Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυτές θα είναι οι 10 βασικές τάσεις για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2020

Αυτές θα είναι οι 10 βασικές τάσεις για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2020
Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου το επόμενο έτος
Καθώς τοο ιδιαίτερα έντονο 2019 για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου φθάνει στο τέλος του, οι αναλυτές είναι απασχολημένοι με τις προβλέψεις για το επόμενο έτος και τι σημαίνουν για τις αγορές πετρελαίου και τις τιμές.
Κατά τη διάρκεια του 2019 αρκετά από όσα συνέβησαν είχαν προβλεφθεί εγκαίρως, όπως η παράταση της συμφωνίας για μείωση ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία και μάλιστα δύο φορές.
Υπήρξε, βέβαια, και η επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας, κάτι το οποίο κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει.
Καθώς οι μαύροι κύκνοι είναι, εξ ορισμού, απρόβλεπτοι, οι αναλυτές επικεντρώνονται στην πρόβλεψη των «γνωστών» γεγονότων που υπάρχουν, προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς το 2020.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να εξετασθούν στις αγορές πετρελαίου το επόμενο έτος, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και παγκοσμίως.
Ακολουθούν οι 10 από τις σημαντικότερες προβλέψεις και τους παράγοντες που πρέπει να παρακολουθήσει όποιος τοποθετείται στην αγορά του μαύρου χρυσού και του φυσικού αερίου.
Ο ανεξάρτητος αναλυτής ενέργειας David Blackmon έχει συνοψίσει μερικές προβλέψεις, που αφορούν κυρίως τις ΗΠΑ, για το Forbes.
Και αυτά είναι:

1) Η παραγωγή shale oil στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να ενισχύεται

 Η ανάπτυξη του πετρελαίου που παράγεται από σχιστολιθικά πετρώματα (shale oil) στις ΗΠΑ επιβραδύνεται, αλλά όλοι οι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η προσφορά πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2020.
Η ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο αργή λόγω των μειωμένων κεφαλαιακών δαπανών από τις επιχειρήσεις, αλλά οι ΗΠΑ θα είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ και το 2020.

2) Οι πλατφόρμες εξόρυξης θα διατηρηθούν σταθερές

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές πωλήσεις πετρελαίου και εξοπλισμού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 250 μονάδες φέτος έως τις 20 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, ο αριθμός των ενεργών πετρελαιαγωγών την περασμένη εβδομάδα σημείωσε αύξηση κατά 18 μονάδων - η πρώτη διψήφια αύξηση από τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Baker Hughes.

3) Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνονται

Οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να αυξηθούν με την αύξηση της χωρητικότητας στις υποδομές το 2020.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν περισσότερο αργό πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα από ό,τι εισήγαγαν τον Σεπτέμβριο του 2019, τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο η Αμερική ήταν καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου.
Οι συνολικές εξαγωγές ακατέργαστου αργού πετρελαίου αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο σε 570.000 βαρέλια ημερησίως το 2020 σε σύγκριση με τις μέσες καθαρές εισαγωγές κατά 490.000 βαρέλια ημερησίως το 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ).

4) Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν εντός περιορισμένης κλίμακας

 Η αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ που δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ +, δηλαδή οι ΗΠΑ, Βραζιλία και Νορβηγία, αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τις τιμές του μαύρου χρυσού, ενώ οι περικοπές του ΟΠΕΚ + και η αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει στήριξη των τιμών

5) Οι απότομες διακοπές της προσφοράς θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου

Λόγω της αυξανόμενης προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, οι απροσδόκητες και βραχύβιες διακοπές ενδέχεται να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου από ό, τι θα είχαν στις αγορές πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, εκτιμά ο David Blackmon.

6) Οι πτωχεύσεις στις αμερικανικές εταιρείες shale oil θα αυξηθούν

Ο αριθμός των πτωχεύσεων και των εταιρειών που ζητούν προστασία από τους πιστωτές αναμένεται να αυξηθεί το 2020, συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε από το 2019.
Με μειωμένη διαθεσιμότητα κεφαλαίου στις αγορές μετοχών και ομολόγων, αρκετές από τις μικρότερες εταιρείες δεν αναμένεται να επιβιώσουν έως τα τέλη του 2020.

7) Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν

Ένας αυξανόμενος αριθμός προβληματικών επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχουν λίγες επιλογές χρηματοδότησης.
Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς μπορούν να απορροφήσουν τους μικρότερους.
Κατά τη διάρκεια του 2019 υπήρξαν αρκετές εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2020.

 8) Ο ρόλος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας μιας εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η ύπαρξη μίας τελικής συμφωνίας μπορεί να στηρίξει σημαντικά την πετρελαϊκή αγορά.

9) Πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία του ΟΠΕΚ + μετά τον Μάρτιο του 2020

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε είναι ο ΟΠΕΚ+, δηλαδή τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και χώρες όπως η Ρωσία και οι αποφάσεις που θα λάβουν μετά τον Μάρτιο 2020, δηλαδή όταν ολοκληρώνεται η τρέχουσα φάση της απόφασης για μείωση της ημερήσιας παραγωγής τους.
Η επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ+ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η αγορά στο α’ τρίμηνο 2020.

10) Ξαφνικές διακοπές της προσφοράς σε «δύσκολες» χώρες

Οι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Λιβύη και στο Ιράκ, οι οποίες θα μπορούσαν να ταράξουν ξαφνικά την αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης