκε με εκτελεστικό διάταγμα παρά με διαπραγμάτευση, και υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της σε ξένο νόμισμα σε «RD» στις 20 Δεκεμβρίου.
Το DDE έκλεισε αποτελεσματικά καθώς το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής τέθηκε σε ισχύ.
Η βαθμολογία «CC» υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω αδυναμίας πληρωμής ορισμένων κυριαρχικών υποχρεώσεων της Αργεντινής, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα νέο DDE ή παραδοσιακή αθέτηση πληρωμών.
Η νέα διοίκηση του προέδρου Alberto Fernandez ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναδιαρθρώσει τα μακροπρόθεσμα ομόλογα που εκδίδονται βάσει του τοπικού και του αλλοδαπού δικαίου στις αρχές του 2020.
Έχει λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομική της θέση καθώς αρχίζει συνομιλίες με τους ομολογιούχους, ελέγχους για τη διατήρηση αποθεματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών της κεντρικής τράπεζας, την έκδοση κάποιου βραχυπρόθεσμου χρέους σε πεσσοί στην τοπική αγορά και την προσφυγή σε κάποια χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες.
Έχει επίσης εξασφαλίσει την έγκριση από το Κογκρέσο μιας δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων φορολογικών αυξήσεων και των αλλαγών στη συνταξιοδοτική μέθοδο, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών το 2020.
Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να στηρίξουν την ικανότητα της χώρας να πραγματοποιήσει βραχυπρόθεσμες πληρωμές χρεών, αλλά αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθεί αυτό στο διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020, λόγω της ανόδου των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους κατά περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτή την τρίμηνη περίοδο από περίπου  64 δισεκατομμύρια συνολικά για το έτος.
Οι κίνδυνοι των αχρεωστήτως καταβληθέντων πληρωμών δεν μπορούν να αποκλεισθούν, δεδομένου του αυστηρού χρονοδιαγράμματος για τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και μιας αβέβαιης πορείας προς την κατεύθυνση αυτή.
Μια επιτυχημένη αναδιάρθρωση είναι πιθανόν να απαιτεί μεγαλύτερη σαφήνεια σε μια πολυετή δημοσιονομική και χρηματοοικονομική στρατηγική, γύρω από την οποία δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης