Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ζωτικό χώρο και στην Ανατολική Αφρική διεκδικεί η Τουρκία, με αφορμή την επίθεση αυτοκτονίας στη Σομαλία

Ζωτικό χώρο και στην Ανατολική Αφρική διεκδικεί η Τουρκία, με αφορμή την επίθεση αυτοκτονίας στη Σομαλία
Με την αποστολή ιατρικής βοήθειας η Άγκυρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει ανταγωνίστριες χώρες του Περσικού Κόλπου στην περιοχή
Η Τουρκία επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την επιρροή της και στην Ανατολική Αφρική με την επίκληση παροχής ιατρικής βοήθειας στη Σομαλία, μία μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου από την οποία έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον 90 άνθρωποι.
Ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Σομαλίας την Κυριακή (29/12/2019) για τη μεταφορά των σοβαρά τραυματισμένων από την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων δύο Τούρκων υπηκόων.
Το αεροπλάνο μετέφερε επίσης ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης και προμήθειες, σύμφωνα με ένα tweet από την τουρκική πρεσβεία, προσθέτοντας ότι αυτά έχουν μεταφερθεί σε ένα τουρκικό νοσοκομείο στο Μογκαντίσου.
Ο υπουργός πληροφοριών της Σομαλίας Mohamed Abdi Hayir Mareye  δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι δέκα σοβαρά τραυματίες Σομαλοί θα μεταφερθούν στην Τουρκία, όπως αναφέρει το Reuters.
Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει στείλει 24 γιατρούς για την περίθαλψη τραυματιών που δεν θα μεταφερθούν στην Τουρκία.
Από τον λιμό του 2011 στη Σομαλία, η Τουρκία είναι ο κορυφαίος πάροχος βοήθειας στη χώρα, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στο στρατηγικό Κέρας της Αφρικής σε ανταγωνισμό με τους ανταγωνιστές της  στον Περσικό Κόλπο, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η έκρηξη του Σαββάτου, σε ένα πολυσύχναστο σημείο ελέγχου κατά τη διάρκεια ώρας αιχμής στο Μογκαντίσου, ήταν το πιο θανατηφόρο πλήγμα στη Σομαλία. Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη, αν και ο δήμαρχος της πόλης κατηγόρησε την ισλαμική ομάδα al Shabaab που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πολλοί φοιτητές σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης, ανέφεραν οι αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης