Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το 2019 οι τράπεζες κατέγραψαν ρεκόρ κερδών, αλλά και ρεκόρ απολύσεων

tags :
Το 2019 οι τράπεζες κατέγραψαν ρεκόρ κερδών, αλλά και ρεκόρ απολύσεων
Το 2019 50 τράπεζες ανακοίνωσαν περικοπές 77.780 θέσεων εργασίας, τις περισσότερες από το 2015, όταν χάθηκαν 91.448 θέσεις εργασίας
Προ ημερών η Morgan Stanley αποκάλεσε το 2019 περίεργη και «ασυνήθιστη» χρονιά για τις αγορές μετοχών σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του έτους, σε όλα τα κράτη, με στρατηγικές οι οποίες έδωσαν υψηλές αποδόσεις, οδήγησαν στην μεγαλύτερη ρευστοποίηση hedge funds από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης του 2008, αλλά κατέγραψαν και ρεκόρ απολύσεων που προσεγγίζει σε αριθμό εκείνες του δύσκολου 2015.


Η οικονομική επιβράδυνση και οι πολιτικές των πολύ χαμηλών μερικές φορές αρνητικών επιτοκίων για τις τράπεζες ανά τον κόσμο, τις οδήγησε στον μεγαλύτερο γύρο περικοπών εργατικού δυναμικού της τελευταίας τετραετίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, παρά τα προηγούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης, εμμένουν στις προσπάθειες για εξοικονόμηση δαπανών, ώστε να αντεπεξέλθουν στην επιβράδυνση της οικονομίας και να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.
Οι τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική έχουν ανακοινώσει τις περισσότερες απολύσεις.
Το σίγουρο είναι ότι το 2019 περισσότερες από 50 τράπεζες ανά τον κόσμο, ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για περικοπές 77.780 θέσεων εργασίας, τις περισσότερες από το 2015, όταν χάθηκαν 91,448 θέσεις εργασίας από τον τραπεζικό κλάδο!
 

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν από την μία την ευθραυστότητα της οικονομία της περιοχής στις αντιπαραθέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και από την άλλη, την καταστροφική πολιτική της ΕΚΤ των αρνητικών επιτοκίων η οποία θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια «ροκανίζοντας» τα έσοδα από τη δραστηριότητα δανεισμού. 
Για το λόγο αυτό αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 82% του συνόλου των χαμένων θέσεων εργασίας, έχοντας καταργήσει 63.611 θέσεις εργασίας.


Δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχει μια τράπεζα, της οποίας η μείωση των θέσεων απασχόλησης υπερκέρασε όλες τις άλλες: ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας, η Deutsche Bank, ο οποίος μετά από σχεδόν κατέρρευσε το 2016 και έκτοτε έχει μπει στην πιο γκροτέσκο διαδικασία αναδιάρθρωσης στον κόσμο - καταλαμβάνει την κορυφή των προβλεπόμενων περικοπών θέσεων εργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Deutsche Bank «σχεδιάζει την κατάργηση 18.000 θέσεων έως το 2022, καθώς περιορίζει τις δραστηριότητες investment banking και διότι ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος είναι περισσότερο εκτεθειμένος στα αρνητικά επιτόκια έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστών της Ευρώπης.
Ακολουθεί η UniCredit, με σχέδια για 8.000 απολύσεις.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/biggest%20bank%20cuts.jpg?itok=pie4Jjr7
Η Morgan Stanley αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ανακοινώνει απολύσεις, μειώνοντας το εργατικό της δυναμικό κατά 1.500 θέσεις, σύμφωνα με πηγές του BBG.
Οι τράπεζες στη Βόρειο Αμερική έχουν καταργήσει συνολικά 7.669 θέσεις εργασίας το 2019.
Ο απολογισμός του 2019 ανεβάζει το σύνολο των θέσεων που έχουν χαθεί στη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας σε περισσότερες από 425.000 στον τραπεζικό κλάδο.
Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς αρκετές τράπεζες καταργούν προσωπικό χωρίς να γνωστοποιούν τα σχέδιά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης