Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Το λυκόφως της Merkel – Πλησιάζει το τέλος της θητείας της

Deutsche Welle: Το λυκόφως της Merkel – Πλησιάζει το τέλος της θητείας της
Τι επιδιώκει να επιτύχει η Merkel στον χρόνο που της απομένει στην καγκελαρία της Γερμανίας
Το τέλος της θητείας της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel πλησιάζει και το ερώτημα είναι τι θέλει να πετύχει έως το τέλος της θητείας της το 2021.
«Πολλές φορές στο παρελθόν έγινε λόγος για παραίτηση της Angela Merkel από την καγκελαρία, ιδίως σε περιόδους ρήξεων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.
Όμως η Merkel παραμένει καγκελάριος εδώ και 14 χρόνια και δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει την κυβερνητική της θητεία. Δημοσκοπήσεις δείχνουν μάλιστα ότι η πλειονότητα των Γερμανών θέλει την Angela Merkel να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2021 παρά την κριτική που ασκείται στο κυβερνητικό έργο.
Η Γερμανία, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι πια αυτό που ήταν, όταν η Merkel αναλάμβανε για πρώτη φορά καθήκοντα καγκελαρίου το 2005.
Στη Γερμανία η πολιτική πόλωση είναι η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες, με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να είναι το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στο κοινοβούλιο.
Την ίδια στιγμή τα ποσοστά τόσο των γερμανών συντηρητικών, όσο και των σοσιαλδημοκρατών διαγράφουν φθίνουσα πορεία» αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, τονίζοντας ότι «και διεθνώς όμως η κατάσταση είναι περισσότερο εύθραυστη».
«Ο αμερικανός πρόεδρος Trump αμφισβητεί δημόσια το νόημα της νατοϊκής συμμαχίας και οι Βρετανοί γυρνούν την πλάτη στην ΕΕ.
Ο βιογράφος της Merkel, Ralph Bollmann πιστεύει ότι η καγκελάριος θεωρεί τις εξελίξεις αυτές μια πολύ σοβαρή κρίση των δυτικών δημοκρατιών» τονίζει το δημοσίευμα.

Ο στόχος της Merkel

Σύμφωνα με τον Bollmann, κύριος στόχος της Angela Merkel στο χρόνο που της απομένει στην καγκελαρία είναι «να μην αφήσει την Γερμανία, την Ευρώπη, αλλά κα τον υπόλοιπο κόσμο στο χάος».
«Είναι γεγονός ότι η Angela Merkel δεν ήταν ποτέ πολιτικός με μεγάλα οράματα.
Χωρίς να μιλούν δημόσια αρκετά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών θα επιθυμούσαν η Merkel να ακολουθούσε το παράδειγμα του γάλλου προέδρου Macron, ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση της ΕΕ ή ξεκίνησε δημόσια συζήτηση για την βορειοατλαντική συμμαχία χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό».
Καμία πολιτική της απόφαση δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενη όσο εκείνη του 2015, όταν άφηνε τα γερμανικά σύνορα ανοιχτά σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες χωρίς καν να συμβουλευθεί το γερμανικό κοινοβούλιο.
Για πολλούς στη Γερμανία η καγκελάριος έγινε ένα μισητό πρόσωπο, ενώ για άλλους ήταν ο σωτήρας του δυτικού κόσμου» αναφέρει η DW, η οποία διερωτάται ποια θα είναι η πολιτική παρακαταθήκη της Merkel.
«Ο βιογράφος της εκτιμά ότι η καγκελάριος θα ήθελε να είναι η γυναίκα που κατάφερε να περάσει επιτυχώς τη Γερμανία μέσα από τις συμπληγάδες κρίσεων, όπως η ευρωκρίση και η προσφυγική κρίση και η πολιτικός που έκανε τους Χριστιανοδημοκράτες ένα πιο ανοιχτό και πιο ανεκτικό κόμμα παρά το τίμημα εισόδου ενός ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο» τονίζει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης