Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία βάζει «φωτιά» στη Μεσόγειο - Erdogan: Έτοιμος ο στρατός μας να πάει στη Λιβύη - Haftar: Θα καταργήσουμε τη συμφωνία

Η Τουρκία βάζει «φωτιά» στη Μεσόγειο - Erdogan: Έτοιμος ο στρατός μας να πάει στη Λιβύη - Haftar: Θα καταργήσουμε τη συμφωνία
Έτοιμα τα τουρκικά στρατεύματα να αποσταλούν στη Λιβύη – Η πλευρά Haftar δηλώνει ότι, εάν επικρατήσει στον εμφύλιο η χώρα θα αλλάξει εξωτερική πολιτική
(upd2) Στα πολεμικά της σχέδια, που κατατείνουν στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου επιμένει η Τουρκία, την ώρα που η κρίση της Λιβύης διεθνοποιείται και εκτυλίσσεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος, προκειμένου να αποφευχθεί μία γενικευμένη σύρραξη αλλά και η κάθε πλευρά να βρεθεί σε καλύτερη θέση σε αυτό το γεωπολιτικό πόκερ.
Η Άγκυρα δια στόματος του υπουργού Άμυνας Hulusi Akar δηλώνει ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να πάει στη Λιβύη.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Mevlut Cavusoglu τονίζει πως δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να μετατρέψει τη Λιβύη σε Συρία. Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο στη Λιβύη ήδη έφθασαν οι πρώτοι 300 μισθοφόροι - μαχητές πιστοί στον Erdogan.
Εν τω μεταξύ η πλευρά Haftar στη Λιβύη, τον οποίο στηρίζει και η Ελλάδα, δηλώνει ότι, στην περίπτωση επικράτησης του στρατάρχη θα υπάρξουν νέα δεδομένα στις εξωτερικές σχέσεις της αραβικής χώρας.  
Κι όλα αυτά την ώρα που στο διαδίκτυο κυκλόφορησε βίντεο στο οποίο εμφανίζονται Σύροι αντάρτες να πολεμούν στο πλευρό τούρκων στρατιωτών για λογαριασμό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης. Λίγη ώρα αργότερα η κυβέρνηση της Λιβύης διέψευσε την ύπαρξη Σύρων ανταρτών στο έδαφος της Λιβύης.

Στη Λιβύη οι πρώτοι 300 Σύροι μισθοφόροι του Erdogan - Διαψεύδει ο Sarraj

Στη Λιβύη βρίσκονται ήδη οι 300 πρώτοι πιστοί στον Erdogan Σύροι μαχητές - μισθοφόροι για να αγωνιστούν στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, ακόμη 1.000 Σύροι μαχητές βρίσκονται σήμερα σε τουρκικά στρατόπεδα, εκπαιδεύονται, και αναμένουν μεταφορά στη Λιβύη.
Σε κάθε μαχητή η Άγκυρα θα καταβάλει 2.000 με 2.500 δολάρια ΗΠΑ, βάσει τρίμηνων και εξάμηνων συμβολαίων.
Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του συμβολαίου, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο μισθός.
Σημειώνεται ότι βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει μία ομάδα μαχητών να μιλάει σε διάλεκτο της Συρίας, με τους αντάρτες να ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει έναν στρατιωτικό καταυλισμό από πιστούς μαχητές στον Khalifa Haftar, που αντιμάχεται την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Κι ενώ οι μάχες μαίνονται έξω από την Τρίπολη, η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι αντάρτες από την Συρία, με την υποστήριξη της Τουρκίας μάχονται στο πλευρό των δυνάμεών της, σε μάχες που γίνονται γύρω από την πρωτεύουσα.
Η διάψευση ακολουθεί την διαδικτυακή προώθηση ενός βίντεο που δείχνει μία ομάδα μαχητών να μιλάει σε διάλεκτο της Συρίας, με τους αντάρτες να ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει έναν στρατιωτικό καταυλισμό από πιστούς μαχητές στον Khalifa Haftar, που αντιμάχεται την κυβέρνηση της Τρίπολης (Government of National Accord – GNA).
«Η προώθηση τέτοιων βίντεο είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις νίκες των δυνάμεών μας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της GNA.
Οι δυνάμεις του Haftar διεξάγουν από τον περασμένο Απρίλιο, επιθετικές επιχειρήσεις με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης GNA.





Cavusoglu: Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν τη Λιβύη Συρία
 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu, συνεχίζοντας την Κυριακή (29/12/2019) την προκλητική ρητορική, προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ενάντια σε απόπειρες δημιουργίας μιας κατάστασης στη Λιβύη παρόμοιας με εκείνης στη σπαραζόμενη από εμφύλιο πόλεμο Συρία.
«Θέλουν να μετατρέψουν την κατάσταση στη Λιβύη με εκείνη στη Συρία.
Αν σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή«, τόνισε ο Cavusoglu σε μια συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Αττάλεια.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Al Sarraj, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, να συναντηθεί τη Δευτέρα (30/12) με τρείς ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης προκειμένου να τους ενημερώσει για τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη Λιβύη, ενόψει και της κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή της πρότασης για άμεση αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Τρίπολη.  

Akar: Ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος για τη Λιβύη

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους όπου τους ανατεθούν, είτε στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, υποστηρίζοντας ότι οι τρίτοι πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.
Στις δηλώσεις του από την Αντιόχεια στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι συνεχίζονται με αποφασιστικότητα οι δραστηριότητες της Τουρκίας για τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη θάλασσα. Για το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία είπε ότι «αυτή είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επομένως και οι δύο πλευρές έχουν δικαίωμα στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία.
Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κάνουν οι τρίτες πλευρές και αυτό είναι να σεβαστούν αυτή την απόφαση», σημείωσε.
Είναι μια απόφαση που λήφθηκε για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των δύο πλευρών», ανέφερε.
 Για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την αποτρεπτική και γεμάτη εκτίμηση δομή τους είναι έτοιμες να πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους για την προστασία των δικαιωμάτων τη χώρας μας και του έθνους μας καθώς και των συμφερόντων της όπου τους ανατεθούν καθήκοντα, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.
Αν μας ανατεθούν καθήκοντα σε αυτό το θέμα είμαστε έτοιμοι να τα εκτελέσουμε», τόνισε.

Mahdawi: Θα ακυρώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία - Σύμμαχοί μας Ελλάδα και Ιταλία

Νέα δεδομένα στις εξωτερικές σχέσεις της Λιβύης αναμένονται σε περίπτωση επικράτησης του στρατάρχη Khalifa Ηaftar ο οποίος φέρεται να βρίσκεται έξω από την Τρίπολη της Λιβύης.
Σε αυτή την περίπτωση, η νέα ηγεσία της χώρας δηλώνει έτοιμη να ακυρώσει το μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.
Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Ναύαρχος Faraz al Mahdawi εκπροσωπώντας τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχης Haftar.
Όπως αναφέρει το sigmalive.com, ο Λίβυος ναύαρχος μιλώντας αποκλειστικά στην κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή",  αναφέρει ότι η είσοδος στο κέντρο της Τρίπολης και η επικράτηση έναντι του αντίπαλου Πρωθυπουργού al Sarraj είναι "θέμα χρόνου", τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί, προτίθεται να πετάξει την εν λόγω συμφωνία "στα σκουπίδια", καθώς θεωρείται ότι πλήττει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού και διαταράσσει την ειρήνη στη Μεσόγειο και δη απέναντι σε παραδοσιακά συμμαχικές χώρες όπως η Ελλάδα.
"Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Mahdawi συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, μιλά ελληνικά και διατηρεί άριστες σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Erdogan

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Κυριακής (29/12/2019) η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Aandolu.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως η Merkel εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις και ενώ η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να στείλει στρατό προς υποστήριξη του προέδρου της Λιβύης Al Sarraj.
Επίσης συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία.
Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να επισκεφθεί τον Ιανουάριο του 2020 την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Conte: Δεν θα αποδεχθούμε στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας

Σαφέστατο μήνυμα στην Άγκυρα να μην εμπλακεί περαιτέρω στην κρίση της Λιβύης, έστειλε η Ρώμη.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη» διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, τελευταίας συνέντευξης Τύπου του έτους που παραχώρησε στη Ρώμη, όπως αναφέρει το Associated Press.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα μίας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Sarraj, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι ένας πόλεμος δι΄ αντιπροσώπων (proxy war) θα επιδείνωνε τις «απίστευτες διασπάσεις» που υπάρχουν στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα» και τόνισε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση».
Με αναφορά σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε,τέλος, ότι «αναπτύσσεται συνεχής διάλογος με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης, η οποία περνά, ασφαλώς, από την κατάπαυση του πυρός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης