Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Το άνοιγμα των επενδύσεων στην Κίνα θα επιταχύνει την καινοτομία και την ανάπτυξή της

CNBC: Το άνοιγμα των επενδύσεων στην Κίνα θα επιταχύνει την καινοτομία και την ανάπτυξή της
Με το άνοιγμα των επενδύσεων οι κινεζικές εταιρείες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε καινοτομίες, θα ανακατευθύνει τις επενδύσεις στην Κίνα, να αλλάξει και να επιταχύνει την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Κίνα δεν είναι οι ξένοι που θα εισέλθουν με την απελευθέρωση των επενδύσεων, αλλά το να παραμείνει η αγορά της κλειστή», υποστηρίζει Κινέζος ερευνητής Zhao Jinping, συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας Ανάπτυξης του κυβερνητικού Συμβουλίου στο CNBC.
Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις στην Κίνα να ανταποκριθεί σε μακρόχρονες αιτήσεις άρσης των προνομίων των ντόπιων εταιριών που έχουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Το Πεκίνο τον Μάρτιο 2019 άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις και 6 μήνες αργότερα, οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι ξένες/αλλοδαπές εταιρείες μπορούν να αγοράζουν πλειοψηφικά πακέτα χρηματοπιστωτικών εταιριών, ακόμη και την πλήρη κυριότητά τους, και αυτό, τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Τα νέα μέτρα θεσπίζονται από την 1η Ιανουαρίου, η οποία είναι επίσης η ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου περί ξένων επενδύσεων.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητα

«Όσον αφορά τον κίνδυνο ανοίγματος στους εξωτερικούς επενδυτές, δεν νομίζω ότι υφίσταται καν κίνδυνος», υποστηρίζει ο Zhao.
Το ανησυχητικό για τον Zhao όμως είναι η οικονομική αβεβαιότητα που επιμένει παγκοσμίως, οι φόβοι για διάσπαση που μπορεί να φέρει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά και ο αυξημένος κυβερνητικός προστατευτισμός για την ανάπτυξη των κινεζικών εταιρειών.
Φέτος, η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump έβαλε τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei και αρκετές άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας σε μια μαύρη λίστα που τους εμποδίζει ουσιαστικά να αγοράζουν από Αμερικανούς προμηθευτές.
Ως εκ τούτου σε αυτό το περιβάλλον, οι κινεζικές εταιρείες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε καινοτομίες, πολύ περισσότερο από ό, τι πριν, δήλωσε ο Zhang Yuyan, διευθυντής και ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Πολιτικής της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, ένα σημαντικό think tank που συνδέεται με την κυβέρνηση.
Αυτό μπορεί να ανακατευθύνει τις επενδύσεις στην Κίνα, να αλλάξει και να επιταχύνει την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
Κάποιοι αναλυτές παρατήρησαν πως οι πιέσεις που ασκούνται στην εσωτερική οικονομία της Κίνας, από τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Κίνα να επιταχύνει μια αναγκαία μετατόπιση από τον αυστηρό κρατικό έλεγχο, προς συστήματα περισσότερο προσανατολισμένα στην αγορά και πιο αποτελεσματικά.
Η εντονότερη παρουσία περισσότερων ξένων εταιριών και ιδρυμάτων στην εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά θα βοηθούσε ακόμη και την τοπική βιομηχανία να συμβαδίσει καλύτερα με τα διεθνή πρότυπα.
Η αποκαλούμενη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα πιθανότατα θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια στην Κίνα, ενώ είναι λιγότερο σαφές πόσο εύκολα μπορούν να φύγουν τα κονδύλια από τη χώρα.
Μαζί με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την καταπολέμηση της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές, ο Zhao χαρακτήρισε τους κινδύνους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως βασικό μέλημα για την Κίνα.

Η πολιτική της κυβέρνησης να παραμείνει σταθερή

Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ εμφάνισαν αύξηση 3% το τρίτο τρίμηνο, έλλειψη προσδοκιών και μείωση του στόχου των αρχών από 6% - 6,5% για το 2019.
Σε γενικές γραμμές οι αναλυτές συμφωνούν ότι η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να αυξηθεί με ρυθμό περίπου 6% το 2020, ειδικά αν αφαιρεθεί η αβεβαιότητα των εμπορικών εντάσεων και υπό την ομπρέλα σημαντικών αλλαγών στην κυβερνητική πολιτική.
Η υποστήριξη της απασχόλησης, ειδικά των υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας, θα παραμείνει προτεραιότητα, δήλωσε ο Liu Shangxi, πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Φορολογικών Επιστημών, ερευνητικό ίδρυμα στο Υπουργείο Οικονομικών.
Επιπλέον, οι περικοπές φόρων και τελών - μια σημαντική πολιτική τόνωσης το 2019 - θα συνεχιστούν το 2020, αλλά δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή, πρόσθεσε.
Ο Liu εκτιμά ότι σε σύγκριση με τα 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (286 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περικοπές φόρων και τελών που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, τον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν περικοπές περίπου 500 δισεκ. γιουάν.
Η πολιτική φορολογίας και μείωσης των τελών, συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, σύμφωνα με έκθεση του υπουργού Οικονομικών Liu Kun.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης