Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εκτός ελέγχου ο Erdogan – Η Λιβύη ζητά επίσημα αποστολή στρατευμάτων από την Άγκυρα – Έντονη αντίδραση της Ρωσίας – Ψυχραιμία στην Αθήνα

Εκτός ελέγχου ο Erdogan – Η Λιβύη ζητά επίσημα αποστολή στρατευμάτων από την Άγκυρα – Έντονη αντίδραση της Ρωσίας – Ψυχραιμία στην Αθήνα
Αντιμέτωπος και με την οργή του Putin κινδυνεύει να βρεθεί ο Erdogan
(upd1) Όλο και πιο επιθετικός καθίσταται ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος, πλέον απειλεί ότι θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν τον «συνεργάτη» του Fayez al-Sarraj.
Άμεση απάντηση στη νέα πρόκληση του προέδρου της Τουρκίας φρόντισε να δώσει η Ρωσία, με τον Dmitri Peskov, εκπρόσωπο του Vladimir Putin, να δηλώνει ότι η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Μόσχα παίρνει θέση για το ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη. Πρόσφατα πηγή του υπουργείου Εξωτερικών διέρρεε πως προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στην Λιβύη, σημείωνε δε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα.
Από πλευράς Ελλάδας η στάση παραμένει ψύχραιμη, με την κυβέρνηση να επιλέγει τη διπλωματική επίλυση του θέματος και να μην απαντά με ανάλογους τόνους στις προκλήσεις του Erdogan.
Πάντως στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της με κάθε τρόπο.
Όπως, μάλιστα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γ. Κουμουτσάκος, η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια «από το πιο «αθώο» έως το πιο επικίνδυνο».
«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά σενάρια», διεμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Τα σενάρια που εξετάζουμε είναι από το πιο αθώο μέχρι το πιο δύσκολο», συνέχισε, συμπληρώνοντας πως αυτό οφείλει να κάνει κάθε σοβαρή Κυβέρνηση.
Η ηγεσία της Τουρκίας, επεσήμανε, έχει αποφασίσει να εφαρμόσει πλήρως το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”.
Στην προσπάθεια αυτή, όμως, έχει συσπειρώσει όλα τα γύρω κράτη της περιοχής, σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση της Λιβύης για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από "αέρα, ξηρά και θάλασσα", προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης" δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος από την Τρίπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σύμφωνα με το Reuters, o αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) F. Basaga, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα.

Έντονη η αντίδραση της Μόσχας

Σκληρή κριτική στα σχέδια της Τουρκίας για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη ασκεί η Ρωσία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov δήλωσε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, αλλά οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση αναζήτησης λύσης είναι ευπρόσδεκτες.
«Όσο για την κατάσταση στη Λιβύη, σίγουρα προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Και εμείς ανησυχούμε.
Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση της Λιβύης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία, είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Σχολιάζοντας τα σχέδια του Erdogan, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η ξένη παρέμβαση δύσκολα θα συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης, αλλά όλες οι ενέργειες που διευκολύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης και βοηθούν στην εξεύρεση λύσης είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
Image
Η Ρωσία μπορεί να καλωσορίσει μόνο τις διεθνείς προσπάθειες».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο είχε πληροφορίες για την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, ο Peskov σημείωσε: «Στην πραγματικότητα, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για μισθοφόρους από διάφορες χώρες, καθώς και για τρομοκράτες».
«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των γνωστών ενεργειών ορισμένων γνωστών χωρών, οι οποίες αποσκοπούσαν στην καταστροφή του κράτους της Λιβύης», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον Peskov, «πολίτες διαφορετικών χωρών δρουν ως μισθοφόροι σε διάφορα μέρη του κόσμου» και είναι αδύνατο για μια χώρα να ελέγξει την κίνηση όλων των πολιτών της.
Σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι από τη Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βρίσκονταν σε φυλακές που ελέγχονταν από τους Κούρδους στη Συρία.

Μητσοτάκης: Θα υπερασπιστούμε αταλάντευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ειδικότερα, μιλώντας στους κατοίκους του νησιού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η παρουσία μου δώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητά χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας»
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα».
«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας.
Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα».
«Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το φυλάκιο «Κασιωτών Αγωνιστών» της ακριτικής νήσου όπου υπηρετούν ένας αξιωματικός, τέσσερις οπλίτες και Δυνάμεις Εθνοφυλακής.
Αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνοντας πως στέκεται με σεβασμό απέναντί τους για το σπουδαίο έργο που επιτελούν για την πατρίδα.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία οι πολιτικές δυνάμεις επιδεικνύουν πνεύμα ενότητας.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ως προς τα εθνικά θέματα η πατρίδα μας σήμερα και το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ. Η ενότητα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Δεν είμαστε εδώ για να ξαναδιχάσουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «είχα δεσμευτεί από την πρώτη μου ομιλία στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θέλω να είμαι πρωθυπουργός και των Ελλήνων οι οποίοι δεν μας υποστήριξαν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης