Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Μητσοτάκης ακολουθεί πολιτικές McKinsey - Οι αγορές επικροτούν... αλλά οι στόχοι για ΑΕΠ και επενδύσεις είναι αισιόδοξοι

tags :
Ο Μητσοτάκης ακολουθεί πολιτικές McKinsey - Οι αγορές επικροτούν... αλλά οι στόχοι για ΑΕΠ και επενδύσεις είναι αισιόδοξοι
Ανάλυση του Bloomberg για τη νέα εποχή που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Από την κρίση του ευρώ στις αρχές της δεκαετίας, η Ελλάδα ήταν ο ασθενής της νομισματικής ένωσης.
Απείλησε μερικές φορές το ενιαίο νόμισμα, παρά τα τρία προγράμματα διάσωσης και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, ενώ το περασμένο έτος η οικονομία ήταν ακόμα 24% μικρότερη από ό, τι το 2008.
Για πολύ καιρό φάνηκε ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η ευρωζώνη ήταν να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για να αποφύγει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ως εκ τούτου, είναι αξιοσημείωτο ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί τώρα να αναπτύξει τη χώρα του με ταχύτατους ρυθμούς.
Εάν επιτύχει, θα είναι απόδειξη μιας κλασικά δεξιάς οικονομικής ατζέντας που θα αποδώσει όπου απέτυχε ο λαϊκιστικός αριστερισμός των προκατόχων του, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.
Ένας πρώην σύμβουλος της McKinsey, ο Μητσοτάκης έδωσε σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του έναν μπλε φάκελο που περιέχει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες αναμένει να επιτύχει.
Αλλιώς θα τους απαλλάξει από τις εξουσίες τους.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες - από την άνοδο του χρέους έως την έντονη φτώχεια - αλλά οι επενδυτές είναι θετικοί στην Αθήνα.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει φτάσει σχεδόν στο 50% αυτό το έτος και βρίσκεται σε τροχιά για να είναι η καλύτερή στον κόσμο.
Ο Μητσοτάκης κατάφερε μια μεγάλη νίκη τον Ιούλιο με ένα οικονομικό πρόγραμμα φιλικό προς το επιχειρηματικό κόσμο.
Ήταν ήδη μια μικρή επανάσταση.
Το 2015, η Ελλάδα επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό, παρά την αδύναμη υπόσχεσή του να αναθεωρήσει τους όρους του τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
Όταν ο Τσίπρας απέτυχε - αναγκάζοντας με μια νέα, περιττή ύφεση τη χώρα του - οι ψηφοφόροι τον στήριξαν και πάλι.
Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ένα έθνος που βίωσε τον λαϊκισμό να επιλέγει να τον απορρίψει, αναφέρει το Bloomberg.
Ο νέος πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να αναζωογονήσει την οικονομία της Ελλάδας προσελκύοντας ξένα χρήματα.
 Ο λόγος αποταμίευσης της χώρας είναι χαμηλός, οπότε πρέπει να αναζητήσει στο εξωτερικό κεφάλαια για τη στήριξη των επενδύσεων.
Έχει περιορίσει τις κυβερνητικές δαπάνες και χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις για να μειώσει τον φόρο επί των εταιρειών από 28% σε 24%, μειώνοντας ταυτόχρονα και τους φόρους επί των μερισμάτων.
Αυτά είναι τα παραδοσιακά gambits για να προωθήσουν την ανάπτυξη, αλλά είναι επίσης μέρος του να δείξει στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πραγματικά.
Η Αθήνα εξακολουθεί να θέλει να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της να μειώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους της, αλλά μόνο αφού αποδείξει ότι εφαρμόζει στην πραγματικότητα την οικονομική της στρατηγική.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να προχωράει με δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις.
Επιθυμεί να αλλάξει το "βυζαντινό" καθεστώς αφερεγγυότητας της χώρας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους πιστωτές να αναλάβουν ρίσκο.
Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν το βουνό των επισφαλών δανείων - που υπερβαίνουν το 40% των συνολικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Αθήνα προτίθεται επίσης να μεταρρυθμίσει το φόρο ακίνητης περιουσίας για να αυξήσει τα έσοδα.
Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν δυσαρέσκεια μεταξύ των ανθρώπων που θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους.
Ωστόσο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των ψηφοφόρων.
Image
Βέβαια, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μητσοτάκης υποκύπτει σε κάποιες λαϊκιστικές πτήσεις.
Μιλάει για ρυθμό ανάπτυξης 4% για το 2021, τον οποίο και κάποιοι σύμβουλοι παραδέχονται ότι είναι άκρως αισιόδοξοι.
Έχει επίσης θέσει ως στόχο τα 100 δισ. ευρώ σε ξένες άμεσες επενδύσεις εντός τεσσάρων ετών.
Για λόγους δικαιοσύνης, ορισμένα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ποσοστού 30% στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Το έργο Ελληνικό, ένα σαρωτικό πρόγραμμα αναγέννησης του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, είναι και πάλι σε καλό δρόμο αφού είχε μπλοκαριστεί πριν από τη διοίκηση του Τσίπρα.
Ωστόσο, η Ελλάδα προσέλκυσε καθαρά ξένα κεφάλαια ύψους μόλις 10 δισ. ευρώ μεταξύ 2015 και 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οπότε ο νέος στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος.

Μαραθώνιος, όχι σπριντ

Ακόμη και στην αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης αντιτάχθηκε σε ένα από τα σπάνια πολιτικά επιτεύγματα του Τσίπρα: μια συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία.
Image
Τώρα λέει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία και ότι θα ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ανοίξει εκ νέου τις ενταξιακές συνομιλίες της γειτονικής χώρας.
Αυτά έγιναν όμως μετά την αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας, Em. Macron.
Η Ελλάδα θα πρέπει να να κάνει περισσότερα για να βρίσκεται στην πραγματικότητα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κολλήσει σε μια άσκοπη ιδεολογική διαμάχη με το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δηλητηρίασε την πολιτική και καθυστέρησε την ανάκαμψη.
Μια δόση ουδετερότητας στους σύμβουλους διαχείρισης θα πρέπει να είναι η καλύτερη λύση για τους επενδυτές.
Τώρα εναπόκειται στον Μητσοτάκη να εφαμρόσει τις πολιτικές της McKinsey σε κάτι οφέλιμο για τον ελληνικό λαό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης